Доступність посилання

ТОП новини

Американські технології допомогли викрити фальсифікацію українських виборів.


Сергій Куделя

Вашингтон, 3 лютого 2005 - Фальсифікація другого туру президентських виборів в Україні була виявлена завядки високим технологіям, розробленим у США. Так стверджує представник американської консалтінгової компанії “Арістотель” Майкл Колопі. Саме ця компанія спеціалізується у Сполучених Штатах на розробці програмного забезпечення для політичного аналізу і використовувала його під час останніх виборів в Україні. Колопі розповів в інтерв”ю Радіо Свобода, що президентські вибори в Україні стали першим досвідом роботи “Арістотеля” на пост-радянському просторі. І він виявився дуже успішним, оскільки разом із кампанією Віктора Ющенка “Арістотель” був наприкінці січня відзначений вищою нагородою Американської асоціації політичних консультантів за “найкращу міжнародну виборчу кампанію року”.

Американська компанія “Арістотель” розпочала співпрацю із передвибочим штабом Віктора Ющенка з середини минулого літа. Її завданням було дослідити явку виборців на попередніх виборах в усіх регіонах України, щоб виявити аномальну поведінку виборців під час президентських виборів восени. При цьому, спеціалісти “Арістотеля” використовували програмне забезпечення, яке особливо популярне серед менеджерів виборчих кампаній в Америці. За словами представника команії Майкла Колопі, під час другого туру виборів України за ходом голосування в усіх регіонах України слідкувало більше 200 працівників компанії. Однак, хоча компанія й американська, працювали на неї переважно місцеві українці. Вони перебували у засекречених помешканнях, аби попередити можливий тиск з боку владних структур. Упродовж дня вони обробляли дані ходу голосування, співставляючи їх із очікуваною явкою. І вже у другій половині дня працівникам компанії вдалося спрогнозувати, що на деяких дільницях явка перевищуватиме 100%. Свої висновки щодо фальсифікації виборів вони спеціальними каналами, оперативно передавали у західні засоби масової інформації, які і поширювали їх світом. Колопі каже, що головним своїм внеском компанія вважає розкриття плану масової фальсфиікації виборчого процесу під час другого туру виборів. Однак, він наголошує, що вирішальну роль відіграли українці, які своїми протестами попередили визнання фальсифікованих результатів.

“Наша компанія не визначала хід тих дій, що відбулися. Ми виконували лише допоміжну роль. І помилково вважати, що наші дії мали вирішальний вплив на результат. Ми лише допомогли виявити те, що насправді відбулося, тобто виявити фальсифікацію.”

Майкл Колопі також наголосив, що компанія “Арістотель” завжди виступала за прозорість та демократичність політики. Тому, каже він, керівник компанії Джон Філіпс з самого початку підтримував Віктора Ющенка:

“Голова компанії розглядав вибори в Україні як свій найвищий пріорітет, оскільки це найважливіша пост-радяснька держава в Європі, яка стоїть перед моментом істини – чи вона просунеться до демократії, чи залишиться авторитарним режимом та сателітом Росії. Саме це спонукало “Арістотель” на участь у виборах, і рішення про це Джон Філіпс ухвалив ще до того, як в нього виник бізнес-інтерес у виборах”.

Зліва направо: Дін Філліпс (президент компанії "Арістотель", Сергій Корсунський (посольство України в США), Майкл Колопі ("Арістотель"), Джон Філліпс ("Арістотель"), Ігор Кириленко ("Арістотель"), Вейн Джонсон ( президент Американської асоціації політичних консультантів)




























Разом із компанією “Арістотель”, вища нагорода Американської асоціації політичних консультантів була надана і самій кампанії Ющенка. Під час церемонії вручення її приймав радник-посланник посольства України в США Сергій Корсунський. На відміну від керівництва “Арістотеля”, Корсунський, за твердженням багатьох виборців, напередодні виборів агітував їх за Віктора Януковича. Свою участь у церемонії нагородження кампанії Ющенка дипломат пояснює наказом посла. А в інтерв”ю Радіо Свобода Сергій Корсунський заявив, що його не цікавить, хто кого підтримував напередодні виборів:

“Запросили посла. Посол доручив мені, я пішов і взяв. Хто коли що підписав, хто стояв на барикадах, хто лежав в окопах, і хто в кого стріляв – розбирайтеся, якщо вам цікаво, в історичному контексті. Мене це не цікавить. Ці самі дипломати – вони робили своєю публічною позицією бізнес. Я не роблю бізнес своєю публічною позицією.”

Водночас, представник “Арістотеля” заявив, що якби до компанії за допомогою звернувся штаб провладного кандидата Віктора Януковича, який займався фальсифікацією виборів, він отримав би відмову. Адже така спрівпраця суперчила б принципам, які відстоює компанія, зазначив Колопі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG