Доступність посилання

ТОП новини

"Нехай півень не клюне..." – рецепти українського китайця.


Людмила Ваннек

Прага, 8 лютого 2005 - Сьогодні мільйони китайців готуються до свого найбільшого свята – приходу нового року, року Півня.

Готуються і ті, хто просто вірить у китайський гороскоп, за яким рік Півня має бути добрим для бізнесу, але... весілля варто було б відкласти на наступний рік (так вважають китайські асторологи). А ще варто врахувати, що півень, хоч і працьовитий, але любить похизуватися. Тому кажуть, що цей рік буде мати і підйоми, і падіння.

Святкування нового року вже почалися в Китаї, де сьогодні відкрилися традиційні ярмарки перед храмами. Незважаючи на мороз, безліч цікавих зібралася у парку Пекіна Дітань, щоб бути присутніми на церемонії відкриття свята, покуштувати традиційної їжі і кинути монету на щастя, ось як ця студентка Кін Сіші:

"Святкові ярмарки біля храму –це місце, де люди можуть зібратися, розважитися і бути щасливими разом. Це ніби гра, щоб здобути щастя на цілий рік! Якщо ви можете влучити монету всередину – це означає, що ваш рік буде успішним, навчання і бізнес процвітатимуть, а ви станете багатим!"

А ось у що вірить китаєць Юрій Сун-Чен-Лі, котрий цей новий рік зустрічає у Львові. До слова сказати, цей китайський українець займається нетрадиційною медициною у лікувально-діагностичному центрі "Віта-Кор". Але сьогодні ми говоримо про новий рік.

Пане Сун-Чен-Лі, а є якась традиція, в яку ви вірите, що вона допоможе цьому року бути ще більш успішним?

Сун-Чен-Лі

"Рік Півня? Це активний рік, він повинен принести якісь зміни людям, які в рік Півня народилися... Він повинен бути бурхливим, але не дуже.

Традиція святкування?

Сіро-золотисту титану треба одягнути, обов"язково треба, щоб була крупа, якась каша, і обов"язково повинні бути на столі пельмені. Пельменів у китайців нараховують десь 147- різновидностей. Але не можна, щоб була птиця на столі.

І обов"язково в один з пельменів "на щастя" кладеться монетка, кому попадеться той пельмень – значить, та людина буде мати успіх, щастя в цьому році, великі сподівання його справдяться".

Людмила Ваннек

Про рецепт приготування пельменів: що треба зробити фарш (наполовину зі свинини і яловичини), посікти туди дрібно капусти і білих грибів, усе це перемішати, і фарш виходить дуже соковитим (якщо додати ще юшки з тих грибів). А потім ліпляться так, як вареники, варяться, під час варки капуста виділяє сік, і вони стають дуже соковиті.

Сун-Чен-Лі

"Але основне –повинен бути соус: береться часник, соєвий соус, трохи солі, все це товчеться, перемішується і подається до столу".

Людмила Ваннек

Після такого рецепту хочеться якнайшвидше почати готувати! А як так вийшло, що Ви українською мовою так гарно говорите, а ще й вірші нею пишете?

Сун-Чен-Лі

Вірші, пісні, і виконуються вже мої пісні! (Сміється.) Я не знаю, якось воно само... Я займався медитацією, медитативними техніками трошки, і якось воно пробило мене...

...Я лечу чумацьким шляхом навпрошки за виднокрай. Я хотів би стати птахом. Душі наші - водограй. Розсипаюсь в бризки всюди, Крапельки моєї долі Розсіваються в нікуди, Відпливають десь поволі. Йду зірковими шляхами... Кожну ніч лечу у снах. Там ми є усі птахами, Й я лечу, неначе птах...

Людмила Ваннек

І, звичайно, привітання з новим китайським роком від китайського українця Юрія СуньченЛі:

Сун-Чен-Лі

"Хай він вам принесе щастя, добробут, достаток, спокій в вашу сім"ю, щоб ви всі були щасливі і хай вас півень не клює ... як кажуть у нас ... "(сміється)

Людмила Ваннек

Отже, рік Мавпи закінчився. Мавпам подякуємо за те, що супроводжували нас весь минулий рік, а півні – будьте до нас добрими!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG