Доступність посилання

ТОП новини

За Януковичем в “конструктивну” опозицію до нинішньої влади пішов і Одеський міський голова Руслан Боделан...


Петро Каландирець

Одеса, 18 лютого 2005 року – 18 лютого до Одеси прибув екс-кандидат на посаду Президента України, голова Партії регіонів України Віктор Янукович. Серед іншого він відвідав Свято-Успенський чоловічий монастир УПЦ Московського Патріархату, взяв участь у конференції обласної організації Партії регіонів та виступив у прямому ефірі телекампанії РІАК.

Близько 15 години 18 лютого на Куликовому майдані Одеси, де досі стоїть єдине в Україні наметове містечко прихильників Віктора Януковича, зібралися трохи більше однієї тисячі прихильників нинішнього лідера Партії регіонів.

Голова проросійської організації “Єдіноє отєчєство” Валерій Кауров у своєму виступі на мітингу сказав, що з учасниками наметового містечка планував зустрітися Віктор Янукович. Він закликав присутніх записуватися до “бойових загонів організації “Єдіноє отєчєство” та пообіцяв: “з Януковичем ми переможемо і візьмемо реванш”.

Щоправда, лідера Партії регіонів учасники наметового містечка так і не побачили. Тут ще довго тривав мітинг на якому мова йшла про стан з російською мовою в Україні, перспективи можливої опозиції до чинної влади.

Присутні на Куликовому майдані прихильники Януковича неадекватно реагували на журналістів та одеситів, яких вони називали “помаранчевими”. Їх штовхали, погрожували, ображали, вимагали йти геть.

Тим часом, у приміщенні кінотеатру “Москва” 18 лютого проведена конференція обласної організації Партії регіонів. На ній Віктор Янукович оголосив про плани підготовки до майбутніх парламентських виборів і переговори з різними політичними силами. Серед можливих союзників називали СДПУ (о), Прогресивну соціалістичну партію України.

“Рівень опозиційності Партії регіонів України до нинішньої влади визначатиметься її діями. Ми будемо політичними заходами сприяти у вирішенні найскладніших завдань, які є у нашій державі”, заявив у виступі на конференції Віктор Янукович. На його думку, “в Україні мають думати про те, яким чином можливо об”єднати європейський та російський вектори. Коли Україна і Росія стануть членами Всесвітньої торговельної організації виникне і питання. І Україна і Росія стануть єдиною територією Єдиного європейського економічного простору...”

Як стало відомо з настроїв, які панували на конференції, Партія регіонів має намір, під час виборчої кампанії 2006 року, знову скористатися агітаційними послугами духівництва Української Православної Церкви Московського Патріархату.

Як відомо, місцевий митрополит Агафангел на минулих парламентських виборах словом і ділом підтримав провладний блок “За єдину Україну”, а під час президентських перегонів 2004 року Віктора Януковича назвали не інакше як “канонічним Президентом”.

Отож, одним з питань, які нині турбують Партію регіонів, Віктор Янукович назвав “захист православ’я”. За його словами, “у поточному 2005 році є факти нападів на православні храми, передачі їх іншим конфесіям. Наша партія має стати на захист православ’я. І це має бути відображене у партійній Програмі”.

Серед учасників конференції Партії регіонів можна було побачити нинішнього голову Суворовської райдержадміністрації Одеси Івана Григоренка, народного депутата України Леоніда Клімова. А Одеського міського голову, керівника міської парторганізації “регіоналів” Руслана Боделана присутні обрали одним з делегатів на найближчий Всеукраїнський з”їзд Партії регіонів.

Вже на прес конференції для журналістів Віктор Янукович не зміг пояснити, чому члени фракції Партії регіонів підтримали обрання головою уряду України Юлію Тимошенко, лише додавши: “ми з цим розберемося”.

Народний депутат України Людмила Кириченко повідомила, що “про майбутніх партнерів Партії регіонів на наступних парламентських виборів говорити ще зарано”. Вона вважає, що нині серед головних питань є розбудова партійних структур, визначення позиції партії до нинішньої влади. “Все інше визначить час і переговори”, наголосила Людмила Кириченко.
XS
SM
MD
LG