Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина вже не веде перед у світовій статистиці самогубств.


Василь Плоскіна

Угорщина, 2 лютого 2005 – Згідно з оцінками Всесвітньої організації з охорони здоров’я, Угорщина займає нині сьоме місце у статистиці самогубств. Втім, так було не завжди. До 1988 року тоді ще Угорська Народна Республіка упродож 20 років була країною, де суїцид сягав найвищих показників у світі. Проте, на думку медиків і соціологів, заспокоюватися ще рано.

Деякі риси глибокої душевної меланхолії угорців пробували пояснити не лише медики, але й історики та культурні діячі Угорщини. Наприклад, загальновідомими є факти, коли відомі угорські постаті позбавляли себе життя під колесами залізничного потягу, топилися, пили отруту, пускали собі кулю в голову або ж заподіювали смерть за допомогою мотузки. Такі самогубства траплялися особливо часто після придушення національно-визвольної революції 1848-49-х років і наприкінці ХІХ століття. А вже у двадцятому столітті у період між двома світовими війнами подібної тенденції серед угорської еліти майже не спостерігалося, однак після 1968 року в часи комунізму самогубства чомусь стали поширеним явищем серед населення Угорщини.

Однозначної відповіді, чому так сталося медики дати не можуть. Однак соціологи пояснюють, що після зміни суспільно-політичного ладу в Угорщині у 1989 році люди отримали різні політичні свободи. Та й мотивація вчинків громадян відтоді стала іншою. Вони могли відкрито йти на демонстрації протесту, влаштовувати страйк, зрештою, змушені були виживати в умовах ринкової економіки й конкуренції за робочі місця. Проте чи вдалося вилікувати задавнену душевну депресію людей, у цьому дослідники сумніваються. З одного боку, кажуть науковці, на зміну комуністичній пропаганді прийшов вільно доступний алкоголь і наркотики. Багато хто, скуштувавши це “добро”, відчув ілюзорність свого буття і саме тому, як стверджують соціологи, не спішить залишати цей світ. З іншого боку, як пояснити те, що на 100 тис. населення скоюється понад 20 самогубств у той час як загальноєвропейський рівень сягає близько – 17-ти суїцидних випадків?

Зараз Угорщину в Європейському Союзі випереджають тільки Балтійські країни де рівень життя не такий високий, як тут. І все ж.

Угорські душевнохворі, схильні до суїциду, як пише газета “Мадяр гірлап”, все ще не можуть похвалитися великою увагою з боку міністерства у справах охорони здоров’я. Адже програма з профілактики самогубств не є серед пріоритетних. Згідно з виданням, чотирирічний цикл медичних заходів у цій сфері не отримав достатньої фінансової підтримки держави і тримається завдяки спонсорству одного американського фонду. Він зокрема допомагає угорським медикам провадити дослідження в місцевості Кішкунгалаш, де статистика самогубств є удвічі вищою, ніж у цілому по Угорщині. Завдяки новим методам, кількість суїцидних проявів зменшилася на 20 відсотків. ”Мадяр гірлап” також пише про те, що дільничні лікарі останнім часом навчилися краще розпізнавати прояви цієї душевної хвороби.
XS
SM
MD
LG