Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську створено культурно-мистецький центр “Палац Потоцьких”.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 16 лютого 2005 - В обласному центрі Прикарпаття не стихає конфлікт довкола історичного комплексу в центрі міста – палацу засновників Івано-Франківська магнатів Потоцьких. Підприємницька структура “Прикарпатська фінансова компанія”, яка претендує на власність над цим об’єктом, виступила з ініціативою створити на його базі культурно-мистецький центр, де на рівних умовах діятимуть художній музей та бізнесові структури. До ради засновників культурно-мистецького центру увійшли знані художники, мистецтвознавці та відомі громадські діячі реґіону.

Покинутим зараз залишається історичний комплекс у центрі Івано-Франківська - палац Потоцьких. Міністертсво оборони відмовилось від цього об’єкта, а право стати власником виборює в суді “Прикарпатська фінансова компанія”. Протистоїть підприємцям мерія, яка представляє інтереси громади міста. Для того, щоб знайти способи вирішення конфлікту, “Прикарпатська фінансова компанія” запропонувала створити на базі палацу Потоцьких культурно-мистецький центр. Бізнесмени вже перерахували перші кошти для того, щоб розпочались реставраційні роботи.

З цього приводу представник компанії Олег Бахматюк заявив:

“Ми зараз уклали угоду із львівською реставрацією на 350 тисяч, проплачуємо перші кошти. Однозначно запрошуємо владу і місцеву, і обласну до засновництва цього фонду. І не лише фонду, але й до участі у власності”.

Олег Бахматюк також підкреслив, що основною метою “Прикарпатської фінансової компанії” є не так палац Потоцьких, як ділянка колишнього військового містечка поблизу центральної частини Івано-Франківська. На цих 13-ти гектарах, які колись належали Міністерству оборони, “Прикарпатська фінансова компанія” планує збудувати житловий масив. Відповідно культурно-мистецький центр Потоцьких мав би включати до себе виставкові зали, кінотеатр, готель, ресторан. Уся ця структура повинна бути зроблена на зразок аналогічних культурно-мистецких центрів, які заробляють гроші на своє існування і успішно функціонують в європейських країнах.

Президентом культeрно-мистецького центру став директор Івано-Франківського художнього музею Михайло Дейнега. Він так оцінює ініціативу “Прикарпатської фінансової компанії”:

“Я виступаю від імені представників громадськості, митців, які направду зацікавлені в тому, щоб такий культурно-мистецький центр існував. Тому що він украй необхідний на сьогоднішній день не лише для музею, але в першу чергу для митців нашої області. Він необхідний для розвитку туристичної індустрії”.

Відомий на Прикарпатті краєзнавець Петро Арсенич, який також увійшов до Ради засновників культурно-мистецького центру “Палац Потоцьких”, позитивно оцінив створення такої структури і заявив, що готовий працювати на її розвиток:

“Я готовий співпрацювати, тому що сам я маю чималі колекції. Я думав уже сам приватно робити цю справу, якщо держава не спроможна її зробити”.

Представник “Прикарпатської фінансової компанії” Олег Бахматюк також не бачить нічого негативного в тому, якщо міська громада на рівних умовах співпрацюватиме з бізнесом. Міський бюджет зараз не спроможний вкладати кошти в рестраврацію палацу Потоцьких, натомість "Прикарпатська фінансова компанія" готова вже за кілька років здійснити повну реконструкцію. Щоправда, на перешкоді бізнесменам стоїть єдине – судові розгляди триватимуть ще не один місяць і поки ще невідомо, чим вони завершаться.
XS
SM
MD
LG