Доступність посилання

ТОП новини

13-й Прем’єр-міністр України – жінка.


Марина Пирожук

Київ, 4 лютого 2005 - Верховна Рада України підтримала сьогодні кандидатуру Юлії Тимошенко на пост Прем’єр-міністра України. За таке рішення проголосували 373 народні депутати. Таким чином Юлія Тимошенко стала 13-м керівником уряду. Їй 44 роки, на пострадянському просторі – це перша жінка-прем’єр.

Парламент також ухвалив склад уряду та 357-ма голосами програму його діяльності.

Тимошенко під бурхливі оплески подякувала за підтримку її кандидатури парламентаріям. Дякував народним депутатам і Президент Ющенко.

373 депутатські голоси, спрогнозувати таку кількість прихильників Юлії Тимошенко під час затвердження її кандидатури на пост прем’єра не наважувався жоден аналітик.

Не виправдалися і заяви окремих політиків, які лунали вчора, про те, що ухвалення програми дій уряду та його керівника затягнеться на тривалий час.

Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко з’явилися сьогодні у залі ВР вчасно. Ющенко у темному елеґантному костюмі, а Тимошенко у незвичній для офіціозу сукні з мереживом і специфічними рукавами.

Виступаючи перед голосуванням, Ющенко закликав депутатів підтримати запропоновану ним кандидатуру на посаду прем’єра і програму дій уряду. Він пообіцяв, що його уряд не буде красти і радикально поміняє стиль управління державою.

Віктор Ющенко

Ми вам пропонуємо публічну, чесну і відповідальну політику, де ніхто не заховається нікуди, ні політик, ні член уряду, ні інші сторони, які можуть бути відповідальними у цьому процесі.

Нам треба схаменутись, нам треба подивитись по іншому на ті процеси, до яких ми звикли за 14 років. Змінити це у нас воля є.

І тому, шановні друзі, користуючись такою нагодою, я хотів би представити Юлію Володимирівну Тимошенко і сказати кілька слів.

Юлія Володимирівна – мій політичний партнер, людина, яка є професійною. Я довіряю їй, як довіряють їй мільйони людей.

Марина Пирожук Після виступу Віктора Ющенка Юлія Тимошенко презентувала програму дій уряду, яка складається з шести розділів: віра, справедливість, гармонія, життя, безпека і світ.

Вона наголосила, що суттєво змінила програму, яка дає передовсім філософію, бачення розвитку країни, а не порожні цифри, як це практикувалося раніше.

Юлія Тимошенко

Якщо завжди уряди намагалися подати цифри, якісь конкретні дії в галузях, і люди не відчували, що за цими цифрами стоїть, то уряд перший раз хотів подати на ваш розгляд філософію нашого мислення, філософію побудови урядової роботи, філософію розбудови нашого суспільства.

І мені здається, що якщо ця філософія буде зрозумілою, то цифри і конкретні успіхи в економіці, фінансах, в окремих галузях – це є наслідок того, наскільки справедливі, наскільки правові, наскільки чіткі умови були закладені в базі цієї конкретної роботи.

І тому ця програма має 6 розділів. Перший з цих розділів – це віра. Ви знаєте, що завжди все, що стосувалося гуманітарної сфери, завжди було через кому в останньому розділі програми. Тому я хочу розпочати з того, що віра – це складова всіх матеріальних успіхів.

Марина Пирожук

Юлія Тимошенко також запропонувала переглянути статус духовної освіти в країні. Представляючи розділ програми “Справедливість”, Тимошенко зазначила, що принципи верховенства права мають стати принципом життя, а діти після народження мають мати рівні умови.

Вона також пообіцяла, що її уряд скасує корупційну вертикаль і налагодить зв’язок із суспільством.

Не менше привабливих речей було викладено і в інших розділах програми. Після представлення Тимошенко програми, більшість депутатських фракцій та груп повідомили, що збираються підтримати її кандидатуру та програму, що власне і засвідчив результат голосування. В історії обрання прем’єрів ці дані є рекордними.

Володимир Литвин

Я ставлю на голосування проект постанови ВР України про надання згоди на призначення Президентом України Прем’єр-міністра України Юлії Володимирівни Тимошенко. Прошу голосувати.

(аплодисменти)

373 – рішення прийнято. Давайте привітаємо Юлію Володимирівну Тимошенко.

Марина Пирожук

Не брала участі у голосуванні майже вся фракція комуністів, крім Бориса Олійника, Анатолія Мороза і Сергія Сінченка. Усі троє за таку позицію були ж відразу вигнані з фракції.

Президент України Віктор Ющенко подякував депутатам за підтримку його кандидатури Тимошенко, а новообраній прем’єрці нагадав про довіру до неї з боку громадян та про відповідальність.

Віктор Ющенко

Я маю велику радість і велику честь звернутися до новопризначеного уряду, і сказати, що можливо ні на який уряд більше не покладено надій, ніж на той уряд, який ми тільки що разом з вами розглянули і затвердили.

Марина Пирожук

Подякувала своїм колишнім колегам і Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко

Я хочу подякувати вам за таке одностайне голосування. Я знаю, що воно може давалося декому і нелегко, але я хочу завірити вас в тому, що я ні за яких обставин не розчарую ні народ України, ні Президента України, ні кожного з Вас.

Марина Пирожук

Після цього новообрана прем’єрка представила свій уряд.

Першим віце-прем''єр-міністром став Анатолій Кінах.

Віце-прем''єр з євроінтеграції - Олег Рибачук.

Віце-прем''єр з гуманітарних питань - Микола Томенко.

Роман Безсмертний став Віце-прем''єром з адміністративної реформи.

Міністром аграрної політики став Олександр Баранівський.

Міністр внутрішніх справ – Юрій Луценко.

Міністр економіки - Сергій Тєрьохін.

Міністерство закордонних справ очолив Борис Тарасюк.

Міністерство культури – Оксана Білозір.

Міністерство оборони – Анатолій Гриценко.

Міністерство освіти і науки - Станіслав Ніколаєнко.

Міністр охорони здоров''я – Микола Поліщук.

Міністерство охорони навколишнього середовища – Павло Ігнатенко.

Міністерство палива та енергетики – Сергій Плачков.

Мінпраці та соціальної політики - В’ячеслав Кириленко.

Міністр промислової політики – Володимир Шандра.

Міністр транспорту – Євген Червоненко.

Міністром у справах сім’ї і молоді став наймолодший депутат Юрій Павленко.

Міністр фінансів – Віктор Пинзеник.

Міністр з надзвичайних ситуацій - Давид Жванія.

Міністерство юстиції – Роман Зварич.

Головою СБУ Ющенко спеціальним указом призначив Олександра Турчинова.

Затверджені також голови обласних держадміністрацій. Серед відомих політиків-депутатів у губернатори пішли нашоукраїнці Жовтяк та Артеменко.

На десерт, після усіх дебатів і голосувань народні депутати ухвалили програму дій уряду. За це віддали голоси 357 народних обранців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG