Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відбувся перший семінар у межах проекту “Розширення бізнес-можливостей розвитку музейної справи в Західній Україні”.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 3 лютого 2005 - На Івано-Франківщині дедалі більше усвідомлюють, що туристів, які приїжджають на відпочинок у Карпати, цікавить не лише унікальна природа та оздоровлення. Відпочивальники все більше звертають увагу на ознайомлення з минулим краю та його сьогоденням. Вони прагнуть відвідувати історичні місця, брати участь у музейних екскурсіях. З цього року, реагуючи на потреби туристично-рекреаційного ринку, музеї розглядатимуться як важливий чинник обслуговування та приваблювання туристів.

Проект «Розширення бізнес-можливостей розвитку музейної справи в Західній Україні» діє ще з минулого року. Однак перший семінар у його межах відбувся лише зараз. Представники Ради з туризму Карпатського реґіону, виступаючи на зібранні, наголосили, що разом з оздоровленням туристів на відпочинкових базах все актуальнішою стає проблема розвитку музеїв області та державної підтримки культурної спадщини, якою все більше цікавляться ті, хто відвідує Західну Україну. Керівник управління культури обласної держадміністрації Роман Іваницький заявив, що музейна справа на Івано-Франківщині сприймається зараз як наповнення програм перебування туристів у реґіоні інтелектуальним продуктом.

У цьому контексті фінансово підтримуються вже діючі музеї, а також відкриваються нові, зокрема у Верховинському, Рогатинському та Долинському районах, у містах Калуші та Надвірні. Виконавчий директор Ради з туризму Карпатського реґіону Наталя Гасюк наголосила, що такі семінари відбудуться не лише на Івано-Франківщині, але і в кожній з 5-ти областей Карпатського реґіону, для того щоб з’ясувати, які проблеми зараз стоять перед музеями, як їх вирішити, а також для того, щоб встановити постійні зв»язки між музейними осередками в усьому Карпатському реґіоні. Фінансове забезпечення проекту здійснює фонд «Євразія».

Окрім семінарів, у межах проекту для музейних працівників проводитимуть курси менеджменту, маркетингу, навчатимуть, як виявляти додаткові послуги, а також залучати нові інвестиції для розвитку музейної справи. У межах проекту також буде організовано ознайомчі тури для туристичних організацій та журналістів з метою популяризації роботи музеїв. Окремо готується спеціальний посібник з організації та ведення музейної справи, в якому не лише будуть зібрані всі нормативні акти щодо правового регулювання діяльності музею, але й практичні рекомендації щодо запровадження нових видів послуг та збільшення кількості відвідувачів музейних установ.

Учасники семінару наголошували, що поки що їхня діяльність спрямована лише на те, щоб музеї стали фінансово більш самостійними, зміцнили свою матеріальну базу. І це, без сумніву, принесе користь як їм, так і відвідувачам, які побачать нові, сформовані за якісно новими принципами, експозиції.
XS
SM
MD
LG