Доступність посилання

ТОП новини

В Сербiї стався незапам’ятний злочин: невiдомi вбили шiсть осiб угорської нацiональностi, включаючи й двох дiтей.


Михайло Рамач

Белград, 3 лютого 2005 – Злочин стався в мiстечку Горґош, передмiстi Суботицi, що на угорському кордонi. В двох сiльських хатах полiцiя знайшла тiла Йожефа Салми, його жiнки, сина, невiстки та десяти- й тринадцятилiтнiх внукiв. Полiцiя прибула на мiсце на вимогу сусiдiв, котрим було дивно, чому в заметених снігами будинках кiлька днiв немає жодного руху. А Салми були працьовитi агропромисловцi та бiзнесмени. Слiдчi встановили, що вбивство скоєно ще минулого тижня вогнепальною зброєю. З огляду на складнiсть справи, слiдство провадить белградська полiцiя. Злочин, зокрема, занепокоїв етнiчних угорцiв, якi становлять бiльшiсть населення в районi Суботицi. Поки триває слiдство, полiтичнi дiячi утримуються вiд коментарiв. А мiсцевi люди переляканi.

Незапам’ятний злочин спiвпав iз вiзитом до Сербiї делегацiї Європейського парламенту, котра прибула туди на вимогу лiдерiв етнiчних угорцiв. Європейськi парламентарiї зустрiчалися з представниками нацменшин та крайових органiв влади, з президентом та прем’єр-мiнiстром Сербiї тощо. Основною темою розмов були численнi торiшнi iнциденти на мiжетнiчнiй основi. Урядовцi запевняли членiв делегацiї, що влада вживає заходiв для подолання мiжетнiчних непорозумiнь та для покарання осiб причетних до iнцидентiв.

Лiдер етнiчних угорцiв Йожеф Каса висловив незадоволення дослiдницькою мiсiєю Європарламенту, котра була, на його думку, суто протокольною. Звертаючися за посередництвом масмедiа до голови мiсiї Дорис Пак, вiн сказав: “Приїжджайте жити у Воєводинi якщо хочете бачити як тут насправдi живуть нацiональнi меншини”.

Коментуючи заяву Дорис Пак, що до iнцидентiв ймовiрно були причетнi сербськi бiженцi з сусiднiх країн, котрi не звикли до толерантного спiвжиття з iншими нацiями, угорський лiдер зазначив, що треба обвинувачувати не бiженцiв, а державу. Уряд, за його словами, не вживає заходiв для врегулювання статусу бiженцiв та для їхнього пристосування до багатонацiонального середовища. Йожеф Каса додав, що його партiя вимагала iнтернацiоналiзацiї справи нацменшин через бездiяльнiсть державних органiв.

Вбивство шести етнiчних угорцiв, на думку оглядачiв, негативно впливатиме на мiжетнiчнi вiдносини в краї Воєводина, в якому нацiональнi меншини становлять одну третину населення. Разом з сербами та угорцями тут живуть i словаки, румуни, хорвати та двадцятитисячна українсько-русинська громада.
XS
SM
MD
LG