Доступність посилання

ТОП новини

"Протягом дня – менше кави, а ввечері – ніякої горілки або віскі", - розповідають німецькі журналісти про члена журі кінофестивалю "Берлінале" Андрія Куркова.


Людмила Ваннек

Прага, 10 лютого 2005 - Нинішній місяць лютий виявився багатим на кінофестивалі і вручення різноманітних кінопризів.

Звичайно, найвагомішою подією у цій царині фахівці вважають вручення премій американської кіноакадемії Оскара, яка відбудеться наприкінці місяця - 27 лютого.

Але і кінофестиваль Берлінале, котрий почався у четвер увечері у німецькій столиці, привернув до себе багато уваги. Зокрема і в Україні. Адже на цьому фестивалі представлений і український фільм (щоправда лише на Форумі молодого кіно), а одним з членів жюрі є український письменник і сценарист Андрій Курков.

До журі 55-го "Берлінале", яке очолює німецький кінорежисер Роланд Еммеріх, також входять: відомий італійський модельєр та художник з кінокостюмів Ніно Черутті, голландський продюсер Воутер Барендрехт і три акторки: литовка Інґеборґа Дапкунайте, китаянка Бай Лінь і німкеня Франка Потенте.

Відкрився фестиваль у четвер увечері французьким фільмом Режіса Варньє "Між людьми".

До 20 лютого на "Берлінале" буде показано 350 стрічок з 52-х країн світу.

В офіційному ж конкурсі за статуетки золотих та срібних Ведмедів змагатиметься 21 стрічка. Україну цього року представляє фільм “Путівник” режисера Олександра Шапіро (Йдеться, щоправда, не про основну конкурсну програму, а лише про Форум молодого кіно.).

Найбільшу кількість фільмів - 5 - на цей "Берлінале" привезла Франція.

А на червоному килимі фани зможуть побачити французьких корифеїв кіно Катрін Деньов та Жерара Депардьє, котрі у фільмі "Часи змінюються" грають любовну пару.

Серед інших численних зірок на Берлінале пообіцяли приїхати Кіну Рівес, Ангеліка Х"юстон, Кевін Спейсі, С"юзен Сарендон, Вілл Сміт, Брюс Вілліс.

Останній, між іншим, напередодні відкриття фестивалю розсмішив публіку, отримуючи інший німецький приз – Золоту камеру – у категорії "Міжнародний фільм".

Зірка американських бойовиків звернувся до присутніх німецькою мовою:

"Доброго вечора тут, в Німеччині, де почалася моя кар"єра".

Мало хто знає про те, що Брюс Вілліс народився у Західній Німеччині на американській військовій базі 50 років тому.

Взагалі, німецькі агенції новин налаштовані на гумор, і коли вони говорять про членів журі.

Зокрема про українця Андрія Куркова вже відомо, що він дуже рано встає, починає свій день з плавання, а його девізом є: "протягом дня – менше кави, а увечері –ніякої горілки або віскі".

Чи вдасться дотриматися такого стилю життя – сказати важко, бо ж програма "Берлінале" наповнена різноманітними парті, вечірками та іншими імпрезами, де без напоїв не обходиться.
XS
SM
MD
LG