Доступність посилання

ТОП новини

Криворіжсталь має бути винятком, а не правилом.


Марія Щур

Прага, 10 лютого 2005 – Що буде далі з українським металургійним комбінатом «Криворіжсталь», скандально приватизованим влітку минулого року? На зустрічі з регіональною елітою в Донецьку президент України Віктор Ющенко пообіцяв переглянути усі випадки незаконної приватизації. Найважливішим з усіх експерти вважають «Криворіжсталь», купівлю якого зятем колишнього президента Віктором Пінчуком та, за повідомленнями, найбагатшою людною України Ренатом Ахметовим західна преса охрестила «крадіжкою року». Але перегляд усього приватизаційного процесу аналітики вважають політично та економічно небезпечним для України.

Українська влада посилає суперечливі сигнали інвесторам щодо того, що вона збирається робити з «Криворіжсталлю. Прем’єр- міністр Юлія Тимошенко говорить про те, що і держава може ефективно керувати своєю власністю: «Існує думка, що державною власністю неможливо ефективно керувати. Це дурниця». Президент Віктор Ющенко заявляє, що від нової приватизації держава може отримати до трьох мільярдів доларів, замість 800 мільйонів, заплачених Пінчуком та Ахметовим. Що є поза сумнівом, так це прагнення нової влади забрати підприємство у його нинішніх власників.

На думку Андерса Ослунда, відомого економіста та співавтора нової програми реформ, запропонованої Україні, Вікторові Ющенку головне не повторити помилки, зробленої президентом сусідньої країни: коли президент Росії Володимир Путін взявся розбиратися з одним з олігархів, залишивши всіх інших бізнесменів тремтіти від страху за свою власність. Як говорить Андерс Ослунд на сторінках газети "International Herald Tribune", небезпека повернення компанії «Криворіжсталі» у державну власність та її повторний продаж полягає у тому, що її власники – два найбільших олігархи, а тому можуть виглядати як політична ціль.

Виклик для президента, на думку Андерса Ослунда, полягає у тому, щоб обмежити реприватизацію до політично необхідної, але потім освятити право власності. Для економічного розвитку України, говорить Андерс Ослунд, і у цьому він не погоджується з Юлією Тимошенко, потрібно більше приватизації, а не реприватизації. «Більш важливо, щоб компанії були приватизовані, ніж те, як вони приватизовані», - говорить відомий економіст.

Тим часом про своє бажання взяти участь у приватизації «Криворіжсталі» вже оголосили дві найбільші у світі сталеливарні компанії: Metal Steel та Arcelor, а також, як повідомляє британський діловий щоденник "Financial Times", американська компанія US Steel. Ціна, яку назвав президент Віктор Ющенко як орієнтовну за «Криворіжсталь» (2 мільярди 300 мільйонів доларів), може видатися непідйомною для колишнього російського претендента на володіння «Криворіжсталлю» - компанії «Сєвєрсталь». На думку експерта російської консалтингової фірми РосБізнесКонсалтинґ, без консорціуму із закордонними компаніями ця російська фірма не зможе взяти участь у торгах. Проте для іншої російської компанії - «Євроазголдинг» - «Криворіжсталь» може виявитися по кишені. Тож без росіян майбутні торги, мабуть, не обійдуться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG