Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація Буша хоче тісніших відносин з Україною, а аналітики виступають за її прискорений вступ до НАТО.


Сергій Куделя

Вашингтон, 31 січня 2005 - Адміністрація Буша усвідомлює важливість посилення співпраці із Україною, а тому планує збільшити фінансування проектів щодо розвитку демократії в Україні, проведення парламентських виборів, підтримки громадянського суспільства та незалежних ЗМІ, а також програми обміну студентів імені сенатора Маскі. Про це під час брифінгу у фонді “Спадщина” (Heritage Foundation) заявив директор відділу держав Східної і Центральної Європи Ради Національної Безпеки США Деймон Вільсон.

Він також наголосив, що результат президентських виборів в Україні відкриває можливості для надання українсько-американським відносинам “нового змісту, тональності та атмосфери”. Свідченням цього, за словами Вільсона, стало запрошення президента України Віктора Ющенка відвідати з офіційним візитом США, надане йому віце-президентом Діком Чейні під час їхньої зустрічі у Польщі.

Як завив представник Білого дому Деймон Вільсон, в останні місяці Україна стала предметом найтіснішої співпраці США та Єропейського Союзу за усю історію їхніх відносин. І українське питання буде на порядку денному переговорів президента Буша із європейськими лідерами під час його лютневого турне державами континенту. Поки що, за словами Вільсона, американська адміністрація задоволена своїми контактами із командою Віктора Ющенка. Продовжує Деймон Вільсон:

“Вони говорять, що їм необхідно здійснити реформи у своїх власних інтересах, що це відповідає переконанням Віктора Ющенка. Водночас, це зробить їх більш привабливими в наших очах та очах Євросоюзу і викличе в нас бажання продовжити зближення у наших відносинах. Такий спосіб мислення є чудовим. Не так часто держави цього регіону у минулому, коли вони були на відповідних Україні етапах інтеграції, мали саме такий погляд на реформи. Їх вони здійснюють перш за все для себе, і це вже буде потім підставою для євро-атлантичної інтеграції”.

Першочерговим напрямком євро-атлантичної інтеграції України, на думку майже усіх учасників дискусії у Фонді Спадщина, повинен бути вступ до НАТО. За словами колишьного заступника міністра оборони Польщі та експерта з питань безпеки Радека Сікорського, альянс уже цього року повинен запропонувати Україні “План дій щодо членства в НАТО”, а сам вступ до НАТО повинен відбутися упродовж першого терміну президенства Ющенка. Продовжує Радек Сікорський:

“Інтеграція України в НАТО є найпростішим способом залучення її до західних інституцій. Завдяки багаторічній співпраці в рамках програми “Партнерство заради миру”, українські збройні сили стали зараз найбільш Західним інститутом в Україні. Вони співпрацюють з військами НАТО на Балканах та в Іраку. Враховуючи, що країна вирішила усі прикордонні суперечки, продвожуватиме цивілізовано ставитися до нацменшин та незабаром стане повноцінною демократією, вона відповідатиме політичним вимогам. І я не знаю, що може перешкодити Україні виконати військові критерії за один-два роки”.

На думку Сікорського, вступ до НАТО спростить і інтеграцію України до ЄС. Представник Білого дому Деймон Вільсон зазначив, що Адміністрація Буша усвідомлює необхідність формування в Україні консенсусу щодо напрямку її військово-політичної інтеграції. Тому, за його словами, українська сторона сама визначатиме темпи цієї інтеграції. Він наголосив, що рішення про вступ України в НАТО буде політичним, йому навряд чи можуть перешкодити такі питання, як, наприклад, присутність російської військово-морської бази на українській території.

Під час дискусії експерти не дійшли згоди щодо необхідності подальшого перебування українських військ в Іраку. Дослідник Фонду “Спадщина” Аріель Коуен вважає, що Ющенко повинен змінити свою позицію щодо негайного виведення з Іраку українського контингенту. На противагу йому, Радек Сікорськи закликав не тиснути на Ющенка щодо цього питання. Адже, за його словами, український президент повинен продемонструвати суспільству, що готовий проводити нову політику, яка базується на виконанні передвиборчих обіцянок. Представник Білого Дому заявив, що Ющенко вже погодився провести додаткові консультації з Вашингтоном щодо Іраку. Вільсон також висловив сподівання, що це питання буле вирішене з відповідальністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG