Доступність посилання

ТОП новини

Успішна Україна - це шанс для Росії: Борис Нємцов, новопризначений радник президента України.


Віталій Портников

Москва, 14 лютого, 2005 року – У Віктора Ющенка з`явився перший закордонний радник. Президент України призначив своїм позаштатним радником Бориса Нємцова, одного з керівників російської опозиційної партії “Союз правих сил”. Борис Нємцов в інтерв`ю радіо "Свобода" розповів про завдання, які він ставить перед собою на цій посаді.

Віталій Портников: Чого Ви чекаєте від призначення на цю, мабуть, громадську посаду?

Борис Нємцов: Я сподіваюся, що моє призначення сприятиме російсько-українському порозумінню. (Далі переходить на російську мову) .Я вважаю надзичайно важливим поліпшити українсько-російські відносини. Ці відносини зараз перебувають не в найкращій фазі. І дуже багато потрібно розгребти завалів, які склалися під час передвиборчої кампанії. Очевидно, що проблема недовіри, у першу чергу керівників двох держав є ключовою. Для російського істеблішменту, для російського бізнесу Украïна представляє собою гігантський інтерес, так само, як і Росія для українського народу. Тому роботи дуже багато.

Щоб не було непорозумінь, одразу скажу, що я залишаюся російським громадянином. Я живу в Москві . Я не є чиновником адміністрації президента України, бо працюю на громадських засадах. Але це робить мене людиною більш незалежною, більш вільною і сприятиме, на мою думку, ефективнішій роботі.

Віталій Портников: Ви є не найпопулярнішою постаттю для президента Путіна, для його адміністрації. Наскільки ви можете сприяти розвитку російсько-українських відносин, коли вас вважають демократом- опозиціонером у Росії?

Борис Нємцов: Ви знаєте, є національна згода в Росії стосовно наступного. Україна - наш найближчий сусід. Україна - наш головний економічний і політичний партнер. Нас зв"язує багатовікова історія. І я думаю, що в Кремлі погодяться з тим, що я сказав, і більшість російських громадян так само вважають. Тому тут особливого конфлікту з Кремлем немає. Я вважаю, що, за великим рахунком, поліпшення російсько-українських відносин - це завдання не тільки офіційної влади Росії, але й просто пристойних людей, які живуть у нас в державі.

Я, тим не менше, виходжу ще із російських міркувань. Справа в тому, що якщо Україна буде успішною, якщо Украïна розвиватиметься демократичним шляхом, у європейському напрямку, це дає шанс Росіï, це означає, що і Росія матиме успіх. І навпаки, якщо в України не вийде, то і в нас особливих надій не залишається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG