Доступність посилання

ТОП новини

Перше ґрунтовне дослідження про зв`язки російського композитора Михайла Глінки з Україною.


Леся Олійник

Київ, 2 лютого 2005 - Унікальним називають фахівці двотомне дослідження українських вчених Сергія Тишка і Сергія Мамаєва про перебування видатного російського композитора Михайла Глінки в Україні та Німеччині. Видання здійснене в Україні до 200-річчя Глінки за сприяння Міжнародного фонду конкурсу пам’яті Володимира Горовиця, Посольства Росії в Україні та німецького Гете-Інституту.

Як свідчать російські музикознавці, в Москві книги українських дослідників Сергія Тишка і Сергія Мамаєва “Мандри Глінки” зникли блискавично. Їх майже неможливо дістати і в Україні, оскільки наклад обмежується лише кількома сотнями екземплярів, а інтерес до видання, судячи з української та російської преси, великий. Це перше дослідження про зв’язки родоначальника російської класичної музики з Україною і Німеччиною. На основі власноручних коротких записів Глінки автори встановлюють та коментують факти, дати, маршрути мандрів композитора по Україні, а також особистостей, з якими він зустрічався. Газета “Русская мысль” в Парижі прокоментувала видання по-своєму: “Факти в книзі про мандри Глінки в Україні особливо важливі саме сьогодні, оскільки наповнюють конкретним змістом нині модне в Україні поняття про національне достоїнство».

Дійсно, внаслідок копіткої реставраційної роботи, читач бачить Україну очима Глінки, котрий називав її благословенним краєм і обітованою землею свого серця. І виявляється, що російський композитор спілкувався з видатними представниками української культури, відомими релігійними діячами України, серед яких Гідеон, Милетій. Ми читаємо про людину, яка не лише відбирала талановитих хлопчиків для Імператорської хорової капели, а й високо цінувала і любила культуру України, яка мандрувала, як встановили дослідники, Чумацьким шляхом, зустрічалася з чумаками і співала чумацькі пісні. Саме в Україні Глінка писав симфонію «Тарас Бульба», оперу “Руслан і Людмила”.

Як сказала кореспонденту “Радіо-Свобода” директор гуманітарних програм Представництва в Україні Російського центру міжнародного співробітництва Людмила Чижова, Російська Федерація через своє посольство в Україні нині перевидає книгу про перебування Глінки в Україні. Пані Чижова підкреслила, на її думку важливий внесок авторів.

Людмила Чижова: “Вони показали, як формувалась культурна єдність Росії і України, як черпав Глінка натхнення в Україні він, доторкуючись до унікального поетичного пласта. Це не просто подорожі Глінки по Україні, це мандри творця, генія, це подорож творчої людини в середовищі однодумців”.

Саме в Україні, Глінка зустрів молоду українську дівчину Марію Задорожню, яка до кінця життя Глінки залишалася його вірним і близьким другом. Саме їй він присвятив свій знаменитий романс “Не искушай”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG