Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародному трибуналовi з воєнних злочинiв добровiльно здався Владимир Лазаревич, вiдставний генерал Збройних сил Сербiї i Чорногорiї. Та бiльше вiд цiєї подiї громадськiсть схвилювало твердження, що окремi обвинуваченi переховувалися в примiщеннях Сербської православної церкви в Чорногорiї.


Михайло Рамач

Белград, 4 лютого 2005 – Лазаревича деякі теперішні сербські урядовцi називають щирим патрiотом та офiцером, який чесно служив народовi й державi. Близька до уряду преса величає “його героїзм в боротьбi проти албанських терористiв”. Генерала прийняв і патрiарх Павло, глава Сербської православної церкви. На думку оглядачiв, церковна iєрархiя таким чином продемонструвала свою пiдтримку урядовi прем’єра Воїслава Коштуницi й посередньо апелювала до iнших обвинувачених, щоб і вони здалися й полегшили мiжнародну позицiю країни. На пiдставi заяв адвокатiв колишнього начальника Генштабу Небойши Павковича та Сретена Лукича, колишнього командувача полiцейських сил в Косовi, оглядачi роблять висновок, що й вони готовi здатися.

Незважаючи не це, Карла дель Понте, головний прокурур Трибуналу, пiд час вiзиту до Чорногорiї в середу сербського прем’єра назвала “каменем спотикання”. Вона висловила припущення, що окремi обвинуваченi в скоєннi воєнних злочинiв час вiд часу переховуються в Чорногорiї за сприянням Сербської православної церкви.

Таке припущення ранiше можна було прочитати в деяких сербських газетах. Журналiсти посилалися на неназванi джерела та на факт, що митрополит Амфiлохiй, голова сербської церкви в Чорногорiї, в минулому не раз зустрiчався з лiдерами боснiйських сербiв Радованом Караджичем і Ратком Младичем. Митрополита в Сербiї часто називають “сiрою емiненцiєю” сербського патрiарха та лiдером так званих “яструбiв” у церковнiй iєрархiї. Це тому, що вiн не ухиляється вiд полiтичних заяв, у яких висловлює, на думку спостерiгачiв, погляди, близькi до ультранацiоналiстичних кiл.

Дель Понте попередила чорногорських урядовцiв, що державнi органи повиннi розшукувати обвинувачених i в об’єктах, якi належать Церквi. Головний прокурор, звичайно, не уточнила, звiдки в неї iнформацiя щодо можливого мiсцезнаходження розшукуваних. Полiцiя досi, наскiльки вiдомо, нiколи не обшукувала гiрськi монастирi, в яких, за припущенням преси, могли б перебувати Караджич та генерал Младич.

Митрополит Амфiлохiй з цього приводу запропонував, щоб панi Дель Понте, коли вона схоче, на мiсцi перевiрила свої твердження.
XS
SM
MD
LG