Доступність посилання

ТОП новини

У п’ятницю рекордною кількістю голосів - 373 - народні депутати затвердили на посаді прем’єр-міністра Юлію Тимошенко


Одразу після голосування Президент Віктор Ющенко підписав указ про ïï призначення. Перед затвердженням Верховною Радою Юлія Тимошенко оприлюднила програму дій, що складається із шести розділів і має назву “Назустріч людям”.


Одразу після голосування Президент Віктор Ющенко підписав указ про ïï призначення.

Перед затвердженням Верховною Радою Юлія Тимошенко оприлюднила програму дій, що складається із шести розділів і має назву “Назустріч людям”.

“Ця програма – це є справжня віра у незворотність нашого поступу, в остаточне пробудження суспільноï енергіï, творчого потенціалу та високоï громадянськоï позиціï. Нас з вами чекає дуже складна, але цікава місія для наших дітей та онуків”.

Після привітань з новою посадою прем''єр-міністра Юлія Тимошенко представила свій Кабмін, в якому 15 міністерських посад отримала фракція “Наша Украïна”, зокрема, це міністерство закордонних справ – Борис Тарасюк, економіки – Сергій Терьохін, фінансів – Віктор Пинзеник, оборони – Анатолій Гриценко, юстиціï – Роман Зварич, транспорту та зв’язку - Євген Червоненко, з надзвичайних ситуацій – Давид Жванія, культури та мистецтв – Оксана Білозір. Соціалісти у новому Кабміні дістали три портфелі: Юрій Луценко став міністром внутрішніх справ, Олександр Баранівський – аграрноï політики, Станіслав Ніколаєнко відтепер міністр освіти та науки. Фондом державного майна керуватиме соціалістка Валентина Семенюк.

Віце-прем’єрами стали: першим – Анатолій Кінах, з євроінтеграціï – Олег Рибачук, Микола Томенко з гуманітарних питань, Роман Безсмертний – віце-прем’єр з адміністративноï реформи. Окрім прем’єрськоï посади фракція БЮТ здобула Службу безпеки Украïни, яку очолить Олександр Турчинов.

Після презентаціï уряду оголосили і новий склад керівників обласних державних адміністрацій та голів Севастопольської і Київської міськадміністрацій. Свою посаду утримав лише Олександр Омельченко – мер столиці.

Уряд на своєму першому засіданні затвердив програму своїх дій на 5 років під назвою "Назустріч людям", пізніше ïï ухвалив і парламент.

Віктор Ющенко пообіцяв, що новий Кабмін, який він назвав урядом народноï довіри, не буде красти: "Я маю честь вам сказати: мій уряд не буде красти. Я знаю, що це фантазія для України. І я знаю, що ви звикли бачити в цих людях не партнерів. Я хабарів брати не буду, я красти не буду. Я цього вимагаю від уряду".

Отже, Украïна має тринадцятого прем’єра, першого за президентства Віктора Ющенка та першу жінку – голову уряду на теренах СНД, затверджений план дій уряду на 5 років, новий склад Кабінету Міністрів та нових керівників областей.

Комуністична партія одразу після голосування у парламенті виключила зі своїх лав депутатів Анатолія Мороза, Бориса Олійника й Сергія Сінченка за ïхню підтримку кандидатури прем’єра.

Сьогоднішні призначення уряду та прем’єра прокоментував Нестор Шуфрич, довірена особа опонента Віктора Ющенка на президентських виборах: “Я думаю, що єдине їхнє досягнення – це прем’єр-міністр, який буде тягнути увесь цей віз міністрів-пасажирів, і працювати буде важко, тим паче, що контроль збоку опозиціï буде принциповим, але об’єктивним”.

Лідер комуністів Петро Симоненко називає новий уряд непрофесійним.

Олександр Мороз: “Почуттів багато. По-перше, не все так, як хотілося б. З іншого боку, ти розумієш, що це є оптимальним варіантом. Тепер ти відповідаєш за тих людей, які делеговані від партіï, від фракціï, розумієш, що це інша ситуація у мене та моïх колег, ніж у тих, хто не був в опозиціï, ми 13 років в опозиціï. Звичайно, треба допомагати, щоб у них вийшло так, як це потрібно для людей”.

І новий голова СБУ Олекандр Турчинов повідомив про основні завдання на новій посаді: “Безумовно, я хочу, щоб СБУ був елітним підрозділом, де користується повагою у першу чергу інтелект, моральність та офіцерська гідність”.
XS
SM
MD
LG