Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську понад два тижні триває протистояння між Політичною радою партій-учасниць блоку “Сила Народу” і Соціалістичної партії і призначеним на посаду голови обласної адміністрації Сергієм Касьяновим. Ситуація ускладнюється – у конфлікт включаються нові сили.


Геннадій Сахаров


Дніпропетровськ, 23 лютого 2005 - Звинувачення Сергія Касьянова на адресу політичної ради у намаганні поставити на посади у адміністративних органах виключно своїх людей призвели до демонстративного відкликання політичною радою усіх висунутих раніше кандидатур. Політична рада знову висунула категоричну вимогу відставки Касьянова, заявивши, що час переговорів минув. Тимчасом почався наступ на голову обласної ради Миколу Швеця. Десятеро депутатів обласної ради, повний список котрих чомусь тримається у таємниці, раптом згадали, що 13 грудня минулого року Микола Швець був обраний на посаду голови ради з порушеннями закону про місцеве самоврядування і регламенту ради. Прокуратура області відреагувала на заяву депутатів постановою про призупинення виконання Миколою Швецем повноважень голови ради і видала припис про необхідність у десятиденний строк переглянути рішення ради про обрання Миколи Швеця головою ради. Паралельно з тим на політичному виднокраї області з’явився колишній голова обласної адміністрації Володимир Яцуба, котрий оголосив про намір провести пресконференцію. Пресконференція не відбулася з причини, як було оголошене, хвороби Володимира Яцуби. Натомість того ж дня журналісти були запрошені на засідання президії обласної ради, звідки вони після проголошення Миколою Швецем заяви для преси були без зайвих церемоній видалені.

Микола Швець висловив невдоволення наміром Сергія Касьянова змінити голову обласної організації Народної партії України, до якої належать більшість голів районних рад області і з керівником обласної організації якої Олександром Шевченком Швець має досить приязні відносини, і звинуватив виконувача обов’язків заступника голови обладміністрації Олександра Пєрова у тиску на депутатів, котрі звернулися з заявою до прокуратури.


Олександру Шевченку за словами Миколи Швеця запропоновано: “було чітко “залишіть вашу посаду, на ваше місце планується нова людина”. Понад те – у розмові зі мною новопризначений голова адміністрації сказав, що він узгодив дії щодо зміни керівника обласної організації особисто з головою цієї партії Володимиром Литвином. Я спеціально з цього питання попросився на прийом до Володимира Михайловича, поставив йому запитання і отримав вичерпну відповідь – “Я проти будь яких змін у цей час у партії.”

Микола Швецьсказав, що жодних порушень підчас його обрання не було та що він сам має намір оскаржити у прокуратурі дії Олександра Пєрова, котрий за його словами, примусив депутатів написати заяву до прокуратури:

“Я сказав би так – був зроблений безпрецедентний тиск на ряд депутатів обласної ради. Були прямі погрози, були кілька тактичних прийомів аж до пропозицій “залишайтеся на роботі, або ми вас звільнимо”. Таким чином десять депутатів підписали звернення до прокурора щоб він дав оцінку правильності проведення сесії 13 грудня минулого року.”

“Це дуже тонка гра і я сьогодні висловив свою точку зору, що втручання керівника і нових заступників голови адміністрації у діяльність обласної ради недопустиме.” - заявив Микола Швець.


На ці закиди Миколи Швеця Сергій Касьянов у ефірі 4-го місцевого телеканалу відповів, що він і надалі готовий співпрацювати зі Швецем та що тим не менше існує замовлення певних структур, спрямоване на його відставку з посади голови адміністрації. Касьянов не вважає, що пауза з його представленням у області високопосадовцями з Києва пов’язана з вичікуванням результату конфлікту, мовляв, просто графік роботи київських високопосадовців покищо не дозволяє цього зробити.

Тимчасом у конфлікт опосередковано втрутилися і структури групи “Приват”, ознакою чого є показ по контрольованому ПриватБанком місцевому 9-му телеканалу фільму без вихідних даних, спрямованого в першу чергу проти Володимира Яцуби, але від анонімних авторів фільму дісталося на горіхи і Миколі Швецю і Сергію Касьянову і конкурентові Касьянова Сергію Бичкову. Хоч оте “на горіхи” може бути маскуванням дійсної мети і союзників.

Відтак конфлікт на Дніпетровщині навколо посади голови обладміністрації ускладнюється. У конфлікті з’являються нові фігури і гравці. Офіційний же Київ розв’язати конфлікт не поспішає.
XS
SM
MD
LG