Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина не змінила позиції щодо членства України в ЄЄ і НАТО.


Василь Плоскіна

Угорщина, 24 лютого 2005 – В Угорщині тривають обговорення наслідків саміту Америка-НАТО в Брюсселі, зокрема ініциатив прем’єр-міністра Ференца Дюрчаня щодо України. У своїх виступах він підкреслював, що Будапешт і надалі виступає за членство України в євроатлантичних структурах.

Угорська преса продовжує коментувати події і заяви політиків на саміті в Брюсселі 22 лютого. Серед цих публікацій провідною темою є заяви прем’єр-міністра Угорщини Ференца Дюрчаня щодо України. Як відомо, глава угорського уряду говорив з цього приводу і на зустрічі з президентом США Джоржем Бушем. Ференц Дюрчань поділився з главою американської адміністрації планами щодо створення в Угорщині центру з поширення демократичних цінностей. Серед іншого ця урядова інституція буде передавати сусіднім державам регіону, у тому числі й в Україні, досвід набуття членства в ЄС.

Разом з тим, виступаючи на одному з засідань саміту у Брюсселі стосовно українських перспектив, прем’єр Дюрчань зауважив, що завдання Євросоюзу й НАТО мають суттєві відмінності, тим не менше ці дві організації відчувають спільну відповідальність за зміцнення демократичних засад в країнах, які є членами цих політичних об’єднань.

“Слід підтримати намагання України стати сильною державою з ринковою економікою, прозорою політикою та незалежними правовими інституціями”, - сказав угорський керівник.

На думку Ференца Дюрчаня, добре, що між Євросоюзом та Україною цими днями укладено багатообіцяючі домовленості про співпрацю, які сприятимуть тому, що Київ вже упродовж кількох наступних місяців може здобути статус держави з ринковою економікою. Він також відзначив і позитивну тенденцію до можливого набуття Україною членства у WTO, що дозволить укладати довготривалі торговельні угоди в тому числі і з Євросоюзом.

Ференц Дюрчань знову підтвердив у Брюсселі позицію деяких нових членів Євроунії (серед них і Угорщини) , що Україна потребує більш рішучої і однозначної допомоги з боку Євросоюзу.

“Слід прислухатися до голосу України, яка хоче увійти до європейської спільноти, і повертаючись до цього питання, треба відмітити позицію Угорщини, країн Балтії та Польщі, згідно з якою Євросоюзу не слід зачиняти двері перед тими, хто відповідає вимогам ЄС”, - сказав угорський прем’єр. До речі, останній говорив на цю тему і з прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером.
XS
SM
MD
LG