Доступність посилання

ТОП новини

Німецький експерт: українському сільському господарству бракує фахівців, озброєних сучасними знаннями.


Надія Кандиба

Німеччина, 7 лютого 2005 – Політичні перетворення в Україні дещо відсунули для спостерігачів на задній план проблеми в українській економіці, які давно потребують розв’язання. Серед найпроблемніших секторів експерти називають і сільське господарство. На думку німецьких фахівців, які спостерігають за розвитком української економіки, українським аграрним підприємствам нині передусім бракує фахівців, озброєних сучасними знаннями.

Німецькі експерти переконані, що однією з найсерйозніших проблем українського сільського господарства є низька продуктивність. Причина такого розвитку полягає, однак, не стільки у відсутності виробничих засобів, скільки в тому, що їх неправильно використовують.

Як зауважив науковий співробітник Боннського університету Арнім Кун, “Українському сільському господарству не вистачає кваліфікованого керівництва. Це стосується і тих підприємств, що утворилися на базі колгоспів і радгоспів, і нових фірм. Їхнім менеджерам просто не вистачає сучасних знань”, – переконаний німецький експерт.

Справа в тому, що на класичному радянському підприємстві можна було спостерігати суворий розподіл повноважень. Там працювали фахівці вузької спеціалізації. Одні відповідали за бухгалтерію, інші за вирощування зернових, ще інші за тваринництво, були працівники, які займалися виключно збутом.

“Така традиція залишилася й досі, хоча керівники сучасного аграрного підприємства мали б бути майстрами на всі руки”, – наголосив Арнім Кун. І такі фахівці з’являться, мабуть, іще не скоро, оскільки система підготовки спеціалістів для аграрного сектору, яка нині існує в Україні, продовжує працювати за старими планами, що залишилися з радянських часів.

Не викликає оптимізму і викладацький склад, до якого належать, як правило, представники старшого покоління, оскільки молодь за такі низькі зарплати працювати не хоче. У зв’язку з цим науковий співробітник Боннського університету Арнім Кун сказав: “Найважливіше, що має зробити новий уряд для поліпшення ситуації в аграрному секторі, – це підняти рівень освіти фахівців”.

Крім того, продовжив німецький експерт, важливо послабити державний контроль та зменшити регулювання на аграрному ринку. Він наголосив також на важливості створення таких умов, які б допомогли максимально знизити ціну на експорт української сільськогосподарської продукції. До них належить скасування митних зборів та боротьба з монополістами в морських портах, зауважив Арнім Кун.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG