Доступність посилання

ТОП новини

Віктора Ющенка вірогідно запросять на самміт НАТО.


Мар’яна Драч

Прага, 2 лютого 2005 року - Президента України Віктора Ющенка вірогідно запросять до Брюсселя на самміт НАТО, який має відбутися 22-го лютого. Про це у середу повідомляють провідні західні агентства , посилаючись на поінформовані джерела. У самміті НАТО також має взяти участь президент Сполучених Штатів Джордж Буш. У штаб-квартирі НАТО сказали Радіо Свобода, що рішення про можливу участь Ющенка буде схвалене у четвер вранці.

За даними джерел агентства Ройтерс, саме українська сторона виступила з пропозицією провести засідання комісії Україна –НАТО на найвищому рівні під час візиту президент США до Європи. Це візит буде першим після переобрання Джорджа Буша. Не виключено, що у Брюсселі президент США зустрінеться з Ющенком.

Західні дипломати, які не бажають бути названими, зазначають, що вірогідне запрошення нового президента України на самміт НАТО стане важливим знаком підтримки нової української влади. Як відомо, альянс у грудні переніс спільну зустріч на рівні міністрів, у зв''язку з нечесним та непрозорим проведенням президентських виборів в Україні.

Але чи варто очікувати конкретного результату від вірогідної участі Віктора Ющенка у самміті НАТО? На запитання Радіо Свобода відповідає народний депутат Олег Зарубінський, який очолює українську делегацію у Парламентській Асамблеї НАТО.

Олег Зарубінський

Думаю, що дуже конкретного не варто очікувати, оскільки мені здається мова має піти на самміті за участю Ющенка про перспективи подальшої співпраці України з Північноатлантичним альянсом. Я думаю, що ключовий меседж, який має бути від НАТО, що філософія співробітництва України і Північноатлантичного альянсу має на практиці врешті-решт трансформуватися у філософію інтеграції.

Мар`яна Драч

Але Віктор Ющенко останнім часом практично не говорить про інтеграцію України в НАТО. Він багато говорить про Європейський Союз. Напередодні народний депутат Борис Тарасюк, якого вважають головним кандидатом на посаду мінстра закордонних справ, висловив побажання, щоб Ющенко прагнув членства в НАТО так само як членства у Євросоюзі. Як Ви до цього ставитеся?

Олег Зарубінський

Я думаю, що це природне явище, адже давайте відверто казати, що передвиборча кампанія є передвиборчою кампанією, а зовнішня політика, якою керує президент європейської держави (при чому яка тісно співпрацює з НАТО) є зовсім інша. Це не значить, що вони мають бути протилежними. Але враховуючи очевидно те, що після багаторічної російської інформаційної експансії на території України. яка формувала негативний образ НАТО, після того як протягом як мінімум двох років і особливо під час виборчої кампанії українські засоби масової інформації все робили, для того щоб поширити антинатівські стереотипи, враховуючи досвід десятирічь по формуванню негативного образу НАТО в радянській пропаганді, безумовно не так вже й багато людей сьогодні розуміють, що таке НАТО, насправді підтримують вступ до НАТО. Але мова має йти про зовсім інше -про зовнішню політику професійного фахового рівня. Я переконаний, що Віктор Ющенко прекрасно розуміє, що членство України у Європейському Союзі це є перспектива і перспектива явно що неблизько термінова.

Хотілося б навіть повірити, що вона є середньо-терміновою. Але все говорить про те, що менше 10 років, а може і 15 не пройде до реальних зрушень щодо інтеграції до Європейського Союзу. А от натівська сторона достатньо прихильно ставиться до інтеграції України в євроатлантичний простір і саме натівська сторона заявила, що на першому місці стоять навіть не військова потуга, навіть не ті відсотки які Україна витрачає на збройні сили, а перше за все політичний фактор. І мені здається, що він після Помаранчевої революції вже займає пріоритетне місце в наших стосунках з НАТО.

Мар`яна Драч

Але Помаранчевої революції не було у Луганській, Донецькій областіях І саме там багато людей проти вступу України в НАТО. Чи не повинна це враховувати нова українська влада?

Олег Зарубінський

Я думаю, що вона має враховувати. Але не в тому контексті, щоб відмовитися від євроатлантичного курсу України, який, до речі записаний в різноманітних документах як виконавчої, так і законодавчої влади України. Але те, що частина населення особливо в південних і східних округах стали споживачами не об"єктивної, а сфальсифікованої антинатівської пропагади, це є проблема, яка достатньо швидко вирішується.

Мар`яна Драч

Чи Ви рекомендуєте новій українській владі розгорнути інформаційну кампанію щодо НАТО?

Олег Зарубінський

Безумовно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG