Доступність посилання

ТОП новини

Про мову реклами.


Тарас Марусик

Київ, 8 лютого 2005 - Темою сьогоднішньої постійної рубрики “А мова – як море!” буде мова реклами. Відповідно до закону “Про рекламу”: “Реклама розповсюджується на території України виключно українською мовою”.

Стаття 6 закону, зокрема, деталізує цю сферу: “Зареєстровані у встановленому порядку знаки для товарів і послуг, логотипи можуть наводитися мовою оригіналу. В такому випадку іншомовний знак для товарів і послуг, логотип повинен дублюватися українською мовою. Знаки для товарів і послуг, логотипи українських компаній наводяться виключно українською мовою”.

Однак дійсність така, і про це кажуть законодавці, причетні до ухваленої норми, що закон нерідко не виконується. Автор цієї поправки до закону “Про рекламу”, член фракції “Демініціативи” і лідер колишньої парламентської більшости Степан Гавриш висловив з цього приводу свою думку.

Степан Гавриш

Зміни до закону “Про рекламу”, особливо в частині статті 6 “Щодо мови реклами” зробили набагато більше, ніж зусилля по підняттю статусу української мови в сучасному суспільстві, бо найбільш чутлива у цьому відношенні саме є реклама, яка комерціалізовано, щоденно доводиться до споживачів, до громадян України.

І здавалося б, що є велика нагода для того, щоб підняти дискусію навколо української мови, як мови, яка має державний статус, яка має об’єднувати українців.

Звичайно, що зараз є велика проблема, загальний характер, коли в процесі політичних змагань, боротьби за владу політичні сили вийшли за межі конституційного поля, за межі закону, перетворивши загальну дискусію на вибір політичної доцільності.

Тарас Марусик

Степан Гавриш каже, що засилля іноземних брендів, іншомовної реклами на українському телебаченні, радіо, в сфері споживання не може не турбувати. Він вважає, що в Україні діють ринкові пірати, які заробляють тут казкові бариші. Таким чином вони позбавляють українських виробників можливости виготовляти свою рекламу, при цьому вимиваючи з України гроші, як він сказав, контрабандно.

Я запитав Степана Гавриша, чи має він на увазі виробників реклами в Росії, на що він відповів, що не тільки там, також в інших країнах.

Степан Гавриш

Але найперше в Росії, левову долю грошей отримує Росія. Мова йде про сотні мільйонів доларів, які заробляють російські рекламодавці на українському ринку, не витрачаючи ніяких ні зусиль, ні коштів на те, щоб підтримати українського рекламовиробника.

Я вважаю, що зараз, як ніколи, потрібно провести цю дискусію для того, щоб забезпечити використання української державної мови на рекламних носіях.

Тарас Марусик

Моїм співрозмовником був автор поправки до статті 6 закону “Про рекламу”, в якій ідеться про мову реклами, член фракції “Демініціативи” і лідер колишньої парламентської більшости Степан Гавриш.

А тим часом прикладів недотримання цієї законодавчої норми більш, ніж достатньо, навіть у центрі столиці України.
XS
SM
MD
LG