Доступність посилання

ТОП новини

Перший тиждень президентства Віктора Ющенка.


Зиновій Фрис Гості: Олександр Єльяшкевич - народний депутат 2-3 скликань, голова парламентських комісій з проведення президентських виборів 1999 року та виборів до ВР 2002 року, політичний біженець, дістав політичний притулок у США у зв’язку з загрозою його життю з боку вищих посадових осіб України.


Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 28 січня 2005 року.

Зиновій Фрис

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі, перед мікрофоном Зиновій Фрис.

І ми спробуємо сьогодні у п’ятницю проаналізувати перший робочий тиждень Президента Віктора Ющенка, хоча для нього робочий тиждень триватиме і завтра, і післязавтра. Що вдієш, така доля у президентів країн.

У нас сьогодні один гість, Олександр Єльяшкевич зі США, народний депутат 2-го і 3-го скликань, голова парламентських комісій з проведення президентських виборів 1999 і парламентських виборів 2002 років; дістав політичний притулок у США у зв’язку з загрозою його життю з боку вищих посадових осіб України (за правління Леоніда Кучми).

Пане Єльяшкевич, отож Вам сьогодні доведеться за всіх відбивається. Ви готові до такого повороту подій?

Олександр Єльяшкевич

Я завжди готовий до будь-якого повороту подій.

Зиновій Фрис

Дуже добре, пане Єльяшкевич. Тоді ми починаємо. Я хотів би розпочати з фрази, яку прочитав у одній західній газеті.

Один західний дипломат в Україні висловився в тому сенсі, що було би дуже погано для України, якби в новій Україні, за нової влади журналісти не піддавали сумніву кожний крок цієї влади. Мовляв, лише за такої умови журналістика повноцінно виконуватиме свою роль, а влада не впадатиме в ейфорію і робитиме те, що їй належить робити.

З іншого боку, пане Єльяшкевич, ми маємо слухацькі звукові листи. Зокрема з Греції наша слухачка Ірина Томашевська буквально благала мене. Мовляв, пане Зиновію, дуже вас прошу, не критикуйте Ющенка, уявіть себе на його місці після такої розрухи десятилітньої.

Звичайно, її побажання можна зрозуміти, але я хотів ще заздалегідь сказати, що ми жодним чином не збираємося просто так брати і критикувати Ющенка. Ми просто сьогодні з Вами, пане Єльяшкевич, звернемо увагу на якісь моменти з першого тижня, на які інші ЗМІ можливо або зовсім не звертали увагу, або звертали увагу поверхово, чи як тут можна було б сказати.

Ви почнете аналізувати буквально з неділі, ми трішечки будемо торкатися інавгураційної промови, про це вже дуже багато говорилося, дуже багато аналізувалося.

Я би хотів тільки звернути Вашу увагу на те, що в день інавгурації, після інавгурації пан Ющенко, і це багатьох вразило оглядачів, доручив пану Азарову продовжувати виконувати обов’язки голови уряду.

Не минуло й півдоби, як пан Ющенко каже, що виконувати обов’язки прем’єра він доручає вже пані Юлії Тимошенко. Пане Єльяшкевич, якою була Ваша перша реакція і на перше, і на друге призначення?

Олександр Єльяшкевич

Ви знаєте, після першої інавгураційної промови Ющенка, після того, як він оголосив, що виконувати обов’язки буде пан Азаров, я особисто був просто шокований, чесно кажучи.

Знаючи, хто такий Азаров, і що йому ще прийдеться відповідати перед багатьма судовими процесами, Ви знаєте, призначити його виконуючим обов’язки в день своєї інавгурації, це була, на мій погляд, дуже велика помилка Віктора Ющенка. Я ще раз повторю, я був просто шокований.

Але він блискуче її виправив. Не пройшло і півдня, 18 годин, і він призначив іншого виконуючого обов’язки прем’єр-міністра, це є Юлія Володимирівна Тимошенко. Для мене було досить несподіване і друге рішення, оскільки я знаю, як нелегко давалось самому Віктору Андрійовичу.

Але я хочу сказати, що незважаючи на те, що я особисто підтримую і призначення Юлії Володимирівни, і інші його кадрові рішення, які поки що є зараз, я дуже здивований тим, як все це відбувалося відповідно за формою.

Тому що коли йде мова про призначення вищих посадовців в Україні, це неможливо так робити, коли про це дізнаються журналісти під час відльоту його до Москви.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, як би це на Вашу думку мало виглядати? Вам це не подобається, як би Ви хотіли, щоб це було?

Олександр Єльяшкевич

Безумовно, Віктор Андрійович повинен був зібрати всю свою команду, представників блоку “Сила народу”, представників інших політичних сил, які допомагали йому у виборчій кампанії. Це і команда соціалістів, команда Олександра Мороза, команда Кінаха, і інші команди, і всім їм об’явити про свої рішення.

І це повинно було бути в присутності ЗМІ, треба було представити цих важливих державних діячів, розповісти про те, чому він зробив такий важливий вибір. Тому що дійсно йому було важко це робити. Дуже багато зірок зараз є на політичній арені в Україні, дуже багато бажаючих є зайняти ті чи інші посади.

Але Ви знаєте, на жаль, Віктор Андрійович зробив таким чином, як це робилося при Кучмі. Про всі ці його укази дізнаються журналісти, при чому дізнаються під час початку його візитів закордон. Це наводить на певні роздуми, що це рішення давалось йому дуже важливо, і воно для нього було дещо несподіваним.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, але після призначення Юлії Тимошенко дуже гостро, і для багатьох це було несподівано і не зрозуміло, чому саме це робить Роман Безсмертний, який дуже болісно відреагував на це призначення Тимошенко. Він сказав, що він з Юлією Тимошенко не буде в одному уряді, він назвав її шантажисткою.

Складалося таке враження, що його одного прорвало з “Нашої України”, і він, по суті, оприлюднив цей конфлікт, конфлікт вийшов на поверхню попри те, що Порошенко всіх запевняв, що “жодного конфлікту нема, що ми кожного дня спілкуємося з Тимошенко, і все гарно, все прекрасно”.

Може якраз оцей спосіб призначення, про який Ви говорили, якраз і спровокував цей конфлікт?

Олександр Єльяшкевич

Безумовно, якщо би був інший спосіб призначення, то тоді ніякого конфлікту зовнішнього не було. Внутрішній конфлікт був завжди, бо і Роман Безсмертний, і інші деякі діячі ще часів Кучми безумовно мають свої інтереси, свою думку, і вони іноді зовсім не співпадають із баченням Віктора Андрійовича, із баченням інших учасників: і політичної коаліції, і тих сил, які підтримували Віктора Андрійовича Ющенка.

Але все ж таки дуже складне завдання для президента, щоб вміти пояснювати необхідні для країни кроки. І, перш за все, пояснювати тим, з ким він разом працює.

Тому те, що відбулося, для мене це величезна прикрість, коли і Роман Безсмертний, і деякі інші члени команди Ющенка почали буквально з перших днів роботи Віктора Андрійовича висловлюватися проти тієї особи, якій саме доручив Ющенко очолювати уряд, яка ще не зробила жодного кроку, але вже почула таку, я б сказав, що це вже була не критика, а просто образа щодо самої Юлії Тимошенко.

Знаєте, ті речі, які говорив Безсмертний, він чомусь не говорив під час виборчої кампанії це публічно. І не публічно також, як я розумію. Тому те, що він зробив зараз, на мій погляд, величезне шкода не тільки для нього, а й для самого Віктора Андрійовича. Але я думаю, буде все гаразд...

Зиновій Фрис

Президенти також вчаться і в нього все ще попереду. Пане Єльяшкевич, в продовження цього: про призначення Третьякова сьогодні ми дізналися з “Української правди”, до того ж, зі слів пана Рибачука. Ви говорили про те, в який спосіб відбулося оприлюднення того, що Тимошенко стає прем’єр-міністром.

Чи можемо ми говорити тут про проблеми Віктора Ющенка з публічністю у внутрішніх питаннях? Я маю на увазі і форму, і зміст цієї публічності.

Олександр Єльяшкевич

Безумовно, є проблеми. Я думаю, що якби Віктор Андрійович з перших днів свого президентства призначив свою власну команду, своє оточення близьке, то це було б зрозуміло, але призначати потрібно таким чином, щоб пояснювати кожен крок.

І, перш за все, пояснювати суспільству, пояснювати тим людям, з якими він працював під час виборчої кампанії, то це було б зрозуміло, але призначати потрібно таким чином, щоб пояснювати кожен крок, перш за все пояснювати суспільству і тим людям, з якими він працював під час виборчої кампанії, тоді не буде жодних конфліктів.

Тому, що неможливо, щоби всі були задоволені під час тих чи інших призначень. Амбіцій дуже багато, дуже багато політиків, дуже багато кандидатів на ту чи іншу посаду, але ж вибирати В.Ющенку, тому що його обирали президентом і це його особиста відповідальність перед українським народом за ті чи інші кроки.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, давайте повернемося до Юлії Тимошенко.

Все ж таки, якими політичними і не лише, можливо, політичними імперативами продиктований вибір саме Ю.Тимошенко? Ви ж самі на початку сказали, що це для Вас було подивом, Ви не чекали, та й, зрештою, мало хто чекав, що Юлію він призначить, оскільки всі думали, що це буде Порошенко чи Зінченко, а чи, може, навіть Рибачук. Що сталося такого, що Ющенко раптом призначив все-таки Юлію Тимошенко?

Олександр Єльяшкевич

Я не знаю, що саме сталося, але можу уявити, що, напевне, або після інавгураційного дня, коли відбулося це призначення, відбулася певна розмова між В.Ющенком та його найближчим оточенням і Ю.Тимошенко. Тимошенко знайшла переконливі аргументи для того, щоб відбулося це призначення.

Але ж я абсолютно переконаний, незважаючи на те, що воно для мене було несподіваним, тому що я розумію, як оточення Ющенка відноситься до постаті Ю.Тимошенко. Безумовно, тут є і політичні ревнощі, і тут є небезпека для них в тому, що вони можуть відійти на якийсь інший план, тому Ю.Тимошенко – це яскрава особистість, яка буде грати свою роль і в українській політиці, і під час президентства Ющенка.

Тому, безумовно, це рішення було надзвичайно складним для самого В.Ющенка, але він його прийняв.

Я вважаю, що це рішення було правильним, єдиноправильним у цій ситуації, тому що потрібно було, щоб коаліція, яка перемогла на виборах, не розвалилася швидко після цих, дуже важких виборів, і щоб така постать, як Юлія Тимошенко, вона змогла використати свій потенціал, змогла продемонструвати те, що вона дійсно вміє на посаді прем’єр-міністра України.

Але спосіб, як це було зроблено, то це не піддається будь-якому схвальному підтвердженню з моєї сторони, тому що призначення на такі важливі посади, як посада прем’єр-міністра, як посада голови РНБО, державного секретаря – це найважливіші призначення під час президентства Ющенка, і це він повинен був робити надзвичайно публічно і надзвичайно прозоро.

Зиновій Фрис

Ви сказали про Ю.Тимошенко. А один наш слухач написав буквально таке: “Без Ю.Тимошенко В.Ющенко пропаде”. Не знаю, пропаде чи ні, але ми продовжуємо нашу передачу.

Пане Єльяшкевич, чому досі, на Вашу думку, несформований апарат Президента України? Україна має державного секретаря, але не має бригади, команди офіційної, скажімо, з п’яти, шести, десяти осіб для того, аби робити цю оперативну роботу, адже Ющенко знав про свою перемогу ще пізно ввечері 26-го грудня. Чому досі нічого цього немає?

Олександр Єльяшкевич

Це питання треба задавати вже особисто В.Ющенку, тому що, на жаль, те, що він так повільно формує свою команду, то це не може не сказатися на тих явищах, які будуть відбуватися як в політиці, так і в економіці.

Тому, що якби була завчасно сформована ним команда, яка допомагала б йому і під час дуже важливих візитів закордон, і під час його важливої роботи в Україні, то тоді б йому було набагато легше зараз.

Зараз ми бачимо, що деякі помилки, які він робить, вони якраз і пов’язанні з тим, що поки що несформована команда, вона ще не приступила в повному обсязі до роботи. Це, на жаль, дає не дуже добрі результати.

Зиновій Фрис

Чи Ви звернули, пане Єльяшкевич, увагу на слова Ющенка про те, що він готовий протягнути руку кожному нардепу. А як бути з тими, хто уособлював владу Кучми?

Олександр Єльяшкевич

Якщо б він сказав, що готовий протягнути руку кожному чесному нардепу України, який не заплямований злочинами, які робив Кучма і його організоване злочинне угрупування, яке очолював особисто Кучма, то тоді я аплодував би цій фразі В.Ющенка. Але те, що він сказав... Ну, будемо сподіватися...

Зиновій Фрис

Що він мав на увазі те, що Ви щойно сказали, пане Єльяшкевич.

Олександр Єльяшкевич

Так, я думаю, що він виправиться потім.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, в понеділок В.Ющенко відразу після інавгурації полетів на обіцяну ще заздалегідь здибанку з Владіміром Путіним. Реакція на цю поїздку, як Ви пам’ятаєте, майже всюди була однозначно схвальна – це грандіозно, це правильно. Про це говорили в США, про це говорили всюди, де-завгодно.

Наші слухачі, особливо з Західної України, висловили, м’яко кажучи, сумнів в тому, що це правильно. Я не кажу, що це всі слухачі. Але була така реакція, що, мовляв, не требу було їхати йому спершу до цього Путіна.

Пане Єльяшкевич, чи можете Ви за хвилину-півтори переконати таких слухачів в тому, що це не була помилка, що Ющенко зробив правильно, поїхавши спершу до Кремля?

Олександр Єльяшкевич

Я вважаю, що це був абсолютно правильний крок. Не тільки тому, що він обіцяв, що його перший візит буде до Москви, а тому, що саме сильна постать, сильний президент в першу чергу їде туди, де не все гаразд у відносинах з тією чи з іншою країною.

Я хочу навести приклад з Ю.Тимошенко. Це приклад не по відносинах з країною, а по відносинах з частиною України, коли вона поїхала до Донецька. Спочатку було дуже багато тих, хто спочатку не сприймав необхідність цього візиту, цієї поїздки, але після того, як вона провела там прямий ефір, багато хто зрозумів, що чим більше буде поїздок туди, де не так все просто відбувається, тим краще буде не тільки для українського керівництва, а й для нашої країни в цілому.

Те, що зробив В.Ющенко під час свого візиту до Москви, - це дуже добре, тому що він дійсно показав, що український президент як президент незалежної країни, який має свою власну думку, який відстоює українські національні інтереси.

Зиновій Фрис

Після Москви Ющенко полетів до Страсбургу. Взагалі цей тиждень Ющенко літає дуже багато. Кажуть, що коли Ющенко був головою Нацбанку (напевне, це злі язики про це кажуть), то він 150 днів в рік їздив закордон у відрядження.

Я не знаю, чи це правда. Якщо це було для користі справи, то чому б і ні, чому б і не 200?

У кожному разі свій перший тиждень Ющенко багато літає у різні країни.

І ось промова в Страсбурзі. Головна думка така: ми хочемо до ЄС, Україна – європейська країна, ментальність українського народу - європейська і так далі.

Британська газета "Гардіан" сьогодні пише: "Якщо все піде добре, то за 15 років Україна зможе стати демократичною національною державою, що об’єднує громадян, які розмовляють по-українськи і по-російськи, і є членом європейської співдружності демократій Європейського Союзу".

Пане Єльяшкевич, Ющенко на весь голос, на весь світ заявляє: “Ми хочемо в ЄС, ми хочемо полегшення візового режиму”. А в ЄС, у свою чергу, є чимало поважних людей (в тому числі, я сьогодні прочитав, що і Солана такої думки дотримується), які реагують так: “Не поспішайте, люди добрі, наведіть порядок у себе вдома, докажіть, що ви не тільки можете зробити те, те, те, 20-те, 30-те, а бодай частиночку з цього зробіть, і тоді ми будемо дивитися, чи вас варто, чи не варто запрошувати до ЄС”.

Чи не видається Вам, пане Єльяшкевич, що це питання про ЄС занадто форсується новим Президентом?

Олександр Єльяшкевич

Я не на це звертав би увагу. Він правильно говорить, куди йде Україна, яким шляхом. Але те, що він в Страсбурзі не сказав про те, яким чином буде Україна виконувати рішення ПАРЄ, – це мене дуже збентежило.

Я не знаю, чи готувала його команда до цього, але Моніторинговий комітет, який робить свою справу і який розглядає українське питання дуже часто, він розглядає його неабстрактно, не на якихось галсах, не на якихось словах, а відповідно до тих зобов’язань, які має Україна і які має виконувати саме Україна. Тому, чому він про це не сказав, я думаю, це вийшло із за того, що, на жаль, його команда була не дуже готова до цього.

Якщо б він був готовий, то тоді він казав би про конкретні речі, цього, на жаль, не почули. Хоча, безумовно, ті хто зібрався на парламентську асамблею РЄ, вони вітали і промову Ющенка, і його відповіді на запитання.

Тому що дійсно і вся його поведінка, і відкритість, і те з чим він виступав, воно є дуже привабливим, і воно, безумовно, схвалюється Європою. Але, я ще раз хочу сказати, що якщо ми щось хочемо від Європи, ми в першу чергу повинні виконувати ті вимоги, які перед нами обставить Європа.Тому, саме про це треба говорити.

В переший раз це не зовсім помітили, але потім вже про це будуть говорити. І я думаю, що наступного разу Віктор Ющенко буде набагато конкретнішим, і буде говорити про справу Ґонґадзе, і про рішення, яке пов’язане замахом на моє життя, і про рішення, яке пов’язане з тим, що законодавство українське відповідало європейським стандартам, і про багатьох інших речах.

Зиновій Фрис

Ми до цього підійшли пане Єльяшкевич. Я сьогодні в якійсь західній газеті прочитав, що (всі знають, що вчора Ющенко не зміг полетіти до Брюсселя через погану погоду) може й добре, тому що він знову почав говорити про ЄС, а ми вже це чули.

Ось, яка вже реакція - це моє запитання чи не занадто це форсується? Це в західній пресі вже препарується у такий спосіб, такий сатиричний чи щось подібний до того?

Олександр Єльяшкевич

Ви знаєте, пане Зиновію, я хотів би сказати, що західна преса є різна і не всі бажають, щоб Україна швидко пройшла свій шлях до Європи. І саме тому Віктор Андрійович Ющенко повинен це розуміти, і повинен діяти адекватним чином, тому потрібно, щоб було дійсно більше конкретики в його промовах, в його відповідях на запитання.

Зиновій Фрис

І знову Пане Єльяшкевич до Страсбурга, там Ющенко говорив, що за два місяці справу Ґонґадзе передадуть до Генпрокуратури, що він про це вже розмовляв з Пискуном. Чи не означає це, що і за два місяці в Україні Генеральним прокурором все ще буде пан Піскун? Ви як до цього ставитися?

Олександр Єльяшкевич

Я абсолютно негативно ставлюсь до цього, я вважаю, що Піскун вже відкредитував себе повністю як Генеральний прокурор, коли раніше був на тій посаді. І Піскун, і законність – це слова, які не можуть взагалі стояти поруч.

Те, що він зараз робить, він робить для того, щоб залишитись Генеральним прокурором. Але те, що сказав Віктор Андрійович Ющенко, що справу Ґонґадзе десь через місяць, через два, він так сподівається, буде передано до суду, ви знаєте, це просто теоретично не можливо, тому що...

Зиновій Фрис

До суду, я хотів сказати, я прошу вибачення, я помилився. Продовжуйте, будь ласка.

Олександр Єльяшкевич

Що ніяких юридичних дій, які повинні були жодним чином не відбувалось і не відбувається. І поки Микола Мельниченко не повернеться до України, поки Микала Мельниченко не дасть свідчення, поки не будуть проведені дійсні експертизи, його абсолютна реальність і достовірних записів розмов основних злочинців в цій справі.

А це є: Леонід Кучма, Володимир Литвин, Юрій Кравченко, Леонід Деркач поки цього не відбулось говорити про розслідування цієї справи – це просто, на мій погляд, не серйозно.

Але мене непокоїть інше. Так що дійсна та інформація, яка сюди до мене приходить і вона є, і в Миколи Мельниченка про те, що оточення Ющенка якось домовилась з Кучмою з тим, щоб вирішити полюбовно всі питання щодо резонансних кримінальних справ, що це є правдою.

Так от я хочу сказати, що якщо хтось і домовився, щоб Піскун працював на цій посаді, щось там зробив, то з Миколою Мельниченком зробимо все, щоб цього не відбулось. І, щоб злочинці відповідали за законами, так воно і буде, я абсолютно в цьому переконаний, і ви переконаєтеся також в цьому.

Зиновій Фрис

Побачимо, побачимо, поживемо пане Єльяшкевич. І ще одне Генпрокуратура закрила сьогодні кримінальну праву проти Юлії Тимошенко, було це зроблено дуже помпезно. Скажіть, будь ласка, чи це великий подарунок для пані Тимошенко саме з рук Піскуна?

Олександр Єльяшкевич

Ви знаєте, я не думаю, я абсолютно переконаний, що закривати справу проти Тимошенко повинен був справжній Генеральний прокурор до якого є довіра. І я абсолютно переконаний, в тому, щоб ця справа, як абсолютно замовна була б закрита, і взагалі не було б жодних питань.

Але те, що сьогодні зробив Піскун легітимність якого під величезним сумнівом, тому що ви знаєте, як він вступив зараз на цю посаду відповідно до рішення місцевого суду. Я все ж таки думаю, що це була гра Леоніда Кучми для того, щоб його людина залишилася на посаді Генерального прокурора.

Так ось, якщо ця людина закриває ці справи, на жаль, це викликає сумніви для суспільства.

Зиновій Фрис

Давайте відверто, пане Єльяшкевич. Пан Піскун хоче справді залишитися в цьому кріслі і робить все для того, і зробить ще багато, аби це сталося?

Олександр Єльяшкевич

Безумовно, але ж питання в тому, що це не потрібно самій Юлії Тимошенко, тому що Юлія Тимошенко може зробити певні кроки і через суд, і будь-який новий, нормальний Генеральний прокурор, порядний Генеральний прокурор розкриє ті абсолютно замовні справи, і більш того він розкаже правду про те, як ці справи замовлялись, на чиє замовлення, і як переслідувалася Юлія Тимошенко, і не тільки Юлія Тимошенко на замовлення Леоніда Кучми, і інших осіб, які були до нього наближені.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, залишилося обмаль часу. Давос, сьогодні там Ющенко і от “Українська правда” запитує: чи є що українському Президенту сказати лідерам світової еліти, коли вони спитають, яким шляхом збирається іти Україна?

Олександр Єльяшкевич

Безумовно, у нас сьогодні такий Президент в Україні, що йому є що сказати і він скаже, і світовим лідерам, і для мене більш головне світовим бізнесовим лідером, він скаже про те, що потрібно робити для того, щоб Україна стала інвенстиційно привабливою країною.

Я думаю, що після тих відповідей почнеться, так би мовити, інвестиційний бум в Україні. Можливо, буде не в тих розмірах на які ми з вами розраховуємо, але все ж таки він буде відбуватись.

Далі це буде залежати від конкретних кроків і Президента, і нового уряду, і від законодавчих актів. Але мене інше непокоїть, що в цей же час, коли в Давосі знаходиться Віктор Ющенко і зустрічається з дуже поважними особами той же самий зять колишнього президента України Леоніда Кучми Віктор Пінчук там проводить свої заходи і запрошує на ланч багатьох відомих світових бізнесменів, і політиків.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, так буде більше інвестицій?

Олександр Єльяшкевич

Ні це означає, що ті кошти, які були награбовані в українського народу пан Пінчук разом з Кучмою, він хоче, щоб вони залишилися в родині Кучми. Але я абсолютно переконаний, що проти цього виступає більшість українського народу, яка і стала донором для Кучми, і його родини.

Тому що мова йде про мільярди доларів. До речі, сьогодні стало відомо, що Кучмі по життєво подарували в користування державну дачу, яка коштує величезні суми, де він і мешкав, коли був президентом України.

Я думаю, що треба вивчати в кримінальному порядку, хто, як, за що дає таке забезпечення колишньому президентові, який буде відповідати в суді по кримінальним злочинам.

Зиновій Фрис

Підсумуйте будь ласка, перший тиждень Віктора Ющенка?

Олександр Єльяшкевич

Ви знаєте, цей тиждень був надзвичайно насичений, я думаю, що Ющенко зробив дуже важливі кроки щодо призначення певних посадових осіб, дуже важливі кроки, щодо своїх візитів і у Москву, і у Страсбург.

Але, я думаю, що ще більше роботи очікують Ющенка, коли він буде працювати в Україні після цих візитів. Я хочу додати не по темі, як говорять.

З приводу того, що сьогодні мене дуже здивувала позиція Соціалістичної фракції щодо Миколи Мельниченка. Вони заявили, що не проти того, щоб він став народним депутатом, але не бачать законних підстав, як Микола Мельниченко повинен стати народним депутатом України.

Так ось, я хочу сказати, що це справа честі для Соціалістичної фракції і особисто для Олександра Мороза, щоб Микола Мельниченко став народним депутатом України. І я хочу почути слова від самого Олександра Мороза з цього приводу.

Зиновій Фрис

Дякую. І я нагадаю, що сьогодні гостем “Вечірньої Свободи” в прямому ефірі був Олександр Єльяшкевич зі США, народний депутат 2-3-го скликань, голова парламентських комісій з проведення президентських виборів 1999-го і парламентських виборів 2002-го років, політичний біженець.

Передачу вів Зиновій Фрис, мені допомагала Юлія Сайко.

Хай вам щастить, хай щастить Україні!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG