Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Головатий: "Агонізуючий режим України хоче заблокувати рішення Європейського суду з прав людини "Микола Мельниченко проти України".


Зиновій Фрис

Прага, 31 січня 2005 – Народний депутат України, представник колишнього офіцера державної служби охорони Миколи Мельниченка в Європейському суді з прав людини Сергій Головатий в інтерв"ю для радіо "Свобода" повідомив, що він отримав у Страсбурзі листа від Європейського суду про те, що Міністерство юстиції України 19 січня подало апеляцію до Великої Палати Європейського суду з рішення у справі "Микола Мельниченко проти України".

Нагадаємо, що 19 жовтня минулого року Європейський суд ухвалив рішення, згідно з яким Центрвиборчком України у 2002 році під час виборчої кампанії до Верховної Ради незаконно вилучив Миколу Мельниченка з виборчого списку соціалістичної партії України. На практиці це означало, що пан Мельниченко після повернення в Україну (в своїх інтерв’ю для радіо "Свобода" він неодноразово заявляв, що має намір це зробити) він має законне право стати народним депутатом ще цього скликання. Мета апеляції Мінюсту, за словами С. Головатого, якраз у тому й полягала, щоб заблокувати саму можливість виконання рішення Європейського суду в Україні, а також затягнути час (на вирішення апеляції у Страсбурзі потрібно чимало часу).

"Мінюст України, - каже С. Головатий, - подав апеляцію буквально останнього дня, останньої хвилини, бо саме 19 січня минав термін подачі". Щоправда, продовжує народний депутат, Мінюст надіслав до Страсбурга апеляцію факсом, інших документів не надходило. Якщо вони надійдуть, то, сказав Головатий, суд повідомить його про це.

"Я не думаю, - продовжує С. Головатий, - що український уряд, зокрема Мінюст, може навести якісь істотні аргументи на користь своєї позиції. Просто вони це використовують як можливість технічного затягування повернення Миколи Мельниченка в Україну. Це політичні ігри – не більше. Єдине, що я можу сказати, так це те, що у випадку призначення нового міністра юстиції (а це, найвірогідніше, буде Роман Зварич), він, очевидно, звернеться з проханням відкликати цю заяву. Якщо ж навіть новий міністр юстиції не відкличе цю апеляцію, то нічого страшного - будемо чекати рішення Великої Палати Європейського суду, а там побачимо. Агонізуючий режим робить все можливе, щоб уникнути правди. Звичайно, режим боїться повернення Миколи Мельниченка. Але я думаю, що в будь-якому разі їм нічого не вдасться".

Нагадаємо, що тоді ж, 19 січня ц. р. (про це багато мовилося в українських мас медіа) Кабінет міністрів на чолі з тодішнім в. о. голови уряду М. Азаровим ухвалив постанову про забезпечення колишнього Президента України Леоніда Кучми, що викликало бурхливу реакцію в суспільстві. 25 січня новий Президент України Віктор Ющенко виступав у Страсбурзі. Чи знав він тоді (і чи знає зараз?) про існування апеляції Мінюсту на рішення Європейського суду щодо справи Миколи Мельниченка? І чи знає про це нинішній в.о. керівника уряду Юлія Тимошенко?

До речі, згадувана апеляція Мінюсту з’явилася за два дні після того, як Микола Мельниченко в ефірі "Свободи" заявив, що неодмінно повернеться в Україну і не дасть можливості Л. Кучмі та його найближчому оточенню уникнути відповідальності за "скоєні злочини".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG