Доступність посилання

ТОП новини

Народні депутати Борис Олійник та Павло Мовчан про мовний законопроект О. Мороза


Тарас Марусик

Київ, 3 лютого 2005 - Сьогодні в нашій постійній рубриці “А мова – як море!” ми завершуємо обговорення законодавчої мовної ініціативи Олександра Мороза. Свої думки ведучому рубрики Тарасові Марусику висловили два відомі українські поети і за сумісництвом народні депутати України Борис Олійник та Павло Мовчан.

Борис Олійник був доповідачем на сесії Верховної Ради Української РСР, коли депутати ще радянського розливу ухвалювали закон “Про мови в Українській РСР”.

Зокрема, тоді він сказав: “Запевняю, Ви вчините акт, котрий навіки залишиться в пам’яті українського народу. Ви здобудете ще глибшу шанобу своїх дітей і онуків за те, що прилучите їх до української мови – однієї з найспівучіших не лише в слов’янстві, а й у всьому світі”.

Борис Олійник вважає, що цей закон ще не вичерпав усіх своїх можливостей.

Борис Олійник

До таких тонких речей треба підходити особливо зважено. А тому я хочу все-таки порадити Морозові триматися Конституції, де є точно записано, що є українська державна мова, а мови всіх національностей, які населяють наші благословенні краї, забезпечуються всіма правами, і першою названа російська мова та інші мови.

Тому я радив би Олександру Олександровичу не квапитися, оскільки я хочу зберегти єдність нашої держави і нашого благословенного народу.

Я дотримуюся того, що сказав у своїй відозві, яким я хочу бачити грядущого президента. Моя скромна персона радила всім, хто задіяний в політичних баталіях, в жодному разі не використовувати у політичній боротьбі таких категорій постійних, як мова, територіальна цілісність держави.

Якщо Олександр Олександрович думає, що цим він щось завоює, то я б йому не радив включати у придбанні нових лав електорату за рахунок таких дуже гострих і болючих питань, як мовна проблема, бо це ніколи не надасть йому слави і честі.

Тарас Марусик

Такою є думка комуніста Бориса Олійника.

А що думає з приводу мотивів, які привели лідера соціалістів до мовної ініціативи, його політичний опонент Павло Мовчан.

Павло Мовчан

Мотивація зрозуміла суто політична. Зрозумівши по результатах виборів, що значна частина населення східної України, як кажуть, “повелася” на дві політичні теми: українська мова і подвійне громадянство, Олександр Олександрович Мороз вирішив надовго не відкладати свій політичний вибір.

Він запустив до сесійної зали той небезпечний законопроект, який, фактично, може дійсно розколоти Україну. І все те, що написав Мороз, є антиконституційним, свідомим, провокаційним началом для того, щоб заявити, що він не поділяє ідеологію Ющенка, і в той спосіб він себе відразу опозиціонує.

Це хитрий хід, узгоджений з Москвою. Адже відомо, що певну участь у корекціях Конституцією через Мороза брала Москва. Він консультувався постійно з посольськими працівниками, він брав не одну участь у розмовах з послом Чорномирдіним, це зафіксовано.

Отже, це московські технології і чергова помилка самого Олександра Олександровича. Не здобуде він великої кількості голосів на цій проблематиці, більше того – він втратить. Я б сказав, що це є політична зрада, цей документ.

Тарас Марусик

На жаль, попри численні звернення до Олександра Мороза, його коментар одержати не вдалося.
XS
SM
MD
LG