Доступність посилання

ТОП новини

На шляху до повної інтеграції України у Європейський Союз основним пріоритетом офіційного Києва є вступ України до Світової Організації Торгівлі - речник Єврокомісії Ема Удвін.


Славко Волинський

На шляху до повної інтеграції України у Європейський Союз основним пріоритетом офіційного Києва є вступ України до Світової Організації Торгівлі, сказала в інтерв’ю радіо “Свобода” речник Єврокомісії Ема Удвін. Без цього Україна і ЄС не зможуть створити зону вільної торгівлі, наголосила представник Європейської комісії. Що ж конкретно перешкоджає Україні долучитись до СОТ спробував з’ясувати у брюссельських чиновників наш кореспондент Славко Волинський.

Фраза найвищих державних представників України : “В нинішньому році Україна вступить до Світової Організації Торгівлі” повторюється щороку починаючи від 2000-го. Тоді її проголосив у Парижі під час Саміту Україна-ЄС колишній Президент України Леонід Кучма. У цьому році про це ж саме неодноразово завляв і в Україні і під час закордонних поїздок новий Президент Віктор Ющенко. Що ж це за камінь спотикання, який став на перепоні України до всупу у СОТ?

Комісар ЄС у справах зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер в інтерв’ю для Радіо Свобода сказала з цього приводу таке:

“Це справа самої України, яка повина здійснити необхідні кроки щодо зміни багатьох положень у своєму законодавстві, втілити це законодавство в життя, але в принципі двері СОТ для України відкриті”.

Проте на проханя на запитання, які саме зміни в законодавстві мусить зробити Україна пані Вальднер ухилилась від уточнень . Тому за коментарем заяви комісара ЄС кореспондент Радіо Свобода звернувся в Українську місію при Європейському Союзі. Там пояснили, що однією із ключових проблем стосовно вступу України до Світової Організації Торгівлі була зміна митного кодексу України, який би відповідав критеріям СОТ. Але ця проблема вирішена ще торік, запевнили українські дипломати.

Оскільки митний фактор виявився досить істотним для вступу України до Світової Організації Торгівлі, то подальший шлях кореспондента Радіо Свобода проліг до Світової Митної Організації, штаб-квартира, якої також знаходиться у Брюсселі. Там один із заступників Генерального директора, який побажав бути неназваним, повідомив, що обізнаний з українською проблематикою щодо СОТ. За його словами не вирішеною проблемою для України лишається її долучення до Кіотської митної конвенці про спрощений митний контроль. Але як далі з’ясувалося труднощі України долучитись до цієї конвенції обумовлені причинами, які від України не залежать. Кіотська митна конвенція у 1999 році була оновлена, проте вона й донині не набрала чинності через протиріччя із Францією. А відповідно, сказав представник Світової Митної Організації Україна не може долучитись до нечинної конвенції. Напрошується запитання, вступ України до СОТ залежить від Франції?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG