Доступність посилання

ТОП новини

Закордонні експерти закликають не переборщити з ентузіазмом з приводу України.


Марія Щур

Прага, 27 січня 2005 – Після перемоги Помаранчевої революції закордонні інвестори починають відкривати для себе Україну. Вони сподіваються на швидкі та кардинальні зміни, які б зробили країну привабливою для інвестицій. Проте деякі аналітики закликають не перебільшувати з ентузіазмом.

Українська бізнесова громада стала одним з потужних рушіїв Помаранчевої революції. Українські ринки, передусім невеличка українська біржа цінних паперів, поділяє помаранчеві настрої: минулого року її індекс зріс майже на 200%, а за нецілий перший місяць нового року від піднявся ще на 20%. Одне з провідних рейтингових агентств підвищило минулого тижня рейтинг України, і експерти очікують, що незабаром решта агентств приєднається до компанії «українооптимістів». Вони сподіваються, що нова команда реформаторів, яка прийшла до влади, за короткий термін зможе провести необхідні структурні зміни в економіці, які значно поліпшать інвестиційний клімат в країні та наблизять її до членства в ЄС.

Однак серед хору оптимістів знаходяться і скептики, які звертають увагу на те, що в основі української економіки ще нічого не змінилося, а перемога на виборах Віктора Ющенка принесла не лише нові надії, але і нові загрози. У коментарі, котрий вміщує впливовий британський діловий щоденник «Financial Times» президент аналітичної компанії Eurasia Group Іан Бремер говорить, що невдоволені перемогою Ющенка мешканці сходу та півдня України, можуть не прийняти і його реформ. Занепокоєння оглядача викликає і можливе переслідування олігархів, які здобули своє майно завдяки зловживанням попередньої адміністрації. Також Іан Бреммер висловлює побоювання з приводу наслідків невдоволення Кремля.

Росія, яка намагається відновити свій статус в регіоні, може підняти ціни на свої енергоносії для України до світових. Тоді тиск на український бюджет збільшиться, вважає інший експерт, головний стратегічний аналітик компанії «Ренесанс капітал» з центром в Москві, Рональд Неш. Проте він більше занепокоєний економічними, ніж політичними загрозами.

Українська державна скарбниця наповнюється повільно, незважаючи на величезні темпи зростання економіки – 12% минулого року, попередній уряд залишив діру в бюджеті на 4,5%. «Якщо Китай перестане притягувати, як магніт, український метал, або якщо світові ціни на метал упадуть, український бюджет сильно постраждає», - говорить аналітик.

Це були б не найкращі умови для того, щоб виконати обіцянки президента Віктора Ющенка, які він дав у своїй інаугураційній промові: «Уряд віддаватиме людям бюджет до останньої копійки. Постійно зростатимуть пенсії, допомоги, обсяги соціальних програм. Здоров’я людини, захист матері і дитини стануть найвищими пріоритетами».

Рональд Неш говорить також про те, що для виконання основного завдання нового президента – поліпшення роботи держави, потрібні нові кадри, яких бракує в Україні. Ці кадри новий уряд зараз шукає по всьому світу, закликаючи усіх, хто покинув батьківщину, повернутися для її розбудови. Але навіть, якщо закордонні українці повернуться зі своїм досвідом, пише Рональд Неш, їм буде нелегко використати його в українських умовах.

Та попри перераховані труднощі, експерти висловлюють переконання, що з перемогою Віктора Ющенка перспективи України виглядають набагато краще, і що західні інвестори та лідери західних країн можуть зробити багато для того, щоб довести можливість побудови демократії та вільного ринку навіть на пострадянських теренах.
XS
SM
MD
LG