Доступність посилання

ТОП новини

Вихідці з України в Ізраїлі хочуть отримувати українську пенсію.


Вольф Москович

Єрусалим, 16 лютого 2005 року – За повідомленням ізраїльської газети "Гаарець," на столі президента України Віктора Ющенка лежить лист з Ізраїлю, який стосується виплати українських пенсій репатріантам з України. Лист підписали 6 000 осіб. Цю складну проблему оглядачі називають каменем спотикання в українсько-ізраїльских відносинах.

Депутат ізраїльського парламенту Кнесету Роман Броуфман, колишній чернівчанин та голова парламентської групи Україна-Ізраїль роками намагається знайти вирішення проблеми виплати українських пенсій репатріантам з України в Ізраїлі, чимало яких живуть у злиднях і потребують допомоги. Він зустрічався з колишнім послом України у Тель-Авіві Олександром Сліпченком та колишнім повіреним у справах України Ігорем Турчиним.

Українські дипломати висловили згоду України на виплати пенсій громадянам України, але на підставах взаємності з тим, щоб українські заробітчани в Ізраїлі теж одержували соціальні пільги ізраїльських громадян.

Одначе, коли Броуфман звернувся з цією інформацією до ізраїльського міністра закордонних справ Сильвана Шалома, то той відмовив під тим приводом, що Ізраїль підписує угоди про взаємне соціальне страхування лише з тими державами, які мають сучасні системи соціальної безпеки. А Україна до таких держав ще не належить.

Направляючи листа Віктору Ющенку, 6 тисяч ізраїльтян похилого віку, що мають право на українську пенсію, пов’язують свої надії з тим, що ще 7 років тому Україна підписала європейську Конвенцію прав людини, яка констатує, що право на пенсію зберігається навіть зі зміною держави проживання.

Проте з усіх держав, що виникли на руїнах Радянського Союзу тільки Росія виплачує свої пенсії своїм колишнім громадянам, що репатріювалися в Ізраїль. Інші держави цього поки що не роблять.

Балтійські держави: Литва, Латвія і Естонія, які ввійшли в ЄС, в принципі, погодились на виплату пенсії своїм колишнім громадянам, хоча обставили цю справу складними умовами, так що реально тільки окремі особи в Ізраїлі скористалися своїм правом.

Справа ця має й інший моральний аспект, бо декотрі з вихідців з України в Ізраїлі вважають неетичним вимагати сьогодні пенсії від зубожілої України, якій просто бракує коштів навіть для забезпеченням своїх власних пенсіонерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG