Доступність посилання

ТОП новини

Чи відставлений міністр Зварич?


Марина Пирожук

Київ, 18 лютого 2005 року – Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє, що вона не є учасником інтриг і відмовляється коментувати заяву Міністра юстиції Романа Зварила про відставку..

Про це Тимошенко заявила сьогодні журналістам, наголосивши, що її уряд працює понаднормово, аби навести порядок в країні.

Як відомо, днями Роман Зварич заявив, що збирається полишити посаду Міністра через нерозуміння роботи уряду. Він також наголосив, що його доля надалі залежатиме від Юлії Тимошенко.

Питання, чи пішов Зварич таки у відставку обговорюється політикумом і медіа уже третій день, одначе ясної картини у цій урядовій інтризі досі немає.

Як відомо, 16 лютого міністр Зварич заявив, що йде з посади міністра через те, що він не збирається терпіти тиск на нього і на його структуру.

В ефірі 5 каналу, Зварич сказав, що не дозволить будь-яким бізнесменам, які є також народними депутатами України і мають дуже потужні позиції в нафтопереробній сфері втручатися в роботу його відомства і не дозволить, аби за діями і рішеннями окремих членів уряду здійснювалось намагання втягти членів його родини у корупційні схеми.

Про те, хто на Зварича тисне і в який спосіб його родину намагалися втягнути у корупційні схеми і які саме схеми, достеменно невідомо нікому.

У пресі з’явилася лише інформація про те, що якась нафтопереробна компанія, до якої начебто має стосунок дружина міністра Світлана Зварич купила російську нафту з метою перепродати цю нафту уже далі, але цього не сталося, оскільки уряд ухвалив рішення про заборону реекспорту нафти.

Учора міністр економіки Сергій Терьохін пояснив, що уряд ухвалив таке рішення у зв’язку з можливим виникненням дисбалансу цієї сировини в країні. Міністр зазначив, що Україна не входить до переліку країн-експортерів нафти, і що подібна торговельна операція могла в викликати обурення на ринку. Терьохін також пообіцяв з’ясувати , яким чином російська сторона дала дозвіл на реекспорт 3 мільйонів тонн нафти, які включені у квоту поставок нафти в Україну.

З прочитаного у пресі, випливає що причиною образи пана Зварила стала заборона уряду реекспорту нафти, який збиралася начебто здійснити кампанія, до якої має стосунок дружина міністра.

Про які корупційні схеми мовив сам пан Зварич, що хотів від нього народний депутат України Ігор Єремєв, який став фігурантом урядово-родинної історії Зварича, нікому невідомо наразі, як і невідомо, де зараз перебуває міністр і чи міністр він ще. У Мінюсті на ці питання не відповідають.

А прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко сьогодні відмовилася коментувати ситуацію довкола пана Зварича, пояснивши, що вона не є учасником інтриг. Тимошенко також наголосила, що уряд працює по 16-17 годин на добу , аби навести в країні порядки і що йому, уряду, мовляв не до родинних образ Зварича.

Юлія Тимошенко

Я не учасник ніяких інтриг. Тут цьому я хочу поставити крапку. Я не хочу цього і не хочу навіть коментувати такі речі. Я знаю, що уряд працює віддано справі наведення порядку в Україні.

Марина Пирожук

А комуніст Юрій Соломатін з цього приводу висловився так.

Юрій Соломатін

Заборона реекспорту нафти і нафтопродуктів закордон. Кучма пішов, але кучмівщина залишилася в тому числі і при новому президенті і при новому голові уряду. Це перше, що засвідчує цей демарш такої людини, як Роман Зварич.

Марина Пирожук

Політологи коментують історію зі Зваричем по-різному. Одні просять пана міністра вирішувати родинні проблеми не публічно, інші згадують заяви Президента про недопущення в уряді політиків-бізнесменів, а деякі кажуть, що за тих обставин, які принаймні відомі пресі, міністру краще піти у відставку.

Віктор Каспрук

Якщо тут зав’язаний більше бізнес, то в такому разі ми маємо згадати про те, що говорив президент Ющенко, що люди, які займають високі пости в політичній ієрархії не мають займатися бізнесовими справами, ні вони, ні члени його родини.

В такому разі це може бути прецедентний якійсь момент, від якого має відштовхуватися вся сучасна влада. Якщо людина ставить інтереси свого бізнесу чи родини вище, ніж інтереси держави, ніж інтереси розбудови європейської України, то в такому разі людина можливо дійсно людина хай піде раніше, ніж це буде обсмоктуватися опонентами Віктора Ющенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG