Доступність посилання

ТОП новини

Двох високопоставлених діячів ООН усунуто внаслідок скандалу.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 9 лютого 2005 - Директора програми ООН для Іраку часів Саддама Гуссейна та високого посадовця Ради безпеки тимчасово звільнено з роботи внаслідок розслідування корупції, а просто кажучи – хабарництва серед вищого начальства міжнародної організації.

В апараті ООН звичайно працюють довічно. Звідти, як правило, нікого й ніколи не звільняли. З офісів ООН, як з отих партійних кабінетів часів брежнєвського застою ніхто сам не виходив, хіба що виносили ногами вперед. Нинішнє рішення генерального секретаря ООН Кофі Аннана усунути двох високопоставлених діячів ООН, навіть тимчасово, навіть зі збереженням зарплатні, пролунало як вибух.

Усунули Бенона Севана, особистого приятеля генерального секретаря ООН, також усунули Джозефа Стефанідеса, керівного працівника Ради Безпеки. Саме Аннан призначив Севана директором програми для Іраку під назвою “Нафта за продовольство”, впровадженої 1996-го року з метою полегшити життя народу, що потерпав від економічних санкцій ООН, накладених на Ірак як на державу-агресора. Програма існувала майже сім років, її скасували після повалення старого режиму в Іраку.

За умовами програми Іракові дозволялося продавати необмежену кількість нафти, а за виручені гроші купувати продовольство й медикаменти для населення. Продаж і купівля здійснювалися під контролем ООН. Загальний обсяг програми - понад 64 мільярди доларів, причому ООН за кожен барель нафти брала собі 3 % комісійних. За даними слідства – а воно ведеться нині і незалежною комісією ООН, і пятьма комісіями американського Конгресу, і федеральним прокурором у Нью-Йорку – Саддам поцупив до 10 мільярдів доларів, але десятки мільйонів доларів прилипло й до пальців чиновників ООН, та так прилипло, що й досі усіх кінців знайти не можуть.

Стало відомо, що Саддам підкуповував як чиновників ООН, так і державних і політичних діячів низки країн. За хабарі правили ваучери на мільйони барелей нафти. За попереднім звітом, щойно оприлюдненим у Нью-Йорку слідчою комісією Пола Волкера, колишнього шефа американської Федеральної Резервної Системи, діяльність Бенона Севана все ж таки залишила за собою паперовий слід. Каже Волкер:

“Ми знайшли багато документів, що вказували на те, що Багдад був певний, що ваучер (на мільйони барелей подарованої нафти) призначався Севану, але нафта не йшла безпосередньо Севану, вона йшла через інші руки, і цей хтось інший вигідно продав ту нафту. Але хто в кінці отримав гроші? –риторично запитує Волкер. – Севан рішуче заперечує, що гроші дісталися йому. Прямих доказів нема...,але ми виявили багато непрямих доказів (хабарництва)”.

Севан, зі свого боку, заявив, що він “ніколи й ні від кого нічого не приймав”. Стефанідіс, який направляв контракти для Іраку фірмам своїх друзів, визнає, що припустився, мовляв, лише “технічних порушень” правил ООН, але присягається, що хабарів не брав. Розслідування триває.
XS
SM
MD
LG