Доступність посилання

ТОП новини

ІСД знову інвестує в Польщі.


Володимир Павлів

Варшава, 14 лютого 2005 - Пожвавлюється українсько-польська економічна співпраця. У неділю речник мерії польського міста Лігниця розповів про домовленості із керівництвом українського Маріуполя щодо спільного завойовування російського ринку. А в п’ятницю у Варшаві було оголошено про створення спільного українсько-польського підприємства. Співзасновником цього підприємства з українського боку став Індустріальний Союз Донбасу.

Індустріальний Союз Донбасу разом зі знаною на польському ринку металів фірмою “Зломрекс” заснували промислово-металургійну компанію у співвідношенні власності, відповідно 75% та 25%. Під час прес-конференції з цієї нагоди у Варшаві ні керівник ІСД Сергій Тарута, ні керівник “Зломрексу” Пшемислав Штучковський не приховували, що головним завданням нової фірми є спільне бажання приватизовувати польський прокатний завод “Єдність”, а також металургійні заводи “Анджей” і “Батори”. Ні український, ні польський партнер не зізналися, яку суму внесли донеччани та поляки в статутний фонд нової фірми, але відомо, що для купівлі одного лише прокатного заводу потрібно значно більше, ніж 100 мільйонів доларів. Зі слів Пшемислава Штучковського можна теж зрозуміти, що торги між ІСД та “Зломрексом” проходили нелегко:

“Дуже довго тривали переговори, були дуже важкими, але сьогодні завершилися успіхом. Думаю, що для нашого підприємства це буде кроком вперед. Гадаю, що ефекти об’єднання обох фірм принесуть нам значну вигоду”.

Того ж дня керівник Індустріального Союзу Донбасу підписав ще одну угоду – про купівлю 50% власності підприємства з виробництва вогнестійких матеріалів у містечку Хшанув. Всі ці заходи мають на меті ще одне завдання, кажуть представники ІСД у Польщі, а саме: продемонструвати польській владі серйозність намірів донецьких бізнесменів. Однак, ділова репутація донеччан мало не зазнала удару через, як твердять представники ІСД, непорозуміння щодо приватизації одного з підприємств цього промислового союзу в самій Україні. Напередодні підписання угод з польськими партнерами “Українська правда” зацитувала виступ президента Ющенка у Донецьку, в якому було згадано про втрати держбюджету при приватизації Дніпровського металургійного заводу. Непорозуміння полягає в тому, пояснював журналістам Сергій Тарута, що Дніпровським називають два метзаводи:

“У нас не Дніпропетровський завод, а Дніпродзержинський. Я думаю, що цей коментар не на нашу адресу, бо на момент придбання нашого підприємства це була найвища вартість, можна сказати, безпрецедентна на той момент для металургійних підприємств. А щодо Дніпровського заводу, я не хотів би коментувати – він належить групі “Приват”, і хай вони дають свої коментарі”.

Збереження доброї ділової репутації у Польщі має для ІСД особливе значення саме в цей період. Адже на початку березня стануть відомими результати повторного конкурсу з приватизації металургійного комбінату Гута Ченстохова, яка для донеччан у Польщі поки що є пріоритетом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG