Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань у Києві.


Василь Плоскіна

Угорщина, 10 лютого 2005 – Глава угорського уряду Ференц Дюрчань перебуває у четвер з офіційним візитом в Україні. Київ розраховує на євроінтеграційний досвід Угорщини. Будапешт готовий стати союзником України в цьому та низці іншіх питань.

Ференц Дюрчань, керівник ліво-ліберального коаліційного уряду Угорщини, зустрівся з українськими партнерами в другій половині дня. Його прийняла прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко а також президент України Віктор Ющенко.

Як заявила в перебігу зустрічі з угорським колегою Юлія Тимошенко, для України дуже важливо ознайомитись з досвідом Угорщини, який ця держава здобула в процесі набуття членства в Євросоюзі, а також намітити спільні кроки з Будапештом, які б допомогли Україні чимшидше влитися до європейської спільноти. Зі свого боку Дюрчань Ференц зазначив, що угорське керівництво пов’язує великі надії на співпрацю з новою демократичною Україною.

У Києві угорський прем’єр також зустрівся з Олегом Рибачуком, віце-прем’єром з питань євроінтеграції а також мав розмову з головою соціалістичної партії України Олександром Морозом. До речі, останній відвідував Угорщину з офіційним візитом у середині 1990-х років у ранзі спікера Верховної Ради України, коли при владі в Угорській Республіці перебували соціалісти в коаліції з лібералами.

В Україні прем’єр-міністра Угорщини супроводжують Ференц Шомоді, глава угорської дипломатії, Етеле Барат, міністр без портфелю, відповідальна за стосунки з Євросоюзом, Вілмош Сабо, радник прем’єр-міністра у справах зовнішньої безпеки, Дьєрдь Ґіян, міністр економіки й транспорту та інші офіційні особи.

Угорська делегація прибула до Києва, щоб укласти низку домовленостей передусім щодо співпраці в галузі економіки та освіти. Напередодні поїздки в Україну та Росію прем’єр Ференц Дюрчань виступив на засіданні членів торгово-промислової палати Угорщини, сказавши, що його країна надає величезного значення розвитку торгових стосунків з цими державами.

Угорська Республіка однією з перших у світі визнала незалежну Україну, уклавши дипломатичні стосунки 3 грудня 1991 року. Згідно з даними міністерства закордонних справ Угорщини, господарські зв’язки розвиваються з Україною вельми динамічно. Переломним у цій сфері став 2003 рік, коли загальний торговий обсяг між двома країнами збільшився вдвічі, перевищивши 1 млрд. дол. Головними статтями угорського експорту в Україну є ліки, засоби захисту рослин та промислові товари. В українському імпорті переважають енергоносії, зокрема природний ґаз, сировина для виробництва алюмінію, будматеріали тощо.
XS
SM
MD
LG