Доступність посилання

ТОП новини

“Ґрінпіс” виступає проти зведення радіолокаційної станції НАТО на півдні Угорщини.


Василь Плоскіна

Угорщина, 9 лютого 2005 – Майже рік не вщухають пристрасті серед жителів кількох населених пунктів південно-угорської області Бáраня, де військові планують збудувати радіолокаційну станцію (РЛС) для потреб НАТО. Зараз до протестів місцевої громадськості приєдналися активісти екологічної організації “Ґрінпіс”, які тиждень тому встановили спостережний пункт на горі Зéнґе. Їхня мета – не допустити появи радарної установки, оскільки вона, як стверджують активісти, згубно впливає на здоров’я людей та довкілля. Однак керівництво НАТО має іншу думку з цього приводу.

Гора Зенґе сягає 680 метрів заввишки і є найвищою точкою гірського пасма Мечек, біля південного підніжжя якого знаходиться обласний центр Пейч. Попри те, що ця височина вкрита густими лісами, тут є чимало сіл. Коли торік місцеве населення довідалось про вирубки дерев і копання траншей за допомогою потужних екскаваторів, люди забили на сполох. Відтоді вони всіляко намагаються перешкодити будівництву радіолокаційної станції на горі Зенґе, кажучи, що функціонування майбутнього військового об’єкту протиповітряного призначення НАТО зашкодить здоров’ю людей та екології. Побачивши такий організований спротив, будівельники тимчасово припинили роботу, проте цілком не відмовились від планів зведення РЛС, оскільки замовником проекту є міністерство оборони Угорщини. Інцидент на горі Зенґе викликав інтерес угорських ЗМІ, а разом з ними будівництвом зацікавились і депутати консервативної урядової опозиції. Якимось чином вони довідались, що роботи офіційно не санкціоновані ні урядом, ні парламентом. Звісно, в кабмін посипалися відповідні запити парламентарів, а у пресі з цього приводу з’явилися доволі розгорнуті публікації, в яких сторони – з одного боку військові, з іншого цивільні – намагалися довести вірність кожен своїх дій.

Тим часом представники командування НАТО наполягають на тому, що урочище Зенґе в області Бараня є найоптимальнішим місцем для роботи РЛС. Цими днями про свої зустрічі в Брюсселі (у тому числі з генсеком НАТО Яаапом де Хоп Шеффером) розповів голова парламентської комісії з питань зовнішньої політики Жолт Неймет, член керівництва опозиційного Республіканського союзу Угорщини. Його прогнози щодо припинення будівництва були досить песимістичними. Як заявив інший учасник переговорів у бельгійській столиці Янош Гармад, посол Угорщини, акредитований при штаб-квартирі НАТО, Північноатлантичний альянс рахуватиметься з будь-яким рішенням угорського уряду щодо зведення чи припинення будівництва РЛС на території країни. “Однак перенесення радарної установки можливе лише за умови, якщо це візьмуться профінансувати усі держави-учасниці НАТО”, - сказав угорський посол.

Зараз у Будапешті очікують на результати екологічно-медичної експертизи проекту, яку готують у Брюсселі. Але активісти “Ґрінпісу” рішуче відкидають такий поворот подій. Вони встановили цілодобовий спостережний пункт на горі Зенґе, зокрема на тому місці, де можуть відновити вирубку лісу. Роланд Чакі, угорський керівник кампанії протесту, каже, що “Ґрінпіс” разом з деякими цивільними організаціями регіону утворив минулого тижня “Рух на захист місцевості Зенґе”.

Кількасот демонстрантів відмовляються вірити запевненням військових, що єдиний вихід із ситуації – це зведення РЛС на цій горі. “ Ми днюємо й ночуємо у тонкостінних полотняних шатрах, стоїмо в снігу, потерпаючи від холодного вітру й морозу. Але нас зігріває думка, що наші зусилля не будуть марними”, - наголосив Роланд Чакі. Угорські активісти “Ґрінпісу” розраховують залишатися в зимовому лісі до 15 лютого, поки не закінчиться сезон лісових рубок. Водночас пікетники очікуватимуть також і на персональне рішення прем’єр-міністра Угорщини Ференца Дюрчаня у цій справі. “Ґрінпіс” має інформацію, що військові хочуть вести будівництво на горі за допомогою вантажних гелікоптерів, щоб уникнути безпосереднього контакту з пікетниками. Але такий план влетить державі у копієчку, кажуть активісти, розуміючи, що на них чекає тривале протистояння з державними чиновниками.
XS
SM
MD
LG