Доступність посилання

ТОП новини

Європейська комісія попереджає Угорщину про недопустимість надмірного бюджетного дефіциту.


Василь Плоскіна

Угорщина, 17 лютого 2005 – З-поміж десяти нових членів Євросоюзу єдина Угорщина має зависокий дефіцит державного бюджету. Цими днями Єврокомісія зробила досить жорстке попередження угорському урядові з цього приводу, зазначивши, що економіка цієї країни не може існувати за рахунок майбутніх поколінь нації.

Зниження дефіциту державного кошторису було однією з умов прийняття Угорщини до Європейського Союзу 1 травня 2004 року. Однак упродовж часу, що минув, вже друга урядова команда в Будапешті намагається вирішити цю проблему, але без особливого успіху. Власне, з високим бюджетним дефіцитом угорці живуть з середини 1990-х років. 11 років тому лівоцентристський уряд Дюли Горна спробував запровадити режим економії, скоротивши деякі види соціальних видатків. Ці заходи отримали тоді назву “пакет Бокроша”, тому що готував програму тодішній міністр економіки Лайош Бокрош, випускник Панамського університету. Але популярності серед населення ці заходи не мали, радше навпаки, і їх згорнув наступний (консервативний) уряд. Тим не менше упродовж 1998-2002 років праві теж не змогли приборкати зависокий дефіцит бюджету. За це завдання після перемоги на парламентських виборах 2002 року знову взялися соціалісти разом із вільними демократами, поставивши на чолі угорського уряду відомого в Угорщині економіста Петера Меддьєші. Та влітку минулого року очолюваний ним кабінет міністрів отримав вотум недовіри з боку правлячої ліво-ліберальної коаліції, і проблема держкошторису вже вкотре за останні роки перекочувала до наступників.

Днями Європейська комісія жорстко зажадала від офіційного Будапешта зменшити дефіцит до 0,5 відсотка. На це Угорщині відводять три роки. Але вже за кілька місяців уряд Ференца Дюрчаня має розробити низку заходів, які повинні, так би мовити, запустити процес збалансування кошторису. “Ми переконані, що такі зусилля допоможуть Угорщині зменшити бюджетний дефіцит до 2008 року і прийняти такий кошторис, котрий буде сприятливим для цієї держави і її наступних поколінь”, - сказав у середу в Брюсселі Жоаґін Алмуньйо, комісар Єврокомісії з питань економіки та фінансів

Очікується, що пропозиції Єврокомісії щодо вирішення проблеми дефіцитного бюджету в Угорщині будуть затверджені на засіданні міністрів фінансів Євросоюзу 8 березня. Відтак Угорщина отримає 4 місяці на вироблення термінових заходів, які допоможуть у вирішенні цієї проблеми.
XS
SM
MD
LG