Доступність посилання

ТОП новини

У 2006 році Україна може отримати найбільше американської допомоги серед держав Європи та Євразії.


Сергій Куделя

Вашингтон, 8 лютого 2005 - Наступного року Україна може отримати більше загальної американської допомоги, ніж будь-яка інша держава Європи та Євразії. У бюджеті США на 2006 рік, запропонованому вчора Конгресу Президентом Бушем, допомога Україні за програмою “Акту Підтримки Свободи” збільшена на 9 мільйонів доларів порівняно із поточним роком і повинна сягнути 88 мільйонів доларів. Зі врахуванням інших програм, Україна може наступного року отримати до 110 мільйонів доларів американської допомоги.

“Акт підтримки свободи”, ухвалений Конгресом США після розпаду Радянського Союзу, став головним джерелом фінансування Сполученими Штатами пост-радянських держав. До нього належать програми, пов”язані із розвитком малого та середнього бізнесу, незалежних ЗМІ, обміну студентів тощо. У поточному році Україна поступатиметься за обсягом фінансування в рамках цієї програми Росії та Грузії. Однак уже у наступному році Адміністрація Буша пропонує зробити Україну лідером у кількості отриманої допомоги на усьому посткомуністичному просторі. Таким чином, вона займе місце, яке зараз належить Сербії і Чорногорії.

У поясненні до запропонованих бюджетних видатків Адміністрація зазначає, що “обрання Віктора Ющенка після драматичних подій Помаранчевої революції відкриває широкі можливості для економічних та демократичних реформ у стратегічно вадливій державі”. Серед пріоритетних програм нової української влади, Сполучені Штати готові підтримати боротьбу з корупцією, розвиток верховенства права, та подальшу інтеграцію України у глобальну економіку. Окрім того, значна частка американської допомоги буде спрямована на убезпечення Чорнобильської АЕС. Як зазначається у бюджетному роз’ясненні, США зобов’язуються продовжувати надавати фінансову допомогу економічним реформам в Україні до 2009 року.

Водночас, Адміністрація Буша пропонує вп’ятеро збільшити допомогу Україні в рамках програми іноземного військового фінансування. За програмою військового фінансування, американський уряд надає державам світу гранти для закупівлі американської зброї та покращення підготовки їхніх збройних сил. Якщо на поточний рік за цієї програмою для України передбачено менше 3 мільйонів доларів, то на наступний українським збройним силам пропонується надати понад 16 мільйонів доларів допомоги. Це найбільша сума, передбачена за цією програмою для держав Європи та Євразії, які не є членами НАТО. Додаткових 1 мільйон 700 тисяч українські військові отримають в рамках програми військової освіти та тренінгу, яка передбачає розвиток контактів з американськими військовими та навчальні курси з користування американської військової техніки.

Окрім цього, очікується, що Україна отримає ще декілька мільйонів доларів у рамках програми охорони здоров’я і допомоги дітям та через гранти неурядових організацій, таких як Дім свободи чи Національний фонд демократії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG