Доступність посилання

ТОП новини

Можливий склад коаліційного уряду. Щире співчуття Президентові.


Василь Зілгалов Гості: Андрій Шкіль - народний депутат України, член Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, фракція Блоку Юлії Тимошенко; Павло Мовчан - народний депутат України, член Комітету з питань культури і духовності, фракція "Наша Україна".










Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 31 січня 2005 року.

Василь Зілгалов

Добрий вечір, шановні слухачі. У прямому ефірі. Як завжди, у цей час “Вечірня Свобода”, у Празі ведучий Василь Зілгалов, сьогодні у нас 31 січня, понеділок, важкий день знову.

І ми продовжуємо обговорювати нові проблеми організації нової української влади, і знову згадуємо старе народне прислів’я: “Якщо хочеш краще пізнати людину, то дай їй владу”.

Правда, слухачів наших сьогодні більше цікавить не людина конкретна, а як нова українська влада і політики, що її уособлюватимуть сьогодні, будуть наближатися до інтересів пересічних громадян України, які у своїй більшості і забезпечили прихід цієї нової влади до влади.

Про це ми сьогодні будемо дискутувати з нашими гостями у “Вечірній Свободі”.

Я нагадаю телефон київської студії 490-29-05, код Києва 044, куди можна телефонувати і ставити питання учасникам нашої київської студії. Я поспішаю привітати сьогоднішніх київських гостей, правда, кажуть, ще не всі гості зібралися, але тих, хто є в студії, я вітаю.

Це наш шановний народний депутат, член комітету з питань культури та духовності від фракції “Наша Україна” Павло Мовчан. Добрий вечір!

Павло Мовчан

Доброго здоров’я.

Василь Зілгалов

І в нас має бути також народний депутат, член комітету з питань законодавчого забезпечення та правоохоронної діяльності, фракція “Блок Юлії Тимошенко” Андрій Шкіль. Але, як мені повідомляють, його в студії ще немає.

Ми розпочинаємо з паном Павлом Мовчаном з того, що нова українська влада сьогодні формується, має свої проблеми. На жаль, ці проблеми ускладнюються персональними трагедіями, їх такими трагічним ситуаціями, яких, на жаль, на таку людину, як Віктор Ющенко, забагато останнім часом. Ми знаємо, яку він витримав напружену передвиборчу кампанію, отруєння, і тепер, на превеликий жаль, сталася превелика трагедія, він втратив сьогодні мабуть найближчу людину, це матір.

Я думаю, що в Україні всі чесні люди співчувають від усього серця Віктору Андрійовичу Ющенку, українському Президентові, в зв’язку з цією втратою, і бажають йому, щоб він знайшов в собі сили і мужність пережити цю тяжку втрату і продовжити свою діяльність для України, бо народ України чекає цієї його діяльності і сподівається на його довгу та активну діяльність.

Пане Мовчан, як Ви вважаєте, чи впливає ця особиста трагедія Віктора Андрійовича на перебіг ситуації політичної, формування уряду, чи все-таки Віктор Андрійович якось це переживе і все буде гаразд.

Павло Мовчан

Справді, втрата близької людини, особливо матері, це як розбирання муру довкола тебе. Гуркович сказав про те, що далі велике ніщо за твоєю спиною, коли втрачаєш матір. Це дійсно величезна втрата, але не треба забувати, що ця втрата спричинена тим замахом на життя, яке було вчинено на Віктора Андрійовича в ті дні, коли ми всі з тривогою стежили за станом його здоров’я.

Ми всі відразу запідозрювали, що це абсолютно сплановано. Ні у кого сумнівів не було, що це проста якась, простий епізод, як нас переконували опоненти. Це було політичне замовлення, це було вбивство. І, як сказав Віктор Андрійович, його ангели не спали, тоді і вберегли його.

Але хто найближче приймає до серця все те, що стосується своїх дітей, то зрозуміла річ, це серце матері. І Віктор Андрійович про це теж згадував не один раз, що без сумніву, вона болісно пережила це. Я вважаю, що це скоротило їй віку щонайменше на 10-15 років.

Принаймні в мене склалося таке враження, коли у квітні місяці у великий піст ми групою депутатів разом із братом Віктора Андрійовича Петром Андрійовичем, Іван Степанович Плющ був, я не буду всіх перераховувати, ми були гостями матері Віктора Андрійовича.

Вона гостинно приймала, вона клопоталася, вона, як кожна жінка, щедра українська душа, опікувалася гостями і переймалася дорогою, і в неї життєвого ресурсу було на 15 років щонайменше.

Я можу сказати з впевненістю, що вона могла жити довго, тішитися успіхами Президента, тішитися онуками... Словом, віку їй підкоротили, це однозначно. І за це треба прикликати до відповідальності, нести тих всіх злочинців, які причетні до замаху на життя, до суду, і починати це треба негайно, щоб не забулося, не затерлося.

Смерть матері Віктора Андрійовича – це, я б сказав, перший такий дзвінок, щоб ми вживали всіх необхідних засобів, передовсім захисту Президента. І думати про це треба всім.

Друге – це ми прикликати маємо до справедливого суду над тими злочинцями, які вчинили цей замах. Замах був не тільки на Віктора Андрійовича, на всіх його близьких, і передовсім на його маму.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мовчан. Я сподіваюсь, що Віктор Андрійович знайде в собі мужність і сили пережити цю важку втрату. І ми також схиляємо свої голови перед цієї втратою, хай земля буде українська пухом матері Віктора Андрійовича.

Що ж, а життя триває, і в нас є слухач, який хоче поставити своє питання. Добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір. Пан Володимир з Києва. Я щойно прийшов з Володимирського собору, де всі люди висловили Вікторові Андрійовичу наші співчуття, нашу підтримку в його тяжкому горі.

І я хочу запитати в Павла Мовчана, якого я теж бачив. Скажіть будь ласка, нас тривожить, ми просто не можемо пояснити, як це частина “Нашої України” виступила проти свого лідера? Як таке може бути, що такі люди, як Роман Безсмертний опиняються в штабі Ющенка?

Ми просимо соратників Віктора Андрійовича охороняти його від таких людей. Дякую.

Василь Зілгалов

Це таке і питання, і репліка. Будь ласка.

Павло Мовчан

Я хотів би просто, завершуючи роздуми про матір, яка залишила Віктора Андрійовича і всю його родину, брата Петра Андрійовича, сказати про те, яка була тяжка дорога в цієї жінки!

Адже це біографія всієї України в післяреволюційний період. Це такі випробування жінка перейшла разом зі своїм чоловіком, який теж зазнав... Знаєте всі ці його етапи випробовувань, і як він вистояв, і як вони нам явили для України цю чудесну, надзвичайно сумлінну людину, передовсім я говорив би про його чесноти, про його розум, про його професійні спроможності ми чули, ми бачили, ми знали, ми переконувалися, ми пересвідчувалися.

І тому український народ зробив вибір, але я його ставлю в людський вимір, адже він сформований, і серце його, і душа його, і чесноти саме матір’ю, яка пройшла таку дорогу.

І ось в минулому році здавалось би вже в демократичній державі, здавалося вже з постульованими речами відбувається те, що неприпустиме, просто неприпустиме, саме тому я такий категоричний у своїх висновках стосовно так званих соратників.

Бо це, як кажуть, соратники. Вони мають право на свою думку, але будь ласка, висловлюйте, як свою приватну думку, не говоріть ніколи від імені, не кажіть від того, сегменту, який називається “Нашою Україною”, від тих політичних сил, до яких причетний був Роман Петрович.

Я шкодую, що це сталося, але я переконаний, що в нього стане розуму для того, щоб усвідомити свою помилку, і більше таких помилок не робити, бо кожне слово відгукується в серцях тих, хто відстоював Україну, хто був на майданах, хто виборював Україну, перспективу разом із нашим Президентом І тому має бути єдність, спільність думання і відповідальність єдина. Це єдиний спосіб для того, щоб уникнути будь-яких різних тлумачень і різних підходів до однієї і тієї ж проблеми – формування уряду.

Довіра Президента, Президент зробив вибір, його треба підтримати. Ми зробили вибір в Україні, а тепер ми повинні продовжувати цей вибір через пропозиції, через укази, через формування, через думки самого Віктора Андрійовича.

Василь Зілгалов

Дякую Павлові Мовчану. Тепер я звертаюсь до пана Андрія Шкіля, який вже є в нашій студії. Я Вас вітаю, добрий вечір.

Андрій Шкіль

Добрий вечір.

Василь Зілгалов

Хочу Вас запросити до участі в дискусії, може Ви вже маєте свої перші враження від репліки нашого слухача?

Андрій Шкіль

Я спершу хотів долучитися до висловів пана Павла з приводу висловлення співчуття, бо знаєте, я в 12 років втратив батька, і втрата близьких – це найбільше горе, яке може взагалі спіткати людину у своєму житті.

Власне я переконаний, що Президент України – він людина мужня і тверда, але все одно тяжко буде. Тому я хотів би і цій людині, і Петрові висловити співчуття, бо втрата справді незворотна, але життя триває, і треба продовжувати покладену на себе відповідальність нести в люди.

Вертаючись до репліки, я скажу відверто, що тут треба просто мати елементарну, звичаєву совість. Я не знаю, наскільки це до політики мало відношення за Кучми, за попереднього режиму, але я думаю, що наша влада матиме відсутність явища режиму, тому совість, мораль мають бути присутні в політиці. Це була не мораль, не совісний вчинок Романа Безсмертного, тому що тут не ходить про особу, постать, яку запропонував Президент України, тут ходить про довіру до пропозиції.

Якщо ти не віриш своєму лідеру, то, будь ласка, в тебе є вибір зробити застереження і відійти або відійти, а потім зробити застереження, а не привертати до себе увагу, очікуючи, що прийдуть і заспокоять і, можливо, за це щось запропонують, плутаючи обставини, плутаючи, що зараз пан Роман Петрович не є представником Президента Кучми в парламенті, а він є членом нашої спільної збірної команди “Сила народу”, яка в тяжких умовах боролася за перемогу і в надзвичайно тяжких умовах виборола її, дякуючи підтримці українського народу всього загалом.

Я думаю, що, можливо, будуть якісь спростування, можливо, не буде, але слова сказаного досить. Я думаю, що пан Ющенко зробить свої висновки. А також, я переконаний, що свої висновки зроблять парламентарі, які будуть голосувати за кандидатуру, пропоновану всенароднообраним Президентом.

Василь Зілгалов

У нас є слухачка. Вона сама родом зі Львівщини, але зараз працює в Італії.

Добрий вечір, пані Ольго!

Слухачка

По-перше, я хочу подякувати всім працівникам “Свободи” за те, що до нас доносять правду.

По-друге, хочу висловити співчуття нашому Президенту. Дай йому Бог сили і здоров’я те все винести і пережити, нехай йому допоможе у цьому всьому Бог.

По-третє, почувши, що нашому бувшому головному вампіру України хочуть дати такі пільги, то просто волосся стає дибки. За що?! За те, що розікрав, ”прихватизував” все, що міг?! За те, що розбомбили сільське господарство?! Стільки людей за межами України, скільки розбитих сімей із-за того, що люди в пошуках куска хліба поїхали хтозна-де. За що йому такі пільги?!

Може, це питання не відноситься до вашої передачі. До вас дуже тяжко додзвонитися, і я вже неодноразово дзвонила. Дуже тяжко. Я просто хочу запитати, чи має він право мати хоча б якісь пільги, не кажучи про два шофери, дві служниці, кухаря?! Боже, в якій країні таке є?!

Дякую, що вислухали. Дякую.

Василь Зілгалов

Про пільги Кучмі, які надав уряд, сьогодні говорять не лише пересічні громадяни, наші слухачі, а й це питання підняв і перший всенароднообраним Президент України Леонід Кравчук.

Що Ви думаєте з цього приводу, чи мусить новий уряд звернутися до цього, чи діючий Президент України також зобов’язаний дати оцінку цьому рішенню, автором якого називають пана Азарова, пане Мовчан?

Павло Мовчан

Я думаю, що тут справа не лише за урядом чи тимчасово виконуючим, чи вже з четверга, я переконаний, що буде проголосована кандидатура Юлії Володимирівни, справа ще й за ВР.

Ми мусимо дати належну оцінку, ми мусимо виробити такі пропозиції, які формувалися впродовж останнього року.

Ви знаєте, що у ВР є близько 10 проектів щодо місця у суспільному житті колишнього Президента України Кучми. Я думаю, що ми знайдемо оптимальний варіант, враховуючи і конституційні межі і враховуючи ту “велику суспільну любов”, яку він заслужив в Україні, про що сказала пані Ольга, ми винесемо абсолютно чіткий вердикт.

Я думаю, що він не обмежиться лише тими пільгами, я думаю, що там будуть виставлені ще й багато різних звинувачень, в тому числі і кримінального порядку, про що казала пані Ольга. Адже дійсно перша особа відповідала за все. Він не повинен уникнути цієї відповідальності перед Україною.

Василь Зілгалов

Пане Шкіль, як Ви вважаєте, чи керівник вашої партії, вашої фракції у парламенті мусить також прореагувати на ці сьогоднішні обурення з приводу рішення попереднього в.о. прем’єр-міністра щодо другого Президента України?

