Доступність посилання

ТОП новини

У Канаді більше не продають кримське вино з фотографією Сталіна на етикетці.


Мар’яна Драч

Прага, 11 лютого 2005 року - У канадській провінції Манітоба місцева влада заборонила продаж українського вина, на етикетках якого зображено Йосипа Сталіна. Це сталося після протестів української громади, яка переконана, що цей радянський лідер несе відповідальність за масові вбивства.

Портвейн із зображенням Сталіна і колишніх керівників США і Британії - Рузвельта та Черчіля - випустило кримське об`єднання "Масандра" до 60-ти річчя Ялтинської конференції керівників антигітлерівської коаліції. Магазини канадської провінції Манітоба закупили пробну партію вина, яка відразу ж потрапила на очі місцевим українцям. А їх у Канаді мільйон, або ж три відсотки населення. Розповідає Любомир Луцюк з Українсько-канадської асоціації громадянських свобод:

"Одна жінка з Манітоби приблизно тиждень тому мені написала е-мail і сказала: сьогодні я зайшла до магазину тут у Вінніпегу і хотіла собі купити пляшку вина на суботу на вечір і побачила, що є з України вино на продаж. Підійшла ближче і побачила, що це Сталін сидить. І її це дуже образило. Її дідо був висланий на Сибір."

Після такого сигналу кампанію протесту провела українська громада. Вона звернулася до комісії, яка наглядає за продажем алкогольних напоїв у провінції Манітоба. І влада вирішила припинити продаж вина. Любимир Луцюк наголошує, що канадські українські не збиралися нашкодити підприємцям з України.

"Я хочу, щоб ваші слухачі зрозуміли - ми не є проти українського вина. Якщо українці хочуть продавати вино в Канаді - це дуже добре. Але ті, що хочуть ангажуватися в такий бізнес, треба їм зрозуміти, що продавати вино, яке має знимку Сталіна це є цілком безлично. Кожен українець, навіть кожен росіянин, кожен громадянин України має розуміти, що Сталін у нашій історії був один з найбільших монстрів, який знищив мільйони українців. У Канаді є багато людей, які пережили голодомор, які пережили репресії і терор, які були в ГУЛАГу. Тому, на нашу думку, продавати вино із зображенням Сталіна аморально."

Чи були вже такі прецеденти в Канаді, коли влада забороняла продаж алкоголю із суперечливим зображенням на етикетках?

"Так, бо з іншого боку - пару років тому тут в провінції Онтаріо почали продавати з України горілку "Гетьман." І вони мали досить гарні пляшки. Один гетьман, другий і так далі. Але появився "Гетьман Богдан Хмельницький." Для українців Хмельницький це є герой. Але були такі люди в Канаді в єврейські громаді, котрі казали, що Хмельницький є антисеміт, він нищив жидів в 1648-му році під час своєю революції проти поляків. Інші люди казали: але його козаки нищили католицьких українців. Вони не били євреїв, бо вони були жиди. Били їх бо вони служили польській владі. І була така котраверсія, хто і що 350 років тому робив."

І чим це закінчилося?

"В провінції Отаріо водку "Гетьман" не продають, бо може це ображає канадійців єврейської віри. Українці казали: ми хочемо. Перепрошуємо: не буде і нема. Бачите, як ми можемо сваритися, що сталося 350 років тому на територіях України, де ніхто не живе від тих років, ніхто не пам''ятає, а історики між собою сваряться. Але ми всі знаємо, цілий світ, що Сталін був монстр, який знищив багато мільйонів людей."

За повідомленнями з Канади, магазини замовили 14 ящиків вина з Масандри із зображенням Сталіна. Але до протесту встигли продати лише шість пляшок, вартістю майже 40 канадських доларів кожна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG