Доступність посилання

ТОП новини

США збільшать допомогу Україні вже цього року, але не очікують на швидку інтеграцію України в НАТО.


Сергій Куделя

Вашинґтон, 11 лютого 2005 – В американських владних структурах чітко усвідомлюють необхідність допомогти новому президентові України Вікторові Ющенкові в досягненні задекларованих цілей. Про це під час виступу в Інституті Кеннана у Вашинґтоні заявив другий заступник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Джон Теффт. Він зазначив, що Ющенко був першим іноземним лідером, із яким президент США Джордж Буш мав телефонну розмову після своєї інавґурації. А віце-президент США Дік Чейні став ініціатором приватної вечері з Віктором Ющенком після їхньої офіційної зустрічі у Кракові.

За словами Теффта, вже найближчими днями Білий Дім звернеться до Конґресу США з проханням іще цього року збільшити допомогу Україні в рамках “Акту підтримки свободи”. І це ще не всі нові ініціативи американського уряду щодо України.

Минулорічні президентські вибори в Україні обійшлися Сполученим Штатам, за словами Джона Теффта, у 18 мільйонів доларів. Як каже представник державного департаменту, ці гроші були витрачені на підтримку громадських організацій, мобілізацію та освіту виборців, сприяння незалежних ЗМІ та підготовку спостерігачів. Водночас Теффт категорично спростував твердження, що США нібито підтримували кампанію Віктора Ющенка, наголосивши, що уся американська допомога була спрямована на забезпечення демократичності виборів.

Серед нових ініціатив у співпраці з Україною Джон Теффт назвав план ліквідації застарілої зброї, зокрема ракет типу “земля–повітря”, який США фінансуватимуть у рамках програми НАТО “Партнерство задля миру”. Окрім цього, США нададуть декілька десятків мільйонів доларів на встановлення нового саркофагу безпеки на Чорнобильській АЕС. За словами Теффта, Америка готова надати Україні і технічну допомогу у підготовці до вступу до СОТ, а також підтримати зближення та в подальшому вступ України в НАТО.

Водночас Теффт зазначив, що Україні не слід у найближчому майбутньому очікувати на пропозицію про приєднання до “Плану дій щодо членства в НАТО”. Пояснює Джон Теффт: “Хоча в Україні і відбулися позитивні зміни, їй багато ще треба зробити. У суспільстві все ще поширена корупція, потрібні нові політичні та економічні реформи, а також додаткові військові реформи. НАТО повинно відзначити прогрес у цих напрямках, перш ніж запропонує Україні План дій щодо членства в альянсі. І більшість членів НАТО напевно погодяться з президентом Ющенком у тому, що шлях до ЄС та НАТО починається в Києві. Окрім цього, існує питання суспільної підтримки вступу України в НАТО. За останніми опитуваннями, приблизно третина українців за вступ в альянс, третина проти і третина не визначилася. Отже, окрім задоволення всіх вимог щодо членства, Ющенкові необхідно провести ще й освітню кампанію в суспільстві”.

Джон Теффт також висловив задоволення щодо співпраці з президентом Ющенком у питанні подальшої військової присутності України в Іраку. За словами американського посадовця, Ющенко запевнив адміністрацію президента Буша, що виведення українських військ відбудеться тоді, коли це дозволятиме ситуація в Іраку, і лише після консультацій зі США та іншими коаліційними партнерами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG