Доступність посилання

ТОП новини

Чи повернуть на Одещині лікувальні властивості лиману Сасик?


Петро Каландирець

Одеса, 18 лютого 2005 року – У Татарбунарському районі, Одеської області на межі повного спустошення опинився лиман Сасик. Місцеві екологи, зокрема, районна екологічна громадська організація “Відродження”, б’є на сполох.

Екологічна організація “Відродження” була утворена у райцентрі Татарбунари, Одеської області, ще у 1996 році. Головна її мета була сформована таким чином: “захист прав мешканців району на екологічно-безпечні умови життя, інформування населення регіону з приводу існуючих проблем, екологічна освіта школярів, практична природоохоронна робота”. Зокрема, активісти організації “Відродження” готують нині матеріали для органів виконавчої та законодавчої гілок влади, на теми захисту екології.

Голова районної екологічної організації “Відродження” Ірина Вихристюк все ж наголосила, в інтерв’ю радіо “Свобода”, що підставою для початку тривалої боротьби стало прагнення відродити морський лиман Сасик – найбільший за площею у Північно-західному причорномор’ї.

Води лиману колись мали лікувальні властивості, а на його узбережінні працювали лікарня, дитячий протитуберкульозний санаторій. Це було улюблене місце відпочинку місцевих жителів. На пісчаній косі, яка ділила лиман і Чорне море, мешкали рідкісні для Причорномор’я птахи. Саме тому Сасик входив до списку водно-болотних угідь міжнародного значення.

Щоправда, ситуація почала стримко змінюватися на гірше після початку будівництва, ще за часів СРСР, водно-господарського комплеку “Дунай-Дністер-Дніпро”, який проходив через лиман Сасик. Передбачалося об’єднати води трьох найбільших річок України.

У червні 1978 року лиман Сасик був відокремлений від Чорного моря дамбою довжиною 14 кілометрів. Побудований і канал для зрошення “Дунай-Сасик”. Наслідки реалізованого проекту вражаючі.

Активісти екологічної організації “Відродження” фіксують замулення лиману, руйнацію ландшафтів, заболочення, підтоплення населених пунктів. Паразитологічне забруднення водоймища негативно впливає на ще наявні біологічні ресурси. Лиман Сасик стає вже не лікувальним, а небезпечним. Влітку, при високих температурах, тут спостерігається цвітіння води. Втрачена рекреаційна цінність лиману. Якість риби є незадовільної.

Все це негативно впливає і на здоров’я місцевих жителів. Татарбунарський район Одеської області має достатньо високі показники онкозахворювань.

Ірина Вихристюк

Ніхто і ніколи не враховував вимоги місцевого населення. Все це запротокольоване. Кожного року люди збирають сходи сіл і вимагають звернути увагу на проблеми лиману. Нажаль, тривалий час ця проблема не виходила за межи району.

Петро Каландирець

На думку голови громадської екологічної організації “Відродження” Ірини Вихристюк, “нова українська влада має звернути увагу на необхідність відродження лікувальних властивостей Сасика, саме як морського лиману. Документи з конкретними пропозиціями вже підготовлені для Кабінету міністрів України”.
XS
SM
MD
LG