Доступність посилання

ТОП новини

"Листи на Свободу"


Петро Кагуй

Аудіозапис програми:

Прага, 12 лютого 2005

Петро Кагуй

В ефірі передача “Листи на Свободу”.

Перед мікрофоном у празькій студії Петро Кагуй.

Вітаю Вас, Шановні слухачі!

Слухач

Старайтесь жить, як Бог велить: Не обкрадайте, не дуріть, І з Кучми приклад не беріть, Це дуже Господу болить.

Слухачка

Неприємно було спостерігати неадекватну позицію соціалістів при розподілі посад у верховенстві влади.

Слухач

Багато з них заявляють про опозицію. Ні, не в опозицію повинні йти вони, а на лаву підсудних за ті злодіяння, які вони чинили щодо свого народу, щодо України.

Слухачка

Такий великий сумнів вправляється в душу. Та не може бути такої сірої одностайності 375 голосів в депутатів, які до цього часу сповідували різних кумирів, босів, вождів.

Петро Кагуй

Вже ці короткі фрагменти із телефонних дзвінків дають уявлення про зміст сьогоднішньої передачі. Наші слухачі уважно відслідковують цей нескінченний цілий вир політичних подій, процесів та наболілих суспільних проблем.

А розпочнемо передачу із християнської заповіді: “Не кради”! Наш слухач із Житомира переконаний, що не достатньо заяви Віктора Ющенка, що його влада не буде красти. Цього замало, бо красти не повинні ні міністри, ні влада на місцях, ні пересічні українські громадяни у тому числі, звичайно, і слухачі радіо “Свобода”.

Слухач

Шановна редакція радіо “Свобода”!

Дозвольте на хвилях вашої радіостанції звернутися до всіх ваших слухачів. Дорогі українці, ми всі бачили і чули, що новий президент України В.А.Ющенко привселюдно в ВР заявив, що він і її уряд не будуть красти.

Це дуже добрий божий почин. Тож закликаю всіх вас підтримати його в цьому. Давайте жити по совісті, перестаньмо красти електроенергію, газ, воду, тепло, гроші, продукцію, землю, підприємства та все інше, відкажимось від тіньового бізнесу, корупції, хабарів та незаконних привілеїв.

Цим ми очистимо свою душу, швидко зменшимо собівартість продукції, знищаться ціни, підвищаться доходи в бюджет, збільшиться зарплата, пенсії, стипендії, що призведе до значного покращення нашого життя та забезпечить швидкі очікування людей нової демократичної народної влади. Більше добра, посмішок, поваги. Україна повинна стати зразковою нацією для всього світу.

З повагою, Михайло, м. Житомир.

До побачення.

Петро Кагуй

Після такого благородного заклику нашого слухача – НЕ КРАСТИ НІКОМУ, очевидно, дещо м''якше сприйматиметься критика на адресу нашої редакції. Звичайно, про жодне злодійство у розумінні красти – не йтиметься.

Мова піде про наболілу і для нас, і для наших слухачів проблему поганої чутності передач радіо “Свобода” на коротких хвилях.

Слухач

Добрий день, “Свободо”!

Я звертаюся до керівників радіостанції “Свобода”. Я найстаріший слухач, мабуть. Я з 1954 року слухаю ворожі голоси. Найбільше нам подобається українська редакція київська.

На протязі року вас тут глушать. Ми вже дзвонили, писали. У нас тут дуже багато слухачів. Наше селище Комсомольське Харківської області має 20 тисяч чоловік. Я, як самий активніший, то до мене звертаються. Я вирішив написати декілька листів. Кому тільки не писав. І Фрису, і Зілгалов. Негідниця ваша Стеців була, і тій писав.

Оце коли пішло подружжя Ліна і Іван Гвань, то все “вверх тормашками” пішло, немає вас. А оце останні 2 тижні гірше, ніж при Кучмі, немає вас ні вдень, ні ввечері, ні ранком. От сьогодні ранком вмикали, а мені дзвонять, що немає. З’явилися десь без 10 хвилин 7, Каландирець передавав, і все. До 7 години побуло 3-4 хвилини і знову зникло, немає.

І чому така неувага до вас. Ми вже вирішили, якщо так звернутися до Конгресу США, щоб зовсім закрили станцію, щоб вона не працювала, тому що немає відповідальних людей.

Мені 70 років 1 квітня. Я запрошую всіх працівників станції до себе, пригощу вас борщем з пампушками, вареничками з сиром і комсомольський місцевий напиток коньяк “Самжене” називається, ще й на дорогу дам.

Щиро вам дякую!

Петро Кагуй

Важко реагувати на таку критику, коли не можна сказати однозначно: “все, від завтрашнього дня із сигналом наших передач усе буде гаразд!”. Справа в тому, що короткі хвилі, так би мовити, доволі вередливі.

Радійний сигнал на коротких хвилях досить чутливий до погодних, кліматичних умов, до рельєфу місцевості, до часу доби і навіть до пори року. Буває, що в одному місці нас чути непогано, а вже за кілька кілометрів сигнал губиться.

Звичайно, в ідеалі було б, щоб радіо “Свобода” могло покривати усі українські терени на хвилях FM. У деяких містах та окремих реґіонах, частина наших передач ретранслюється на місцевих FM-станціях. Ми розуміємо, що цього не достатньо.

Відтоді, коли нас усунули рік тому із мережі тодішнього радіо “Довіра”, наше радійне керівництво активно веде пошук нових можливостей виходу на FM-хвилі. І вже у найближчі тижні ми, очевидно, розширимо сітку трансляцій наших передач на FM-хвилях, про що ми відразу повідомимо Вас, шановні слухачі!

Після критичного дзвінка і спроби нашого оправдання перейдемо до оптимістичних послань.

Щодо оптимізму, то після перемоги Помаранчевої революції досить відчутна зміна у настроях наших слухачів. У листах та дзвінках відчувається більше впевненості і надій щодо майбутнього України. Ось, скажімо, Антоніна Качановська із Копайгорода, що на Вінниччині, пише:

“Мабуть кожен із нас переживає зараз однакове почуття – ніби у руках тримаємо щойно народжену, довгоочікувану дитину. І цій дитині – новій Україні, і нам разом з нею – ще рости й міцнити. Але, хочеться вірити, що найважче – вже позаду, що народ, який розпрямився, відчув у собі життєдайні сили. І вже більше не дозволить робити із себе раба”, - кінець цитати із листа Антоніни Качановської із Копайгорода.

А зараз пропоную послухати у дикторському читанні короткого листа від нашого давнього слухача Альбіна Арендарчука із Росії. Пан Арендарчук пише, що нині почуває себе щасливою людиною.

Альбін Арендарчук, Російська Федерація, м. Митіщі.

“Прийміть, будь ласка, мої щирі вітання із величезною історичною перемогою українців – обранням Ющенка президентом!

Моя вдячність Вам, радіо “Свобода”, за Вашу невтомну працю - правдивого інформування людей у ті гарячі місяці з такими доленосними подіями.

Я тішуся тим, що доля дала мені щастя не тільки спостерігати, як постає моя Батьківщина, а й внести до цього свою крихітку, коли минулими роками на Вашому Радіо інколи звучали мої скромні нотатки з приводу тодішніх подій...

Бувайте здорові та щасливі! Шануймося”!


Петро Кагуй

Тим часом, дехто із наших слухачів висловлює невдоволення першими кадровими призначеннями нової влади. Щоправда, йдеться лише про окремі призначення.

Слухач

Громадськість Дніпропетровської області стурбована такою політикою кадровою. Ми не розуміємо хто такий Сергій Касьянов. Вірніше, ми знаємо хто він є. Ми бачили, як до ІІ туру він фактично виконував обов’язки довіреної особи Януковича, брав участь у теледебатах з боку Януковича, розповідав нам про те, який мудрий керівник Віктор Федорович.

Ми не можемо сказати нічого. Тобто хтось ввів в оману нашого президента. ми не розуміємо, як так може бути. От кого-кого, а Касянова ми на барикадах не бачили. Тобто в дніпропетровську для того, щоб в вийти на площу треба було бути мужнім чоловіком. А пан Касьянов вже після 21 числа почепив собі помаранчевий шалик. Тоді ми дізналися, який він є чесний і красивий.

Так не можна з нами чинити. Ми знаємо хто з нами був і хто нас вів вперед, але це не Касьянов. Ми обурені.

Петро Кагуй

Кілька днів тому у передачі “Україна регіональна” ми вже розповідали про ситуацію, що виникла довкола призначення головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації Сергія Касьянова. Йшлося і про його першу прес-конференцію на новій посаді. Слово нашому Дніпропетровському кореспонденту Геннадію Сахарову.

Геннадій Сахаров

Як сказав Сергій Касьянов, призначення було для нього несподіванкою, бо перед тим розглядалася інша кандидатура. Несподіванкою призначення Касьянова стало і у Дніпропетровську. Кажуть, що своїм призначенням Касьянов завдячує наполегливості Олександра Мороза, котрий забрав у аграрників з під носу портфель міністра АПК і як компенсацію за цей портфель Володимир Литвин отримав право на призначення голови Дніпропетровської обладміністрації. Чи не перше, що сказав на пресконференції Сергій Касьянов – відтепер він займатиметься виключно політикою і не займатиметься бізнесом. Бізнесом займається його дружина, котра володіє дніпропетровською мережею магазинів “ПІК”. Фірмовий помаранчевий колір цих магазинів перед першим туром виборів був змінений на зелений. 7-го лютого Сергій Касьянов оголосив про звільнення з роботи усіх заступників голови обладміністрації і голів районних адміністрацій, котрі тимчасово залишені виконувати обов’язки. Створена кадрова комісія, яка призначатиме посадовців на 50 вакансій, що відкрилися. Новий голова адміністрації повідомив, що кількість його заступників буде вдвічі меншою ніж у його попередників.

Скоротиться і кількість управлінь у складі обладміністрації. Розпорядженням Сергія Касьянова виконуючими обов’язки заступників голови облдержадміністрації призначені Володимир Мелещик, котрий відповідає за промисловість і транспорт, Надія Дєєва – начальник фінансового управління, Вячеслав Антонов – заступник з питань економіки і нові фігури - Олександр Пєров і Загід Краснов.

Останнє місце роботи Пєрова, колишнього начальника паспортної служби МВС України – заступник директора мережі супермаркетів “ПІК” з економічної безпеки. Загід Краснов – депутат Дніпропетровської міськради і колишній голова наглядової ради ВАТ “Стрілочний завод”. Дрібні підприємці з житлового масиву “Червоний камінь” розповідають про минуле Краснова не надто приємні речі. Журналісти жартують, що Пєров куруватиме правоохоронні органи, а Краснов – тих, з ким ті органи борються.

Щодо вибору кандидатур на посади Сергій Касьянов сказав наступне: “Я планую зустрітися з представниками усіх політичних партій, які у цій кампанії підтримували Віктора Андрійовича Ющенка. Я готовий розглянути будь які кандидатури на будь які посади. Я постараюся, щоб ухвалення кадрових рішень було публічним, щоб на кожну посаду прийшли ті люди, котрі цього заслуговують і котрі мають заслужений рейтинг у нас в області і місті”. Разом з тим Сергій Касьянов заявив про своє почуття відповідальності за доручену справу. Деякі акценти у тій заяві змушують замислитись: “Дніпропетровськ для мене це велика відповідальність. Я розумію, що таке Дніпропетровська область. Я розумію, що це область, яка дала і нашій країні і Україні (? – Г.С.) багато видатних людей. Це місто Блаватської, Янгеля. Звідси вийшли Брежнєв і Щербицький. І сьогодні я розумію ту відповідальність, яка є на новій владі саме у цей перехідний період. І тому одне з головних завдань я вбачаю у тому, щоб повернути нашому регіону його історичну місію, регіону, який генерував ідеї, які визначали майбутнє, які визначать майбутнє України у 21-му сторіччі.” – сказав новопризначений голова Дніпропетровської облдержадміністрації Сергій Касьянов.

Петро Кагуй



Продовжимо передачу “Листи на Свободу” кількома телефонним дзвінками.

Слухачка

Помаранчева революція внесла великі зміни в житті нашої України, в житті народу. Це велика надія на майбутнє. Спасибі Господу Богу, народ породив собі президента дуже великим потугами В.А.Ющенка, але не безслідно. У нашого президента залишились сліди на його такому красивому обличчі. Думаю, що знайдуться добрі, знаючі люди і при Божій допомозі вилікують цю неприємну хворобу.

З великими потугами і обирали прем’єр-міністра Юлію Володимирівну Тимошенко. Спасибі парламенту, що підтримали цю ініціативу. Я думаю, що вона оправдає довіру народу. Дай Бог здоров’я, сил і розуму нашому уряду виконувати свою програму, а ми, народ, своєю самовідданою працею повинні допомагати нашому урядові виконувати програму.

Я, Анастасія Василівна Гоніна.

Слухачка

Маємо прем’єр-міністра, чарівного, елегантного, високо вбраного, з шляхетною мовою і гречними словами, з достойними манерами і зачіскою, з артистичним смаком даним від Бога і вміло використаним талантом переконувати людей.

Але стоп. Ота театральна постанова в залі ВР, де високо вписувались навіть переклики опозиції. Чи правдива і щира вона? Так, дійсно, хочеться, щоб це було не постановою. Такий великий сумнів вправляється в душу. Та не може бути такої сірої одностайності 375 голосів в депутатів, які до цього часу сповідували різних кумирів, босів, вождів, погляди яких радикально різнились так само, як (слово нерозбірливо).

Що це? Вміння переконати пані Юлечки, чи щира готовність переконати свої переконання на протилежні, чи хочеться зберегти все нажите непосильною працею, чи не хочеться втратити насидженого місце яка насидженого за 3 скликання в ВР, чи рильце в пушку, і те рильце не дуже смачно заносить від баланди тюремного МакДональдса? Це по-перше.

А по-друге. А як все-таки національна політика, як же все-таки, що вони відчули українську національну ідеологію, яка би працювала на ділі, щоб ми відчули, що ми живемо в Україні, як українці, як ґазди на своїй власній землі, щоб Богом дарована нам мова не перетворювалась на мову розбрату, і оте мовне питання не брали, як головний козир політики, які погано стали почуватись серед народу, який втрачає свої позиції.

А як же чарівна пані прем’єр? Зробити оце почуття власної гідності українця, кожен день не ображались з екранів телевізора, хвиль радіо, шпальт газет. Як же зробити, щоб у всій Україні вивчали діти правдиву історію України і шанували гімн і прапор рідної землі, щоб вони довідались правду за тих нещасних націоналістів, які від віку України і до кінця свого власного віку боролись за свою державу, за визнання себе, як громадянина своєї держави? Як же хочеться, щоб щезли з землі української кати в постаментах, а натомість стали величні діти матінки України.

Красуня наша, чарівна наша пані прем’єр-міністр, будь ласка, не забудьте про тих нещасних українців, які готові менший шматок хліба з’їсти і навіть без масла, аби лиш бути українцем, дайте їм поживу духовну, бо у Вашій програмі-мрії чи програмі-філософії все-таки звучить націоналістичний мотив, який так мощно гримів на Майдані.

Писала для того, щоб пані Юлія не розчарувала мене, як жінку і шанувальницю її величезного таланту бути жінкою і на подальший час. А це ж велике мистецтво – бути жінкою.

Слава Україні і слава її жінкам!

Проста гуцулка з Карпат, пані Антоніна Спільна, селище Кути, що на Косівщині.

Слухачка

Доброго дня, дорога радіо “Свобода”!

Вас турбує постійна ваша слухачка Олійник Світлана із Вінниці.

Неприємно було спостерігати неадекватну позицію соціалістів при розподілі посад у верховенстві влади. Чого-чого, а скромності у них було дуже мало, а апетити вражали при 6% рейтингу – вимагали кожне шосте місце собі, вели себе не дуже коректно, але штурмували Ющенка, щоб відплатити кожне шосте місце собі.

Звучить вірш у виконанні слухачки

Петро Кагуй

Не залишилася поза увагою наших слухачів і дискусія стосовно доцільності проведення нині в українському суспільстві люстрації.

Скажімо, Михайло Баканчук із Тернополя позитивно ставиться до пропозиції провести: “Я не прихильником того, щоб осіб, котрі співпрацювали з репресивними спецслужбам СРСР та були причетні до політичних репресій - нині притягати до судової відповідальності, - зауважує пан Баканчук. Але, - продовжує він, - необхідно, щоб їхнім вчинкам дали належну оцінку та щоб було вжито заходів для недопущення цих осіб на керівні державні посади”.

Тему люстрації порушує також Володимир Осипчук із Вінниці.

Слухач

Тепер часто говорять про так звану люстрацію, навіть підготовлений законопроект, щоб прийняти його в ВР. При тому, що я все-таки підтримує цей законопроект в цілому, але в кінцевому варіанті я проти того варіанту люстрації, що зараз пропонується.

Я згоден з міністром юстиції Романом Зваричем. Ось причини, на мій погляд, які проти люстрації: тому що з нею запізнилися вже; існувала держава СРСР, більшість людей були виховані в її ідеології, кожен пройшов через жовтенят, піонерів, комсомол, кожен десятий був членом КПРС, кожен третій-четвертий в якійсь мірі співпрацював з КДБ, були сексти, стукачі, освєдомітєлі, або просто в силу своїх переконань допомагали цій структурі.

Тому якщо розпочати ворушити минулим, то це може призвести до хаосу і дестабілізації у державі. Але очищення минулого варто провести. Потрібно провести суд над КПРС, над комуністичною ідеологією. Це і буде очищення. Запеклі лідери цієї ідеології отримають моральну, а може і кримінальну оцінку своєї діяльності.

Тепер щодо тих, хто винен у створенні епохи кучмізму і фальсифікації виборів, щоб зберегти цей злочинний антинародний режим. Тут потрібна люстрація, але не огульна і не повальна. Для цього є суд, прокуратура, СБУ.

Потрібно виявити саме тих, хто робив злочини: це корупціонери, злодії, хабарники. І ще головне, виявити тих, хто проводив саботаж і ввів антидержавне і антиукраїнське у політику, можливо, співпрацював із спецслужбами Росії або інших держав. Це можуть бути окремі чиновники типу Медведчука, Азарова чи митрополита Агафангела та інші, або цілі партії, наприклад ПСПУ, Руський блок, слов’янські союзи тощо, і знову ж таки комуністи та їх однойменна фракція у ВР, які ось уже 14 років грають деструктивну роль у молодій незалежній державі України.

Володимир Осипчук, Вінниця.

Петро Кагуй

А на завершення передачі “Листи на Свободу” чергова порція афоризмів-”припіканців” від Василя Зеленка з Києва.

Слухач

Я дякую радіостанції радіо “Свобода”, що в передачі “Листи на свободу” минулого разу прозвучали деякі мої припіканні, шкода, що не всі. Але щиро вибачаюся перед слухачами за низький рівень виконання. Справа в тому, що я був глибоко вражений смертю близької людини і діями лікарів, які фактично замордували цю людини через брак коштів у її родичів.

А тепер на цю тему декілька припіканців.

Вже забудьте про порядність лікарів, Бо істоти ці живуть від хабарів.

Не ходіть до лікарів, не давайте хабарів, Знайте істину одну – часто шлях від них в труну.

Якщо ваш лікар хворий сам, його не вірте чудесам, Собі хай краще раду дасть або диплом комусь продасть.

Лікарні в образі старців Лікують нас від гаманців, То те купи, то те придбай, Або на лапу краще дай, - грошей немає?! Все продай, бо передчасно підеш в рай, Коли ж настане здирству край.

Головне для лікарів, щоб ти, друже, захворів, Вони й ліки продадуть, бо від них вони живуть.

Поки на хворих будуть наживатись, Даремний труд в лікарнях лікуватись, Там тільки грошики видурюють уміло, Та ще й хвороб напхають в грішне тіло.

Убитий гіпократами патологоанатоми там розберуть на атоми І зроблять винуватими, вас, бідних грошенятами.


Далі про міліцію

Хто каже: “В нас багато прав”, Щоб він в міліцію попав.

Радянська залишилася традиція, Грабує і товче людей міліція.

Скрізь діє правило просте: “Лежачого не б’ють”, Але в міліції на те зневажливо плюють.

“Міліція” – це слово хай навік буде прокляте, пора вже назву і команду іншу підшукати.


Про інше

Спочатку правді закривають рот, А потім вже беруться за народ.

Кравчук був гарний, хоч і сивий, Та мухомор також красивий.

Колись сказавши Кучмі: “В державі порядку”, Що натворив тоді Кравчук? Кожний поміркуй.

Отим, що Кучмі віддано пішли служити, Прийшла пора вже сухарі сушити.

Старайтесь жить, як Бог велить: Не обкрадайте, не дуріть, і з Кучми приклад не беріть, Це дуже Господу болить.

Ті, що нечесно нажились, Оце все виблюють колись. Уже за декого взялись.


Василь Зеленко зі столиці. Дякую.

Петро Кагуй

На цьому, шановні слухачі, ми завершуємо передачу “Листи на Свободу”.

З Вами був Петро Кагуй. А наступний огляд Ваших телефонних дзвінків та листів готуватиме мій колега Зиновій Фриз.

На все добре. До наступних зустрічей в ефірі.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG