Доступність посилання

ТОП новини

Лідери Тернопільських обласних організацій партій “Батьківщина” та Соціалістичної погрожують акціями протесту щодо новопризначеного голови Тернопільської обласної адміністрації Івана Стойка.


Галина Терещук

Тернопіль, 14 лютого 2005 - До акцій протесту вдадуться представники коаліції “Сила народу”, якщо голова ОДА в Тернопільській області Іван Стойко не дотримуватиметься партійних домовленостей при кадрових призначеннях у регіоні. Тим часом керівник Тернопільської області Іван Стойко заявив радіо “Свобода”, що йому погрожують певні сили, і він вимагає від Служби безпеки охорону для себе та своєї родини.

Минулого вівторка держсекретар України Олександр Зінченко представив голову Тернопільської обладміністрації, народного депутата України, рухівця Івана Стойка, а вже сьогодні діями останнього щодо кадрових призначень обурені представники партій коаліції “Сила народу”.

Лідери Тернопільських осередків СПУ та “Батьківщини” Василь Богачук і Василь Деревляний подали Іванові Стойку папку з кандидатурами на різні керівні посади в області. Партійні лідери стверджують, що з ними новий голова ОДА не радиться і не веде переговори з тими людьми, яких вони пропонують на ті чи інші посади.

Василь Богачук: --Іван Стойко створює видимість наради з політичними лідерами. Зібрав представників партій, вислухав усіх, усі випустили мильні бульбашки. Він каже, що врахує і пішов. Я б хотів, щоб він дослухався не до шептунів, які його оточили, а до тих людей, які були в коаліції і його підтримали.

Уже у неділю в багатьох районах області відбулись мітинги, на яких громадяни висловлювали свої думки з приводу кандидатур на посади керівників районних адміністрацій. Мешканці налаштовані вдаватись до акцій протесту, якщо їм область нав’яже своїх людей.

Про зволікання кадровими призначеннями в області говорить лідер “Батьківщини” Василь Деревляний.

На думку лідерів СПУ і “Батьківщини”, на Тернопільщині не відбувається формування влади за такою схемою, як це зроблено на рівні уряду, згідно з партійними домовленостями.

Василь Деревляний: -- Загалом жителі області розчаровані сьогоднішньою новою владою. Ми навіть вдамось до акцій протесту, щоб вказати панові Стойку, аби усунув від себе негідних людей і почав формувати порядну боєздатну команду.

Тим часом голова Тернопільської ОДА Іван Стойко зазначив радіо “Свобода”, що кожен, хто обіймав керівні посади під час правління Кучми, будуть звільнені. Своє зволікання з призначеннями він пояснив тим, що з Києва надійшла вказівка про скорочення заступників до 3-4 осіб, і він вивчає усі партійні пропозиції.

Іван Стойко: --Я не раз говорив, що вирішальне слово за мною, тому що саме я нестиму відповідальність за все , що діятиметься в регіоні і як він розвиватиметься. Тобто, я врахую усі пропозиції, але слово останнє залишаю за собою.

Натомість політологи пов’язують протистояння на Тернопільщині передусім конфліктом поміж двома народними депутатами – нашоукраїнцями: Іваном Стойком і Ярославом Джоджиком, який має власний бізнес. Двічі Іван Стойко обійшов свого колегу по фракції: коли був призначений керівником виборчого штабу Віктора Ющенка і коли був представлений керівником області. Ярослав Джоджик, на відміну від Івана Стойка, має власне команду, певний вплив на підприємців.

Сьогодні новому голові ОДА намагаються накинути імідж непрофесіонала і людини, яка не має управлінського досвіду. Водночас пан Стойко заявляє, що перекрив певні ліві доходи багатьом ділкам в області, через що йому і його родині погрожують.

До слова, Тернопільська область посідає одне з останніх місць серед усіх регіонів України за рівнем життя та розміром зарплат і одне з перших місць за рівнем самогубств на основі соціальних та побутових негараздів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG