Доступність посилання

ТОП новини

Місія “Добрий самарянин” в Одесі просить захисту у Ющенка і Тимошенко.


Петро Каландирець

Представники місії "Добрий самарянин" в Одесі
Одеса, 17 лютого 2005 - Християнська Місія Милосердя „Добрий Самарянин” (в подальшому Місія) одна з перших в Україні, протягом 14 років займається благодійною діяльністю в Одеському регіоні. Це духовно–моральна та благодійна робота серед знедолених та бідних верств населення: інвалідів, людей похилого віку, людей, тимчасово позбавлених волі, дітей - сиріт та безпритульних дітей, оздоровлення дітей. Ця праця відзначена подяками, відзнаками від керівників шкіл – інтернатів, притулків, голів райдержадміністрацій, голови одеської Держадміністрації та Духовної Ради Церков. Нині ця робота опинилася під загрозою.

Підтримуючи працю місії милосердя “Добрий самарянин”, рішенням сесії Облради у безкоштовне користування їй був переданий літній дитячий табір у с. Августівка, Біляївського р-ну, Одеської обл., для створення на його базі оздоровчого центру для дітей – сиріт, дітей з малозабезпечених сімей та дітей постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи. Цим рішенням в місячний термін було передбачено оформити документи стосовно використання табору Місією. Але, незважаючи на ухвалене рішення Управління Одеської облради у справах майна та інвестицій не поспішало підписувати з Місією відповідної угоди. Лише після втручання депутатів Верховної Ради України Управління таки підписало угоду, яка передбачала безкоштовне користування табором.

За рахунок пожертв віруючих церков Християн Віри Євангельської Одеської області, при Об’єднанні яких утворена і діє Місія “Добрий самарянин”, були відремонтовані будівлі та приведена у належний стан територія. Тут слід мати на увазі - дитячий табір не експлуатувався упродовж шести років.

Від 1999 до 2004 року в таборі, на благодійній основі, були оздоровлені понад 2000 дітей. Це діти з Чорнянської, Ананьївської, Піщанської шкіл – інтернатів, Фонтанської спецшколи Одеської області, школи – інтернату № 93 для незрячих дітей, діти з притулків, діти, які є на обліку в Обласній службі у справах неповнолітніх, діти з Чорнобильської зони, Київської, Львівської, Чернігівської та інших областей, Білорусії та діти з бідних сімей української діаспори в Румунії.

Як повідомив радіо “Свобода” директор місії “Добрий самарянин” Олександр Чернега, “незважаючи на це, Управління Одеської облради у справах майна та інвестицій неодноразово чинило перешкоди в роботі з оздоровлення дітей, ігноруючи розпорядження Президента України „Про організацію літнього відпочинку та оздоровлення дітей”. У травні 2003 року Управління подало позов до господарчого суду м. Одеси про стягнення з Місії 94 тисяч грн. і припинення дії угоди безкоштовного користування з причини начебто завдання збитків обласному бюджету, шляхом необґрунтованого користування табором”.

Місія “Добрий самарянин” є неприбутковою організацією та існує за рахунок пожертв віруючих церков і гуманітарної допомоги, не отримуючи підтримки з держбюджету.

“Після чотирьох засідань суду, під тиском Управління Одеської облради у справах майна та інвестицій та з метою не допустити загрози зриву літнього відпочинку дітей благодійна Місія була змушена прийняти мирову угоду, і перейти на договір оренди з оплатою за орендоване майно.

Виконуючи умови Договору, своєчасно сплачуючи рахунки по оренді, Місія продовжувала оздоровлювати дітей на благодійній основі.

21 січня 2005 р., зрозумівши, що корупції та свавіллю прийшов кінець, знаючи про нашу підтримку Помаранчевої революції, чиновники Управління зненацька поставили нас перед фактом, що згідно з новою оцінкою об’єкту, яка збільшилася у 5 разів (яку вважаємо завищеною і здійснену під впливом Управління), ми повинні оплатити 12.398 грн. без урахування експлуатаційних витрат, ПДВ тощо, за минулий період, починаючи з вересня 2003 р.

Далі – більше. 8 лютого 2005 р. Управління передає позовну заяву до Господарського суду про сплату необґрунтованого, сфабрикованого рахунку у розмірі 30.059 грн. і припинення дії Договору оренди.

Ми описали лише частину тих проблем, які маємо з першого дня використання цього об’єкту. Замість того, щоб проводити ремонт будівель табору, проводити підготовку працівників-волонтерів з різних педагогічних вузів України та молоді з лав міжнародної спільноти, які під час своїх відпусток безкоштовно працюють в дитячому таборі „Хаджибей”, ми змушені втрачати дорогоцінний час та нерви в судових розбірках. Таке ставлення чиновників ображає всіх християн, які залученні до благодійної праці.

Підтримуючи програму Міністра у справах сім’ї та молоді України Ю. Павленка, проголошену на засіданні Верховної Ради, вважаємо, що, незважаючи на брак коштів, потрібно підготувати вчасно дитячі оздоровчі заклади, покращити надання послуг по оздоровлення дітей, збільшити кількість дітей з соціально вразливих категорій, розширити мережу оздоровчих закладів.

Ми маємо намір оздоровити влітку 2005 року близько 1500 дітей з вищезазначеної категорії на благодійній основі”, наголошено у зверненнях, які керівники місії спрямували на адреси Президента та Голови уряду України.

Місія “Добрий самарянин” в Одесі просить Віктора Ющенка і Юлію Тимошенко втрутитися і “захистити від упередженого ставлення чиновників, мета яких через неспроможність нами сплатити необґрунтовані розрахунки по оренді, розірвати договір оренди табору і передати його комерційним структурам; по-друге, сприяти передачі у власність Місії згаданого табору на пільгових умовах, для подальшого оздоровлення дітей на благодійній основі”.

Місія “Добрий самарянин” у зверненні, яке підписали голова організації Анатолій Коломієць та директор місії Олександр Чернега, сподівається на “виважений підхід і надання сприятливих умов для реалізації програм Президента та уряду України на Одещині”.
XS
SM
MD
LG