Доступність посилання

ТОП новини

Чому ще не має уряду?


Ірина Халупа Гості: Валентина Семенюк - народний депутат України, соціальна контрольна комісія з питань приватизації, фракція Соціалістичної партії України; Євген Жовтяк - народний депутат України, член Комітету з питань бюджету, фракція “Наша Україна”.









Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 3 лютого 2005 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно. Ми продовжуємо свої вечірні програми, на черзі передача “Вечірня Свобода”, вітаємо всіх, хто нас слухає. Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема нашої сьогодні передачі: “Чому ще немає українського уряду?”.

Гості програми: народні депутати Євген Жовтяк від блоку “Наша Україна”, член комітету з питань бюджету; та Валентина Семенюк від Соціалістичної партії України, вона очолює парламентську контрольну комісію з питань приватизації.

Також хочу слухачам сповістити, якщо є бажання висловити свою думку з приводу ситуації навколо формування уряду чи поставити гостям запитання, телефони нашої студії 490-2905.



Отже, як ми чули, сьогодні у ВР не голосували за кандидатуру прем’єр-міністра, так само, як не були названі нові міністри та голови обласних адміністрацій.

Як стверджують члени “Нашої України”, що тут нічого страшного не відбувається, просто тривають переговори між Президентом Віктором Ющенком та лідером соціалістів Олександром Морозом.

Тим часом представники опозиції вже заявляють, що вже в лавах переможців - розкол, який упродовж останніх днів загострюється. Соціалісти продовжують наполягати на тому, щоб їхні представники у всіх рівнях влади мали шосту частину. Це і стало причиною того, що сьогодні взагалі не було представлено ні новий уряд, ні нового прем’єр-міністра.

Раніше член політради соціалістичної партії Микола Рудьковський сказав, що партія претендує на посади міністра фінансів, міністра палива і енергетики, міністра внутрішніх справ при формуванні Кабміну на чолі з Юлею Тимошенко.

Теперішня опозиція, а тепер вчорашня більшість, вже стверджує, що колишні політичні партнери “Наша Україна” та соціалісти конфліктують. А це, в свою чергу, може поставити під сумнів прем’єрство Юлії Тимошенко. Говорить Катерина Ващук, народна аграрна партія. Катерина Ващук

Це говорить, що конфлікт поглибився від вчорашнього дня до сьогоднішньої 16-ої години. Ми думаємо, що якщо до завтра, до 10 години ранку це питання не буде винесено на порядок денний, то значить глибина конфлікту між політичними партнерами колишніми досить велика. Тоді взагалі ставиться під сумнів питання про прем’єрство Юлії Тимошенко.

Ірина Халупа

А Валерій Коновалюк, член фракції “Регіони України” вважає, що в цій ситуації вирують амбіції, і, на жаль, немає відповідальності.

Валерій Коновалюк

Є певні протиріччя і певні нерозуміння того, що зараз потрібен дійсно уряд, потрібна виконавча влада. Є відчуття того, що певні проблеми виникнуть між вчорашніми партнерами по коаліції, тобто є амбіції, немає головного – це відповідальності перед державою. І це, на мій погляд, дуже прикро.

Ірина Халупа

Отже, уряду ще немає. Дехто вже подейкує, що завтра відбудеться те ж приблизно, що і сьогодні, не буде представлений уряд і не відбудеться голосування. За подіями сьогодні спостерігала наша колега Марина Пирожук, вона зараз у студії.

Марино, чому не відбулося сьогодні заплановане голосування і не утвердили Юлію Тимошенко прем’єром?

Марина Пирожук

Власне в кулуарах про це говорили довго і говорили різне, зокрема про начебто непомірні апетити соціалістів, через яких і не відбулося сьогодні голосування парламенті.

Як відомо, сьогодні по обіді відбулася зустріч Президента з Олександром Морозом, під час якої соціалісти зажадали для себе низку ключових портфелів, мова йшла про посаду віце-прем’єра, міністра освіти, голови держкомітету зв’язку, держмайна, посади губернаторів, зокрема в Одеській області.

Соціалісти також претендують, з почутого мною в кулуарах, і на силові портфелі, зокрема на портфель МВС. Кажуть, що це і стало “каменем спотикання”, адже раніше портфель керівника МВС планувалося віддати бютівцю Олександру Турчинову, а вже зараз на цей портфель претендує соціаліст Юрій Луценко. Суперечка між Тимошенко і Морозом з приводу цього портфелю була особливо гострою.

Ірина Халупа

Так що, Марино, між ними також є розбіжності? Між Тимошенко і Ющенком щодо того, хто повинен бути головою відомства внутрішніх справ?

Марина Пирожук

Суперечки йдуть між усіма учасниками переговорів. Я не знаю, чи дійшли згоди Ющенко і Мороз, але між Морозом і Тимошенко з приводу портфелю міністра внутрішніх справ була досить гостра суперечка.

Саме тому деякі бютівці та нашоукраїнці кваліфікували нинішню позицію соціалістів, як деякий шантаж, бо ще вчора, до речі, Луценко заявляв, що не отримував пропозиції щодо залучення його кандидатури до уряду, і саме на цей портфель наче не претендував. Він наголошував, що соціалісти взагалі не претендують на головні посади в уряді.

В той же час інший соціаліст, як ти вже говорила, Рудьковський заявляє, що партія претендує якраз на ключові посади, аби мати вплив в Уряді.

Але кажуть, що переговори з приводу розподілу портфелів, як сказав сьогодні пан Мартинюк у парламенті темпераментні і завзяті тривають ще досі, і начебто товариство цих переговорників полишив вже пан Мороз.

А про те, що він вже вийшов з того місця, де ділять головні портфелі, гадаю, може розказати значно більше і пані Семенюк, і пан Жовтяк, який, до речі, вже з’явився в нашій студії.

Ірина Халупа

Дякую, Марино. Чи за кулісами є якісь настрої, погляди з приводу того, чи відбудеться завтра голосування? Чи це все може затягнутися?

Марина Пирожук

З цього приводу різні думки лунали. Одні кажуть, що питання ухвалення прем’єра і програми уряду не буде вирішене і завтра, інші кажуть, що далі відтягувати ці питання не варто і не розумно, що треба це зробити завтра. Але побачимо.

Ірина Халупа

Також я десь читала, що багато, хто вважає, що одна з проблем полягає в тому, що тут намагалися створити уряд пакетно, так би мовити. Чи депутати висловлювали якісь погляди з приводу цього?

Марина Пирожук

Так, деякі нашоукраїнці говорили про те, що якби в планах стояли сьогодні питання ухвалення лише кандидатури Юлії Тимошенко на посаду прем’єра, то це питання було б вирішене. А інші програми уряду і розподіл губернаторських портфелів можна зробити було б з певною послідовністю, і не було б таких проблем.

Принаймні треба було б розпочати з ухвалення кандидатури прем’єрки. Але не всі таку думку поділяли.

Ірина Халупа

Дякую. А тепер запитання до наших гостей. Пані Валентино, як Ви оцінюєте це затягання? А може це взагалі не затягання, може це нормальний переговорний процес, як це стверджує пан Томенко? А може це навпаки, надмірні апетити соціалістів?

Валентина Семенюк

Перш за все, доброго вечора, шановні виборці, добрий день гості, хто слухає. Перш за все хочу сказати, що це нормальний процес, і не потрібно з цього робити якусь відповідну паніку.

Сьогодні є виконуючий обов’язки прем’єра, є міністри, які є виконуючими обов’язками, Кабмін працює, фінансова система працює, підприємства працюють. А те, що сьогодні йдуть такі жаркі дебати, то це говорить про те, що дійсно підходи до формування Кабміну демократичні.

Вчора фракція соціалістів зустрічалася з кандидатом на прем’єрство Юлією Володимирівною Тимошенко. І відповідно до політичної угоди, відповідно до домовленості, фракція одноголосно проголосувала за підтримку кандидатури Юлії Володимирівни на посаду прем’єр-міністра.

Все, що стосується вже портфелів, ми вчора говорили з Юлією Володимирівною, але так, як угода була підписана з кандидатом в президенти з Віктором Андрійовичем Ющенком, відповідно і вимога була про зустріч і з Віктором Андрійовичем. І говорять про посади, про портфелі, це повинні були вже домовленості бути між керівником соцпартії і Президентом України.

Тим більше, що підписуючи політичну угоду, ми говорили про принципи розподілу портфелів.

Ірина Халупа

А що це за принципи?

Валентина Семенюк

Ці принципи були домовлені, що кожне 6-те місце у виконавчій владі – це місце соціалістів. Якщо у нас сьогодні є 25 областей, то це повинно було бути як мінімум 4 голови адміністрацій. На жаль, нам запропонували лише 1.

Друге, якщо ми говорили про міністерські пости, то так же само потрібно виходити і з того ж самого принципу.

Ірина Халупа

Та ж сама формула стосується і міністерських портфелів?

Валентина Семенюк

Так.

Ірина Халупа

Що шосте міністерство?

Валентина Семенюк

Кожне шосте місце представників виконавчої влади у міністерстві, департаментах, державних комітетах і таке інше. Тому сьогодні Мороз, коли пішов на зустріч, ми чітко виробили те, чи будемо ми дотримуватися цих принципів, чи не будемо.

Тому, я думаю, що сьогодні з цього паніку робити не потрібно. Я знаю, що затяжка зустрічей Олександра Олександровича з Віктором Андрійовичем була об’єктивна, в житті все є, ми не хотіли в якійсь мірі, ви розумієте, смерть матері, похорони, і це все було, відповідно із затяжкою.

Тому сьогодні, хто хоче нагнітати, ніби якийсь спір між “Нашою Україною”, БЮТ і коаліцією, яка працювала на перемогу Президента, то не дочекаються, я думаю, все буде нормально.

Ірина Халупа

Так що соціалісти стверджують. Що те, що каже пані Ващук, а саме, що розкол стався між колишніми політичними партнерами, вони тішаться передчасно, так?

Валентина Семенюк

Я думаю, що звичайно, передчасно. Знаєте, як ішла виборча кампанія, то теж чекали такого передвиборчого розколу. Але я хочу сказати, що мудрість керівників партії, мудрість керівників держави, я думаю, що все це буде зовсім вирівняно.

Крім того, я хочу сказати, що по радіо якраз говорила не Ващук, а Раїса Богатирьова. По голосу я впізнала її, я думаю, що все те буде зовсім вирівняно.

Крім того, про те, що говорила Богатирьова, то представниці “Регіонів України” вигідно, щоб піднести нібито це так проходить.

Я сьогодні зустрічалася з Катериною Тимофіївною, у нас були консультації, тому що ми, жінки, завжди більше між собою контактуємо і в політичному плані, і в особистому. Вона сказала, що це нормальний процес, тобто чим більше ми чубимося, тим більше любимося.

Ірина Халупа

Пане Жовтяк, чи це далі залишається реальним, тобто кожне шосте місце для соціалістів? Чи, може, ця домовленість була занадто оптимістичною?

Євген Жовтяк

Після того, що відбулося в Україні, то ми живемо в зовсім іншій державі. Я не робив би якоїсь трагедії з того, що відбуваються певні дебати, певні переговори. В будь-якій країні світу формування уряду завжди проходять у дебатах. Україна, слава Богу, не виняток, тобто немає того одобрямсу, який був при Кучмі.

Ірина Халупа

Складається таке враження, що оскільки В.Ющенко і його команда таким великим трудом виборювали своє президентство, що хочеться бачити, щоб вони приступили до повного обсягу роботи якомога швидше.

Євген Жовтяк

Я думаю, це буде досить швидко, тобто переговори закінчаться досить швидко. І в самій СПУ немає одностайності в тому питанні, чи йти їм в уряд чи ні.

Я знаю, що є думки про те, головна вимога і головні домовленості з Ющенком, які були, – це політреформа. Тут з боку В.Ющенка і фракції Ющенка ця вимога виконана. Спільна боротьба Мороза і Ющенка проти режиму Кучми успішно завершилася.

Зараз, після того, як Президентом став Ющенко з правою програмою, не зовсім логічним з точки зору боротьби за голоси виборців на парламентських виборах 2006-го року є участь соціалістів в уряді.

Я якраз підтримую ту частину членів СПУ, які вважають, що тим самим вони дають привід комуністам і соціал-демократам об’єднаним звинуватити соціалістів у відмові від лівої ідеології, і тим самим на виборах в 2006-му році СПУ може втратити частину своїх виборців. На мій погляд, і в самій СПУ є певні протиріччя.

Втім, я думаю, що це природно, коли в демократичному суспільстві є боротьба думок, є боротьба ідей, і є дискусія. Слава Богу, що вона є. Я думаю, що ця дискусія закінчиться нормальним порозумінням.

Валентина Семенюк

Я хотіла б вибачитися, пане Жовтяк, я не хотіла б, щоб по домовленостях десь говорити про різні думки в СПУ. Раз ми одноголосно проголосували за підтримку Юлії Володимирівни, то це було політичне рішення. Давайте по чутках не договорюватися.

Тут зовсім інша іде ситуація. Коли ми підписували угоду з Віктором Андрійовичем про підтримку його, то ми записали певні вимоги, не тільки політична реформа, а і ті соціальні вимоги, які ми ставили: рівень зарплати, робочі місця, безкоштовна медицина, безкоштовна освіта, перегляд питання приватизації, обмеження приватизації об’єктів стратегічного призначення.

Те, що ми побачили в програмі дій уряду, продовжити приватизацію об’єктів стратегічного призначення, зокрема енергетики, - це також є головним принципом порушення тих домовленостей.

Я думаю, що саме тому сьогодні і Мороз довго затягнув переговори з Віктором Андрійовичем, виходячи з тих пунктів домовленостей, підписаних з кандидатом в президенти В.А.Ющенком.

Якщо ми говоримо, що будемо продовжувати масову приватизацію, а тим більше, що передбачається у програмі дій уряду продовжити створення ринку землі, воно написано розпливчато, то той мораторій, який проголосований, ми не виключаємо, якщо в програмі записано: може бути переглянутий. Тому я не хотіла б, щоб ті домовленості були недотримані.

Питання не в портфелях, а питання у принципах формування виконавчої влади, питання у формуванні коаліційного уряду і відповідальної частини парламенту, які будуть брати зобов’язання на дії цього Кабінету Міністрів.

Крім того, Мороз на переговорах чітко сказав: “Конституція говорить про що? Пишеш заяву, йдеш в уряд, відразу складаєш повноваження депутата ВР”.

На жаль, поки що таких намірів не було. Тому треба бути чистоплотним, починати перед законом, тобто йде в уряд...

Ірина Халупа

З боку кого?

Валентина Семенюк

З усіх.

Ірина Халупа

Про кого Ви говорите?

Валентина Семенюк

Чи то соціалісти, чи то “Батьківщина”...

Ірина Халупа

Про кого Ви говорите, пані Семенюк?

Валентина Семенюк

Про всіх депутатів, які мають йти у виконавчу владу.

Ірина Халупа

Вони ще не є у цій виконавчій владі. Може, почекаємо, допоки вони дійдуть до цієї влади, а тоді будуть складати...

Валентина Семенюк

Я думаю, що дійдуть. Але це питання повинне бути вирішене.

Ірина Халупа

Пане Жовтяк, пані Семенюк, як на мене, окреслила певні ідеологічні розбіжності. Все ж таки блок “НУ” – це правоцентристська течія, а СПУ – це ліві.

Чи можуть одні і ті ж самі існувати поруч в одному уряді? Який це буде танець тоді? Хто буде провадити?

Євген Жовтяк

Пані Валентина мене звинуватила в тому, що...

Валентина Семенюк

Некоректно.

Євген Жовтяк

...що фракція проголосувала по одному. Я говорю про те, що нібито є інші думки. Я спілкувався з членами СПУ, і справді там є різні думки...

Ірина Халупа

Як і, мабуть, є різні думки в “НУ”.

Євген Жовтяк

Безумовно. Я як людина-політик, яка сповідує праві погляді, я ніколи б не пішов у лівий уряд, не дивлячись на те, що ми спільно боролися про тиранії. Так, ми спільно боролися проти тиранії, але зараз в наших статутних, програмних засадах є абсолютно цивілізовані, але різні погляди на генеральну лінію розвитку суспільства, і участь соціалістів в правому уряді, фактично, наражає їх на критику їхнього електорату...

Ірина Халупа

Такого просто не буває у світі.

Євген Жовтяк

Тобто, як ви можете виконувати праву програму правого Президента Ющенка?

Що стосується мораторію, про який говорила пані Семенюк, що йшлося саме про мораторій...

Ірина Халупа

Ви маєте на увазі щодо землі чи щодо приватизації?

Євген Жовтяк

І щодо землі, і щодо приватизації, тобто не йшлося про те, що Ющенко буде здійснювати програму націоналізації власності, націоналізації присадибних ділянок чи ще чогось, йшлося на тимчасовий мораторій на здійснення цих процесів до того моменту, коли будуть ці дії роздержавлення і приватизації введені в русло законодавства.

Так, ми твердо виступали проти тієї бандитської приватизації, яка здійснювалася під проводом Кучми, коли за безцінь родичам Кучми віддавалися стратегічні об’єкти. Але це не значить, що якщо я проти безплатної передачі своїм людям режиму Кучми тих чи інших привабливих об’єктів, то я взагалі проти приватної власності. Це зовсім не так. Я за те, щоб процес приватизації був прозорим, на конкурсних засадах.

Та ж сама “Криворіжсталь”, яка... Будь-який студент економічного факультету першого курсу вам скаже, що жоден об’єкт не може бути виставлений на продаж по ціні нижчій, ніж 10-річний прибуток, який цей об’єкт дає власнику...

Валентина Семенюк

Пане Жовтяк, я Вас дуже прошу не плутати приватизацію на землю...

Євген Жовтяк

Отже, “Криворіжсталь” на приватизацію мала бути виставлена по стартовій ціні 20 мільйонів гривень.

Ірина Халупа

Але попри це все ще немає уряду. Давайте повернемося до цієї проблеми.

“Представники провладних фракцій стали заручниками процедури, яку вони вибрали щодо формування уряду,” – так заявив сьогодні лідер СДПУ(О) Леонід Кравчук.

“Представники коаліції “Сила народу” в цьому разі є жертвами власної філософії, оскільки заявили, що мають намір спробувати призначати членів урядів відкрито,” – сказав Кравчук.

І нагадав, що згідно з Конституцією, Президент не повинен ні з ким радитися у питаннях формування уряду. Зокрема, згідно з процедурою, яку передбачає Основний Закон, Президент вносить до парламенту лише кандидатуру прем’єра, для чого народні депутати мають дати згоду на його призначення. Після цього вони вдвох, тобто Президент і прем’єр сідають і визначають склад уряду.

“А вони хотіли залучити всіх,” – сказав Кравчук. “І в результаті цього парламент є учасником спектаклю. Ми всі повинні це спостерігати. Парламент перетворюється на мітингове поле,” – сказав Л.Кравчук.

Пані Семенюк, може було б розумніше справді іти за процедурою, яка передбачена в Конституції?

Валентина Семенюк

Вибачаюсь, я хочу відповісти, що все таки питання мораторії землі тільки землі сільськогосподарського призначення. І, щоб не вводити людей в оману, що ми проти приватизації землі не сільськогосподарського призначення тут не має, щоб люди не боялися, що хтось в когось має забирати.

Що стосується вислову, яку зробив колишній президент Кравчук, що президент повинен сам вирішувати питання координації саме “Сила народу” показала відкритість у своїх контактах і в перемозі.

Тому що тут ми показали, що ми об’єднались і праві, і ліві заради одного, заради відсторонення від влади кримінальних олігархів. І це ми досягли, і тут не було ідеологічних розбіжностей.

Одне те, що заради того, щоб дальше працювати. І в нас говорять, що от не може бути лівий кандидат піти в правий уряд, але такі аналоги є і були в світі.

Ірина Халупа

Скажіть, де?

Валентина Семенюк

Чому, Ви подивіться 23-й рік Фінляндію, Ви ще раз переконаєтесь в тому, що там були зовсім інші моменти, звичайно, це історичний момент, але треба там також дивитись, як проходило.

Тим більше, що сьогодні, коли ми говоримо, що Президент повинен буде призначати. Але ж треба не забувати ще одне, що прийдеться не тільки затверджувати прем’єра, але ще й треба приходити, приносити відповідні законодавчі документи, затверджувати програму дій уряду в сесійному залі.

І я думаю, що це той круг до формування і більшості, і відповідальності, і яка буде сьогодні формувати КМ. І я думаю, що не можна жити по старинки, треба жити по новому. І я думаю, що демократизм все ж таки “Сили народу” в тому, що вони навіть не дивлячись на те, що зараз йде, якийсь відповідний спор, вони є відкриті, і вони хочуть виконувати ті зобов’язання, які кожен брав перед собою ідучи ще кандидатами в президенти.

Я думаю, що це нормальна робота і тим більше треба зважити ще на одне. Коли нам розказують про комедії, то давайте згадаємо комедії 2000-го року, які влаштовувались ногами, руками голосування в Українському домі. Я думаю, що хто б говорив би, а хто мовчав би.

Я думаю, що не потрібно говорити про те, що комусь хотілося б чути. Ми будемо знаходити спільну мову і, я думаю, що ті домовленості Віктор Андрійович перед Соціалістичною партією виконає, і все буде нормально.

Ірина Халупа

У нас слухачка, пані Ніна з Миргорода хоче поставити запитання нашим гостям, добрий вечір.

Слухачка

Валентина Петрівна, скажіть будь ласка, Ви вирішите питання приватизації чи буде приватизована (слово не розбірливе) електростанція?

Ірина Халупа

Дякую за запитання пані Ніно.

Валентина Семенюк

Відповідно до чинного законодавства ця електростанція не підлягає приватизації. Я думаю, що сьогодні діючи законодавству не дозволяє це робити. Тому, ми робимо все, щоб такі об’єкти були збережені в руках держави - це об’єкти стратегічно призначені.

Ірина Халупа

Дякую. Повертаємося до цієї дискусії, яку ми вели до дзвінка.

Пане Жовтяк, може все ж таки було б ефективніше не просувати голосувати пакетом, а просто іти поетапно, може не було б тих проблем, які сьогодні маємо щодо розподілу портфелю? Як Ви думаєте?

Євген Жовтяк

Я вважаю, що ефективніше не було б. Тобто, поетапний шлях, який дехто пропонує, що давайте спочатку прем’єра, а потім після перерви у ВРУ після того, як будуть призначені ключові міністри ВРУ через якийсь час повернеться до затвердження програми і таке інше.

Така поетапність тільки забрала би у нас дуже багато часу. Так ми витратимо день, два на узгодження всіх оцих питань, які винесені були сьогодні на розгляд, на жаль, воно не дійшло до голосування. Але ми не витратимо півтори, два місяці на цю поетапність.

Тому що насправді уряду Ющенка чи уряді Юлії Тимошенко, який має виконувати програму діяльність Ющенка є надзвичайно мало часу. Ми повинні буквально протягом року показати економічні позитивні результати, які призведуть до покращення життя людей, які призведуть до покращення ситуації в бізнесі, до покращення загалом економічної ситуації.

І звісна річ, що витрачати півтора, два місяці на утрясання оце так зване поетапне складу КМ і розкачування з програмою діяльності не має цього часу. Але я б не робив трагедії з того, що зараз, як сказав Мартинюк, відбуваються там бурхливі дебати.

Це власне та публічність і та прозорість, якої хотіли від нас виборці. Тобто, вони казали досить там підкилимними займатися різними справами, коли люди не знають за якими критеріями призначаються міністри, коли люди не знають за якими критеріями призначаються голови обласних державних адміністрацій.

А я хотів би сказати, що навпаки всі знали, що при Кучмі ці люди призначалися, зокрема, голови обласних адміністрацій лишень за двома критеріями: готовність збирати хабарі і передавати їх на Банкову, і готовність за будь-яку ціну фальсифікувати результати виборів.

З цих людей ніхто, ніколи не питав про соціально-економічні наслідки їхньої діяльності. Від тепер такого не буде, від тепер влада в Україні буде прозорою і те, як власне відбувається формування уряду є перші кроки до цієї прозорості, до цієї публічності, до цієї демократизації усіх процедур. Я вважаю, що це є цілком природний процес.

Ірина Халупа

Пане Жовтяк, аж таким прозорим цей процес все ж таки не є, бо він відбувається за закритими дверима. Але Ви тут сказали одне, що головне, щоби на відповідні посади попали відповідні люди, тобто професіонали.

Але все ж таки час летить і Конституційна реформа в цьому році або набере чинності, або не набере чинності. Тобто, треба діяти швидко і ефективно. Ви самі сказали, що часу мало.

Отже, пані Семенюк від кого це залежить, щоби уряд був сформований, якомога швидше чи це залежить від Президента Ющенка, чи це залежить від пана Мороза? Хто сьогодні має всі аси в руці?

Валентина Семенюк

Я думаю, що все залежить від Президента і від виконання тих домовленостей, які він брав ідучи в коаліцію, і коаліція, яка взяла на себе відповідальність про проведення прозорих чесних виборів, і те, що ця домовленість була досягнута, і сьогодні є в нас Президент Віктор Андрійович Ющенко.

Дальше його виконання, зобов’язань тих, які він брав перед представниками політичних партій, хто ввійшов до складу коаліцій “Сила народу”.

Ірина Халупа

Так, що Ви вважаєте, що він не зовсім дотримується тих домовленостей поки що?

Валентина Семенюк

Ні, я думаю, що йому просто часу було мало на те, щоб зустрітися з керівниками цих партій і через сімейні обставини, я думаю, що все вирулиться.

Ірина Халупа

Тоді давайте про прогнозуємо. Буде голосування завтра чи ні, пане Жовтяк?

Євген Жовтяк

Очевидно, що заявлений намір до завтрашнього дня завершити ці переговори і утрясання тих питань, які залишилися.

Ірина Халупа

Чи тут йдеться про якісь специфічні портфелі, чи тут справді тим таким каменем спотикання є МВС на яке претендують і Турчинов, і Луценко, чи там щось інше?

Валентина Семенюк

Я думаю, що перш за все, що треба говорити не персоналії, які йдуть на ті чи інші портфелі, а про принцип розподілу. Тобто, якщо було домовлено, що кожний 6-й міністерський пост – це буде пост Соціалістів, то не треба дивитись прізвище.

Ірина Халупа

Але хто як рахує ті міністерства пані Семенюк?

Валентина Семенюк

Значить, чотири чоловіки: Президент, Юлія Володимирівна, Кінах, Мороз ті, хто ввійшли в коаліцію розписують і нічого страшного, а прізвища уже називає політична партія. Це необов’язково, щоб був депутат ВРУ, депутати мають сьогодні свою роботу.

Це може бути просто представник Соціалістичної партії, який піде туди працювати і буде наводити лад, і тоді партія буде нести відповідальність за його роботу.

Ірина Халупа

Це не буде просто представник, це буде якась конкретна особа з цієї чи іншої політичної партії.

Валентина Семенюк

Так, тобто тут питання принципів.

Ірина Халупа

Дякую, вам шановні гості, на жаль, ми змушені завершити нашу розмову, але мені здається, що до цієї теми ми ще повернемося навіть і дуже скоро.

Гостями передачі сьогодні були народні депутати Валентина Семенюк від Соціалістичної партії і від блоку “Наша Україна” Євген Жовтяк.

Слухайте “Свободу” і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG