Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес в США проти куріння.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 15 лютого 2005 - “Куріння сигарет може зашкодити вашій роботі. Такий, приблизно, напис могли б примістити на пачці “Марлборо” чи “Уінстона” деякі американські фірми, які вимагають від своїх працівників кидати куріння, погрожуючи звільненням. Яка причина цього нового наступу на тютюн? Страхова компанія “Вайко” у штаті Мічиган, починаючи від січня цього року, заходилася перевіряти своїх службовців так, як перевіряє чоловіка на хайвеї шляховий поліцейський патруль, коли зупиняє його за підозрінням у водінні автомобіля у нетверезому стані: “Ану, голубе, дихни, будь-ласка”. І якщо в “голуба” чи “голубиці” виявляють надмір алкоголя в організмі, заарештовують і можуть за вироком суду позбавити шоферських прав на 6 місяців, не кажучи вже про кількасот доларів штрафу, а у Нью-Йорку ще й машину конфіскують.

Так от, подібним чином працівників фірми “Вайко” в Мічігані перевіряють на нікотин. Четверо службовців звільнилися, відмовившись від обов”язкової перевірки. Працівників попереджають, що перевірятимуть і надалі, і якщо виявлять курця, навіть якщо він палить у неробочий час і не на робочому місці, то його виженуть. Спілка захисту громадянських свобод погрожує судом за таке свавілля, але Мічіган є одним з двадцяти американських штатів, де нема такого закону, який забороняв би працедавцеві звільняти працівника за куріння.

“Цікаво дізнатися, що піддаватимуть забороні наступного разу, -саркастично запитує Кері Мосс, виконавчий директор Спілки захисту громадянських свобод у штаті Мічіган, - може, вагітність заборонять чи загоряння на пляжі?”

Одначе, у 46 штатах працедавці мають право вимагати від своїх працівників дотримувати певних стандартів. До середини 90-х років авіакомпанії визначали, скільки фунтів має важити стюардеса. У 80-х роках техаська комп”ютерна фірма “Електронік Дейта Системс” забороняла носити вуса й бороду. А щодо курців, то американські компанії їх здавна переслідують. Наприклад, ще з 80-х років авіакомпанія “Аляска Ейрлайнс” не наймає тих, хто палить і попереджає претендентів, що перевірятиме їх на нікотин. Торік залізниця “Юніон Пасифік” теж вирішала не брати на працю курців. Але ці компанії вірили людині на слово. Жодна з фірм досі не заходила так далеко, як “Вайко”, де примусово перевіряють на нікотин.

Говард Вайєрс, президент “Вайко”, пояснює нову політику різким зростанням коштів на лікування хвороб, пов”язаних з курінням. За підрахунками федерального Центру боротьби з хворобами, річні втрати продуктивності праці й витрати на лікування пересічного хворого курця становлять 3 тисячі 391 долар. Говард Вайєрс каже, що його компанія щороку витрачає майже 800 тисяч доларів на медичне обслуговування працівників, і тому торік він почав вираховувати із зарплатні по 50 доларів за дозвіл працівникові курити. Своєрідний цей штраф скасують, якщо перевірка не виявить нікотину в організмі працівника, а ті, в кого знайдуть нікотин, мусять вислухати лекцію лікаря-психолога. Отож, наступає новий етап гоніння на курців.
XS
SM
MD
LG