Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Республiки Сербської, що в складi Боснiї i Герцеговини, обрав новий уряд на чолі із Перо Букейловичем. Таким чином подолано полiтичну кризу, яка розпочалася у груднi внаслiдок конфлiктiв мiж лiдерами боснiйських сербiв та спецiальним представником мiжнародного спiвтовариства у Боснiї i Герцеговині.


Михайло Рамач

Белград, 17 лютого 2005 – Спецiальний представник у Сараєвi, котрого називають ще губернатором Боснiї i Герцеговини, Педдi Ешдаун торiк вжив окремих заходiв для зміцнення центральних державних iнституцiй. Це призвело до вiдставки уряду сербської республiки. Наразi до влади в Банялуцi, столицi боснiйських сербiв, прийшла Сербська демократична партiя, котру свого часу очолював Радован Караджич. Все-ж новий прем’єр у зверненнi до депутатiв не говорив про розбiжностi з Ешдауном та з центральним урядом у Сараєвi. Вiн виступив за реалiзацiю стандартiв, якими обумовлена євроiнтеграцiя Боснiї i Герцеговини та за спiвробiтництво з усiма полiтичними суб’єктами в країнi.

Згiдно з конституцiєю, в новому урядi є вiсiм сербiв, п’ять боснякiв та троє хорватiв. Незважаючи на це, партiї босняцької та хорватської нацiональностi голосували проти такої влади. А один депутат сербської національності заявив, що йому пропонували сто тисяч боснiйських марок, у разi якщо вiн проголосує за довiр’я Букейловичу.

На думку оглядачiв, повернення до влади тих сил, котрi свого часу виступали за подiл Боснiї i Герцеговини на нацiональнiй основi, не сприятиме полiтичнiй стабiлiзацiї сербської республiки та процесовi iнтеграцiї країни. А представники сербської опозицiї кажуть, що уряд Букейловича неспроможний серйозно взятися до подолання катастрофiчної економiчної ситуацiї.

Спецiальний представник у Сараєвi Педдi Ешдаун обрання та програму нового прем’єра не коментував. Вiн нещодавно заявив, що його адмiнiстрацiя бере до уваги конкретнi дiї та попередив, що i в майбутньому вживатиме необхiдних заходiв проти тих, хто порушує принципи мiжнародного спiвтовариства. Iншими словами, вiн i вiд команди Букейловича вимагатиме пiдпорядкувати сербськi збройнi сили, полiцiю та службу безпеки центральним державним iнституцiям у Сараєвi. На пiдставi першого виступу новообраного прем’єра важко сказати, до якої мiри його уряд готовий іти на компромiси з прихильниками збереження та зміцнення єдиної Боснiї i Герцеговини.
XS
SM
MD
LG