Андрій Шкіль

Я думаю, що Ю.Тимошенко дасть оцінку діяльності Азарова тоді, коли вже буде обрана прем’єр-міністром, бо зараз вона в.о. і повинна розібратися в тому, що було зроблено, щоб потім зробити відповідні висновки.

Цей крок Азарова один із, бо тут багато є ще питань до його діяльності не тільки як до віце-прем’єра першого при Януковичу, але й як в.о. прем’єр-міністра після того, як уряд Януковича був відправлений у відставку.

Тут питання виникають, і, я думаю, що питання оцінки не тільки прем’єр-міністра, а й питання оцінки Генпрокуратури, МВС, які проведуть відповідні слідчі дії, а вже пізніше, за їхніми наслідками, оцінку даватиме їм суд.

Тут я хотів би ще одне зробити застереження. Була постанова ВР про те, що залишати Президенту України. В тій постанова було залишено Кравчукові одного охоронця і ще два водії. На тому була поставлена крапка.

Питання чи це доцільно, чи можна взагалі обмежитися якимись почесними речами, – це, я думаю, має вирішувати найвищий законодавчий орган, ВР, тому що різні лідери, різні президенти заслуговують на різні оцінки.

Якщо, наприклад, в США оцінку діяльності президентові дають пізніше виборці... Давайте згадаємо Рейгана. Після Рейгана всі члени його команди були в тій чи іншій мірі оцінені обранням на посаду президента США.

Думаю, що така сама найвища оцінка буде, наприклад, для В.Ющенка, коли його член команди буде пізніше обраний Президентом України. Це буде найвища оцінка його діяльності, а не там водій, секретарка, дача якась за державний кошт.

За Кучмою залишилася яхта і дуже багато будинків, майна і всього решта, тому, я думаю, що тут проблем з майном йому не буде вистачати. У нього може виникнути, я так передбачаю, проблема з законом.

На ці питання також має відповісти слідство, тому що ми маємо записи Мельниченка, ми маємо незавершене слідство по справі Гонгадзе, ми маємо купу претензій до колишнього, Богу дякувати, Президента України Кучми з приводу його діяльності на займаній посаді.

Тому не треба забувати, що будь-які привілеї даються не Кучмі, а колишньому Президенту України. Коли до нього буде діяти вже інший статус, скажімо, проти нього буде відкрите кримінальне провадження, то йому не допоможуть ні державна дача, ні два десятки обслуговуючого персоналу, а все одно він відповість перед законом. Якщо слідство доведе, а суд підтвердить, то він понесе заслужену кару.

Василь Зілгалов

У нас є слухач Володимир Дмитрович з Києва, який давно чекає і хоче поставити своє питання.

Добрий вечір, пане Володимире!

Слухач

Добрий вечір!

Я хочу приєднатися до слів співчуття Віктору Андрійовичу. Я думаю, що він витримає і буде виконувати, так як і належить свої функції президентські і те, що йому довірив народ.

Хочу висловити своє обурення поведінкою Романа Безсмертного не тільки в тому плані, що він виступив проти Юлії Тимошенко, а в якій формі це було зроблено. Це зовсім неетично. Такій людині не місце в штабі “НУ”.

По-третє, я впевнений, що статус прем’єр-міністра Юлії Володимирівни підтвердить ВР.

Щодо Кучми. Я погоджуюся з Віктором Андрійовичем, коли він сказав, що повинен бути закон, який регулює статус екс-президента, а все інше повинні вирішувати правоохоронні органи. Якщо він щось накоїв, то нехай відповідає як звичайний громадянин перед судом.

І в мене таке питання. Чи все-таки зможемо ми виконати всі вимоги ЄС щодо вступу?

От я сьогодні начитався газет, що твориться в Росії з відміною пільг. А Україну чекає така сама реформа відмін пільг, реформа житлово-комунальної сфери? Чи зможе в такий короткий строк Україна це виконати?

Дякую.

Василь Зілгалов

Запитання дуже цікаве, що уряд має йти на непопулярні рішення, як він буде їх компенсовувати і у внутрішньому плані.

Пане Мовчан, як Ви думаєте?

Павло Мовчан

Віктор Андрійович не один раз говорив про свої кроки назустріч суспільству. Ці перші 10 кроків чітко були озвучені, вони відомі, і тут не треба шукати якихось додаткових аргументів для того, щоби мені зараз переконувати радіослухачів, чи вони популярні чи не популярні. Треба жити, як він не один раз зазначав по мірі пояска. Тобто, маємо ми можливість собі дозволити те чи інше – ми будемо це дозволяти. А не так, як за останні 10 років періоду того чоловіка, якого не хочеться навіть згадувати.

Ми знаємо ці пояса навколо великих обласних міст Києва, ми знаємо про ті дорогі яхти про які сказав Андрій, ми знаємо про ту розкіш, яка супроводжували не велику кількість людей. Тобто, ті мізерні відсотки, які фактично обкрадали державу.

І Віктор Андрійович, найважливіше зазначав, що у нас є ресурси економічні: популярні не популярні. Вони будуть не популярні для злодіїв, для крадіїв, для тих, хто наживався на людській біді, на тих, хто наші поля перетворював у пустелі, для тих, хто вирощував монокультури.

Наприклад, соняшники, які витягували жили, для тих, хто спекулював на збіжжі - це буде не популярно. Для народу він буде робити і підтвердив, і робити буде дуже популярні кроки ідучи на зустріч українському суспільству, для найменш захищених соціально.

Про це не один раз казав Віктор Андрійович під час своїх виборчих вояжів виступаючи і в теледебатах, і всюди, де він каже, що кроки його будуть спрямовані передовсім для врегулювання соціальних проблем.

А для тих, про кого я сказав, вони дійсно будуть не популярними. Там буде і судові процеси, там буде задіяна прокуратура, там буде все для того, щоб стіні витягнуть ту левову частку бюджету, яка ховається.

Тих 60%, які не є наповнювачами нашого державного бюджету. Оце наші ресурси і оце є моя відповідь на те, які можуть бути кроки Президента, і які власне він буде здійснювати.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мовчан.

А у нас є слухач з Німеччини.

Слухач

Добрий вечір!

Ви знаєте, я ось слухаю весь час і в мене щемить і гордість, і в душі за мою неньку Україну. Я свого часу приймав участь, коли студенти голодували, мене спровокували там ті служби, побили. Потім я мав можливість втекти з України і одержати німецьке громадянство, досяг багато я чого, як митець, але марю моєю Україною.

Зараз слухаю про те, що у вас там дискутують суто Європи до ЄС – це прекрасно, це визнання, але Україна має набагато більше потенціалу. Повірте, я це все відчув, починаючи від біженця, від самого, самого, самого і зараз, я є відомий митець, і маю можливість бачити все це про що у вас там (сово не розбірливе).

Україна є взірцем для народів Європи - ми показали це на Майдані. Повірте, що зараз дискутувати, звичайно, що там натворив Кучма, що заслужив Чорновіл. Але я думаю, що це відбудеться саме на українській манері, саме з милосердя, з українською душевністю, якої європейцям давним давно бракує.

Я буду молитися за Україну.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Павле - така репліка була від душі.

Пане Шкіль, я хотів Вас запитати про таке більш приземлене. Ви самі є членом фракції БЮТ чи Ви готові працювати в уряді тепер?

Андрій Шкіль

Ви знаєте, я готовий працювати там, де вкаже мені команда моя. Але, звичайно, я бачу більше свою присутність в парламенті і там я можу більше, як на мене, реалізувати ті можливості, які я маю.

Я і зараз скажу, що готовий до будь-якої ділянки, яку мені доручить команда. Я хотів би, буквально декілька слів сказати про реформацію суспільства. Коли слухач задавав питання, він надав, як приклад Росію і власне, я хотів би відмітити, що впровадження реформи дуже вадливим є і не тільки зміст, є важливим, а момент, і якість провадження.

Тобто, якщо Путін хотів би допомогти вирішенні тих проблем, які він ставив, тобто не давати пільги, а підвищувати зарплатню, то треба було спочатку підвищити зарплатню, здійснити перші виплати на тлі серйозної фахової пропаганди цього кроку, щоб бачити у вас збільшилися виплати і тепер ми можемо просити вас шановні пенсіонери платити за проїзд у транспорті.

І ви відчули, що тепер ви можете там два дні не поїздити, і вже зекономити певні кошти, ніж постійно отримувати пільги на безкоштовний проїзд. Тобто зневажлива форма ставлення до власного народу і підняла цих пенсіонерів в Росії на ті кроки, на які вони пішли, а не сама реформа.

Тому в Україні повага один до одного, повага влади до суспільства вже закарбувалася у свідомості всіх українців. Тому, що карбувалася вона на Майдані оці 17 днів, 17 днів виховання власного я, вихованні громадянської позиції, виховання і формування політичної української нації. Вона - нація сформувалася на Майдані.

Тому будь-які кроки популярні не популярні можуть пройти в тому випадку, коли влада буде тісно, плідно і якісно співпрацювати з власним народом.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Шкіль.

Пане Мовчан, я хотів Вас таке запитати. Ми сьогодні багато критикували пана Безсмертного, але були інші люди, ми чули вчора і сьогодні, зокрема, пан Мороз, народний депутат від блоку “Наша Україна”, ми чули деякі репліки Петра Порошенка, що він ще не знає достеменно чи займе посаду голови РНБО.

Але я хотів запитати, висловлювалися такі, так би мовити, чи це крамольні, чи це такі точки зору, що деякі олігархи, які є в оточенні Віктора Ющенка хотіли би най скоріше повернути свої гроші, які вони затратили нібито на передвиборчу кампанію і тому вони не задоволені рекомендацією Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра, яка може не повернути їм гроші.

Чи це думка, чи це репліка, чи це точка зору вона має право на існування?

Павло Мовчан

Справа в тому, що ми маємо продовження міфотворення, яке почалося під час виборчої кампанії. Ви пригадуйте, що Юлію Володимирівну теж зачисляли до 1-го розряду тих, хто має величезні кошти, хто впливає через свої кошти, формує політику через кошти.

Я думаю, що і далі продовжується, і з того боку, з числа опонентів формування чергової міфологеми. Люди, які заможні, а такі мусять бути в Україні і треба тішитися з того, що вони є, і я хотів би, щоб кожний українець був заможній, і хотів би, що кожен не заздрив, а працював для власного достатку.

Але справа в тому, що я не хотів би бути ретранслятором тих пліток, які якраз народжуються в відомому штабі і відомими людьми. Є одностайність думки, якщо хтось вискочив попереду самого себе, то він, я знаю, займе належне місце, бо його поставлять на те місце, яке він заслуговує.

І я не хотів вже черговий раз згадувати ім’я того, хто перший озвучив цю думку. Це його власна думка, але вона не повинна бути думкою багатьох. Його власна думка, як сказав Андрій, маєш думку, будь ласка, висловлюй її своєму вдома котові, бо ти в команді, ти працював разом з командою, ти відстоював такі принципи задля яких власне і ми згуртувалися, і ввійшли в силу народу.

І я не поділяю чергової міфологемі, яку сьогодні озвучив пан Андрій сформувалася нація за 17 днів. Вона формувалася протягом всіх років Незалежності, а якщо говорити то й ще більша дорога була.

Ми вчора і позавчора відзначали подію важливого історичного значення - це героїв Крут, це 87 років формування нації вона була роздрібнена, вона була залякана.

Ви пригадайте сегментовано була і власне Майдан це завершення певного етногенезу, який відбувся нарешті на 87-му році. Я кажу від часів Крут, коли окрема горстка людей йшла боронити Україну, а інші думали перечекають. Чим це закінчилося відомо той, хто відсиджувався на печі стягли з печі і або в Сибір відправили, або в землю закопали.

І така доля чекала багато мільйонів, хто сповідував цю політику і цю позицію. Я відсиджуся, я відстоюся біля Майдані, я перечекаю, якби ми не згуртувалися , якби не прийшло це усвідомлення поступове за ці 14 років Незалежності, то ясна річ, що так і з нами вчинили б ті, хто сьогодні переховується по Московських санаторіях.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Мовчан.

І, на жаль, наш час завершується, я мушу підводити підсумок, тобто підводити, як кажуть риску в нашій сьогоднішній дискусії.

Я нагадаю, що в нас сьогодні брали участь у програмі, у “Вечірній Свободі” Павло Мовчан, народний депутат, член Комітету з питань культури і духовності, фракція “Наша Україна”, а також Андрій Шкіль, народний депутат, член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, фракція БЮТ.

І ми обговорювали сьогодні: проблеми нової влади, формування нової влади і ті проблеми, які вона буде вирішувати. І ми висловлювали співчуття Віктору Андрійовичу Ющенку з приводу смерті його матері, і сподівання всіх, хто ці співчуття висловлює, що він знайде в собі сили і мужність далі продовжувати свою діяльність на посту Президента України.

Я нагадаю, що з Праги вів програму Василь Зілгалов. Дякую слухачам за телефонні дзвінки і запитання, які ви поставили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG