Доступність посилання

ТОП новини

Мітинг проти НАТО і США у Києві.


Сергій Кисельов


Київ, 22 лютого 2005 - Поки президент Віктор Ющенко запевняв у Брюсселі, що Україна готова приєднатися до Плану дій з підготовки до членства в НАТО, прибічники партії "Братство" та Прогресивної соціалістичної партії пройшли центром Києва до секретаріату президента. Тут вони влаштували антинатовський мітинг.

Над головами учасників акції протесту – а їх, за підрахунками міліції, було близько 350 осіб – майоріли прапори: червоні з образом Христа у крузі, що належали "Братству", та ще червоні, із зіркою та квіткою у крузі – прогресивно-соціалістичні. Гасла, які несли пікетувальники, озвучувалися за допомогою гучномовців – ті стояли на багажнику автомашини "Таврія", що рухалася попереду: "НАТО геть! "Гнилому НАТО – гнилого демократа! "

Керівник прогресивних соціалістів Наталія Вітренко йшла попереду разом із лідером "Братства" Дмитром Корчинським. Вона в унісон з іншими протестувальниками прокричала: "НАТО гірше гестапо!" А, проходячи повз Верховну Раду, пані Вітренко застерігала в гучномовець своїх прибічників: "Сьогодні ставленик США Віктор Ющенко помчався до Брюсселю, вислужуючись перед Бушем, виконувати цей меморандум і втягувати Україну до НАТО”.

Біля будинку Кабінету міністрів ледь не виникла бійка між учасниками антинатовської ходи та представниками середнього бізнесу, які пікетували Кабмін під проурядовими гаслами і скандували: "Ющенко! Ющенко! Ющенко!"

Утім усе обійшлося. Сам мітинг під стінами будинку президентського секретаріату тривав хвилин сорок. Промовці гудили США взагалі і НАТО зокрема. Голова виконкому "Братства" Олесь Янчук прочитав такий вірш:

Якщо ти хочеш миру на землі, Спокійно прокидатися уранці, Якщо не хочеш вічної імли, Товаришу, убий американця!

Насамкінець учасники мітингу зачитали антинатовську резолюцію, де, щоправда, вже не згадувалися ані масони, ані ідея до ноги вирізати американців. Потому, створивши коло, "братчики" розгорнули синій прапор із натовською емблемою й підпалили його.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG