Доступність посилання

ТОП новини

Працівники підприємства “Айронімпекс Україна” в Одеському порту вимагають справедливості...


Петро Каландирець

Генеральний директор "Айронімпекс Україна" Юрій Кузнецов
І сьогодні офіс спільного підприємства “Айронімпекс Україна” в Одесі перебуває у своєрідній облозі. Одна з вагомих причин – керівництво підприємства і більшість його керівників неодноразово були серед учасників Помаранчевої революції на Майдані Незалежності у Києві і голосували за кандидата від опозиції Віктора Ющенка. У офісі “Айронімпекс Україна” і сьогодні можна побачити помаранчеві стрічки на державному прапорі, на одязі працівників.

Працівники відомого далеко за межами Одеси підприємства прагнуть працювати на справу розквіту України та її економіки, але на заваді схоже знову прагнуть стати ті, хто свого часу на мітингах на території Одеського порту прославляв провладного кандидата і не бажає реальних змін на краще.

Слід нагадати, що спільне підприємство “Айронімпекс України”, організоване у 1993 році, стало одним із лідерів серед підприємств, яким вдалося залучити чимало інвенстицій до економіки України, і зокрема, Одеської області. У 1999 році від Італії підприємству “Айронімпекс Україна” був переданий міжнародний приз “За комерційний престиж”. Завдяки інвестиціям у розвиток виробництва , удосконаленню структури управління та іншим заходам, підприємству вдалося досягти обсягів товарообігу до 1 мільйона 500 тисяч тонн вантажів на рік, проти 500 – 600 тонн у 1992-1993 роках.

До статутного фонду “Айронімпекс Україна” іноземними засновниками були внесені інвестиції на суму 2 мільйони 420 тисяч американських доларів. Підприємство стало першим у галузі, сертифікованим за міжнародними стандартами якості.

До серпня 2003 року власність підприємства “Айронімпекс Україна” була задіяна у роботу Одеського порту. Вартість майна підприємства сягнула 15 мільйонів гривень. З ініціативи та під тиском колишнього міністра транспорту пана Кирпи та керівника “Укрморпорту” пана Манчурова угода про спільну діяльність була зупинена. Натомість постали угоди аренди, які у зверненні до Президента України Віктора Ющенка президент “Айронімпекс Україна” В. Дончич та генеральний директор підприємства Ю. Кузнецов назвали не інакше як “кабальними, спрямованими на підготовку до захоплення бізнесу”.

“Перед початком виборів Президента України це захоплення увійшло до вирішальної фази. Кількома особами : Г.Кирпою – міністром транспорту та зв”язку , С.Демчуком – довіреною особою Кирпи, А.Дементієнком – віце-президентом компанії “Інтерпайп” (президент “Інтерпайп” - В.Пінчук, зять колишнього Президента України Леоніда Кучми) був захоплений наш бізнес в Одеському морському торговельному порту. Ця мета була досягнута щляхом виведення “Айронімпекс Україна” з Одеського порту і створення на звільненому виробничому комплексі нової стивідорної кампанії. Вищезгадані особи, зацікавлені у траспортуванні через Одеський морський торговий порт металопродукції приватизованого комбінату “Криворіжсталь”, вирішили не витрачати гроші на створення стивідорного бізнесу, а піти “дешевим” шляхом адміністративно-економічного тиску. Шляхом погроз, брехні довірені особи пана Кирпи і Пінчука, зловживаючи довірою керівників “Айронімпекс Україна”, підвели їх до необхідності підписання документів, “вбивчих” для підприємства, які забезпечують безкоштовну передачу “Новотех-терміналу” цілого бізнесу “Айронімпекс Україна”... Остання фаза захоплення мала місце 14 жовтня 2004 року...”

Документація колись провідного спільного підприємства була заблокованою. Власність підприємства безконтрольно використовували не справжні її господарі. “Крім цього, дирекція “Новотех – терміналу” на 22 причалі Одеського морського порту організувала “брами” для безмитного ввезення імпортних продовольчих вантажів. Про ці всі порушення були поінформовані у дирекції порту і у правоохоронних органах, але зусилля виявилися безрезультатними”, - йдеться у зверненні до Президента України Віктора Ющенка.

Автори звернення переконані, що безпосереднім учасником вищезгаданих подій є начальник державного підприємства “Одеський морський торговельний порт” пан Єгоров. “Єгоров не є фахівцем у галузі облаштування та функціонування великого морського торговельного порту, але був надзвичайно активним під час виборів Президента 2004 року. Він зупиняв роботу порту і вивозив підлеглих на мітинги для підтримки кандидата від влади Віктора Януковича. За його інійіативою на території порту був організований штаб кандидата від влади. Разом з мером Одеси Русланом Боделаном пан Єгоров виголошував промови на підтримку Віктора Януковича. Гадаємо, що у нових умовах він незабаром перефарбується “у помаранчевий колір”.

Президент “Айронімпекс Україна” Видосав Дончич та генеральний директор Юрій Кузнецов звернулися до Президента України з проханням сприяти відновленню підприємницької діяльності у Одеському морському порту учасників підприємства з іноземними інвестиціями “Айронімпекс Україна”. Вони просять утворити слідчу комісію за фактами порушень законних прав іноземних інвесторів і працівників підприємства “Айронімпекс Україна”.

“Гадаємо, що під час роботи цієї слідчої комісії буде можливо на фактичному матеріалі викрити механізм нереалізованого захоплення і переведення під контроль вузького кола олігархів, які правили в Україні, підпримства “Одеський морський торговельний порт”.

Подібні звернення з підприємства “Айронімпекс Україна” в Одесі вже направлені до виконувача обов”язків прем”єр-міністра України Юлії Тимошенко, голови Верховної Ради України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України.

Ситуація навколо “Айронімпекс України” і сьогодні надзвичайно напружена. Під час бесіди з генеральним директором підприємства Юрієм Кузнецовим саме в офісі “Айронімпекс України”, який розташований на території порту, вимкнули електрострум. Пан Кузнецов повідомив, що не вийде з власного кабінету офісу вдень і вночі до того часу, поки проблемні питання будуть нарешті вирішеними, а якщо буде потреба – оголосить безстрокове голодування. Він уже втратив надію на справедливість судових рішень (у місцевих судах неодноразово ухвалювали рішення, які суперечили одне одному) і чекає на підтримку всенароднообраного Президента Віктора Ющенка, який обіцяв реально сприяти захисту іноземних інвестицій в українську економіку.
XS
SM
MD
LG