Доступність посилання

ТОП новини

“Вашингтон Пост” про Україну .


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 11 лютого 2005 - Чи може вплив Помаранчевої революції в Україні сприяти демократизації Росії? Цю революцію газета “Вашингтон Пост” вважає “однією з найбільш надихаючих подій минулого року”. Але чи здатні емоції вплинути на політику?

Муніципальні робітники в Нью-Йорку, оголосивши страйк на підтримку своїх вимог підвищення зарплатні, вийшли на вулиці в помаранчевому вбранні. Знаменитий художник Кристо покрив по- маранчевою матерією огорожу нью-йоркського Сентрал-Парку, створивши свою чергову знамениту інсталяцію. У середу 9-го лютого, приймаючи у Білому домі президента Польщі Олександра Квасневського, президент Сполучених Штатів Джордж Буш на прес-конференції в Овальному кабінеті відзначив видатну роль польського лідера у сприянні тріумфові демократії в Україні.

Як бачимо, українські події надихають не лише Європу, а й заокеанський світ. “Ще б пак,- пише Майкл Макфол, професор Стенфордського університету в Каліфорнії. – Було б дивно, якби не надихали”. У розумінні політолога, Помаранчева революція зробила те, що здавалося неможливим.

“Корумповані чиновники намагалися вкрасти в народу перемогу на виборах і зробити президентом Віктора Януковича, але українське суспільство не стерпіло цього і висунуло вимогу, щоб до влади прийшов справжній переможець – лідер опозиції Віктор Ющенко. Сотні тисяч людей одягли викличний помаранчовий одяг і протягом кількох тижнів виходили на вулиці міст, не боячись страшенного морозу, щоб вимагати від правлячого режиму визнання справжнього результату голосування – і це в країні, яка доти не знала жодного успішного революційного повстання. Звичайно, - веде далі американський науковець, - президент Ющенко, подібно до будь-кого іншого, хто прийшов до влади внаслідок революції, ніколи не зможе втілити в життя всі райдужні сподівання його прихильників. І все ж, прорив в Україні може зробити так, що яким би важким не був шлях демократії, країна з нього вже не зійде”.

Сьогодні Україна, а завтра – Росія? – запитує політолог. На його думку, Помаранчева революція мусить спростувати старий стереотип щодо пасивності слов”ян, щодо їхньої схильності до правління авторитарних лідерів. Він пише у “Вашингтон Пост”:

“В українців не було великого досвіду життя за демократичної політичної системи, але все ж таки їм вдалося подолати тягар своєї історичної спадщини і стати на шлях демократичного вибору своїх лідерів і демократичного правління. Чому б і росіянам не бути здатними на таке саме?”

Втім, як вважає Майкл Макфол, якщо подібне станеться, то не завтра. Аналізучи останні дослідження путінського правління і триваючу популярність Путіна, якого телевізійний гуморист Джон Стюарт назвав “вождем з батогом”, політолог доходить висновку, що відродження демократії в Росії – справа не найближчого майбутнього. Але це вже інша тема.
XS
SM
MD
LG