Доступність посилання

ТОП новини

На Івано-Франківщині обговорювали проблеми розвитку сільських громад карпатського реґіону.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 23 лютого 2005 - На Івано-Франківщині відбувається конференція “Сталий розвиток сільських громад в українських Карпатах”. На конфренції обговорюють питання налагодження роботи у сфері сільського зеленого туризму, забезпечення працею мешканців гірських районів Івано-Франківщини та Закарпаття. Відповідні благодійні програми на підтримку селянських господарств у Карпатах фінансує цілий ряд міжнародних організацій.

Сприяння становленню та розвитку приватного підприємництва як основи подальшого розвитку та самозабезпечення сільських громад в українських Карпатах – такою є основна мета конференції “Сталий розвиток сільських громад в українських Карпатах”, яка відбувається в місті Косові на Івано-Франківщині. Під час конференції проводяться певні підсумки проекту, який упродовж минулого року здійснювали в гірських районах Івано-Франківщини та Закарпаття. Для допомоги селянам у Карпатах об”єднали свої зусилля цілий ряд міжнародних організацій.

Президент Міжнародної благодійної фундації “Хайфер проджект інтернешенл” Віктор Терес так оцінює значення конференції:

“Ми в межах цієї конференції даємо змогу представникам наших партнерських організацій, так і учасникам проекту, які брали в ньому участь, розповісти про ті конкретні досягнення, які дав змогу досягти цей проект”.

У межах проекту, який також фінансує і Фонд “Євразія”, було проведено 12 тренінгів, участь у яких взяло майже 200 осіб. Селянам, окрім цього, передали в безкоштовне користування елітні породи гуцульських коней, корів, овець, надали насіння багаторічних трав та мінеральні добрива, забезпечили комп’ютерним обладнанням. Усе це робилося для того, щоб власники приватних зелених господарств навчились надавати якісні послуги в агротуристичних оселях, забезпечили роботою як себе, так і членів своїх сімей.

Директор проекту “Демонстраційна модель сталого розвитку в українських Карпатах” Мирон Петришин наголошує, що ще донедавна в гірських районах Івано-Франківщини лише половина населення мала роботу:

“Уявіть собі, яка це цифра. 50 % мають роботу, 30 % були повністю безробітними і ніхто з членів їхніх родин не мав роботи. Значить, вихід для того, щоб вижити цим людям – це їхній сімейний бізнес. Це їхні прибутки як від надання послуг у сфері зеленого туризму, так і від розвитку власного господарства”.

Важливий акцент робили на навчання селянських родин ефективному веденню власних господарств. І це, як стверджують ініціатори проекту, дало значний ефект. Мирон Петришин з цього приводу наголошує:

“У програму тренінгів входили вправи, на яких селяни розробляли бізнес-плани ведення власного бізнесу, власного підприємства, яким би вони хотіли займатися”.

Під час конференції неодноразово наголошувалось, що багатьом селянським родинам у Карпатах здебільшого бракує не так коштів для початку власної справи, як знань про те, як ефективно та прибутково керувати власним господарством. Саме для допомоги селянам діють такі програми, як “Демонстраційна модель сталого розвитку в Українських Карпатах”. І, як підтверджує практичний досвід, вони мають значний ефект.
XS
SM
MD
LG