Доступність посилання

ТОП новини

“У найгірших традиціях “холодноï війни” відкриваються нові канали мовлення на територіï нашої краïни - програми “Голосу Америки”, радіо “Свобода”, скаржиться білоруський президент.


Михайло Мигалисько

Прага, 17 лютого 2005 - Президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив про спалах інформаційної війни проти його країни. Головними ворогами він назвав не тільки Сполучені Штати Америки, а також і Росію. Згідно з його розпорядженням, Білорусь через два роки матиме другу найбільшу телевізійну вежу на європейському континенті.

У телевізійному зверненні Лукашенко повідомив, що стосовно його країни “ведеться інформаційна війна з порушенням міжнародних норм і правил”. Авторитарний лідер Білорусі, який своєю внутрішньою та зовнішньою політикою довів цю країну до майже повної ізоляції від Заходу, однак має чимало проблем і з Росією - стратегічним партнером та суб’єктом не реалізованого досі повного об’єднання двох держав. Про спалах нової інформаційної війни Лукашенко повідомив:

“У найгірших традиціях “холодноï війни” відкриваються нові канали мовлення на територіï нашої краïни - програми “Голосу Америки”, радіо “Свобода”. Не будемо приховувати, що не відстають від них щодо упередженості та агресивності антибілоруськоï пропаганди телеканали сусідніх краïн, особливо Росіï. Захід готовий витрачати чималі гроші для того, щоб вбивати в голову людям, яка, неначебто, погана у Білорусі влада, які нестерпні тут умови для життя і взагалі народ тут поганий”.

Керівник спецпроектів російських телеканалів ОРТ Павел Шеремет з приводу виступу білоруського лідера каже:

“Спроби обмежити останні, рідкісні, коли говорити про російські ЗМІ, об’єктивні матеріали про Білорусь, як ви знаєте, Олександр Лукашенко робив уже здавна і послідовно. Телеканал РТР неакредитований, аналогічна доля й інших російських телеканалів. Теперішні різкі виступи Лукашенка цілком вписуються в загальну програму придушення будь-яких свобод і будь-якого прояву альтернативної інформації” .

Павел Шеремет не виключає можливості репресій проти російських журналістів та кореспондентів радіо “Свобода” на білоруській території.

А Микола Статкевич, лідер білоруського опозиційного угруповання "Європейська коаліція", виступ білоруського керівника охарактеризував як "чергову спробу відвернення уваги від об’єктивної критики політики Лукашенка":

“Президент Лукашенко завжди намагався поєднати свою особу з державою і народом, кожну об’єктивну і справедливу критику на свою адресу він намагається представити як критику, мовляв, усього білоруського народу і держави".

Тим часом у контексті, мовляв, протистояння інформаційним атакам Сполучених Штатів Америки та Росії президент Лукашенко дав розпорядження побудувати нову телевізійну вежу у Мінську. Цей амбіційний проект, після російського Останкіно, повинен стати другою найбільшою телевізійною вежею на європейському континенті і коштуватиме білоруському народові 50 мільйонів американських доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG