Доступність посилання

ТОП новини

Чи знайдуть президенти Росії та США спільну мову щодо України під час саміту у Братиславі?


Сергій Куделя

Вашингтон, 23 лютого 2005 - Президент Росії Володимир Путін розцінив позицію США щодо президентських виборів в Україні як особисту зраду президента Буша. Принаймні, так вважає головний редактор журналу “Росія у глобальній політиці” Федір Лук’янов, який, разом з низкою американських та російських політологів, взяв участь у дискусії, яку у Вашингтоні та Москві організував Фонд “Спадщина” (Heritage Foundation). На думку Лук’янова, події в Україні матимуть серйозний негативний вплив на російсько-американські відносини.

Американська політика щодо України стала одним з головних джерел роздратування російських політологів Сполученими Штатами, яке вони не приховували під час телемосту Москва-Вашингтон. Політолог Сергій Марков, якого вважають наближеним до Адміністрації Путіна, назвав перемогу Віктора Ющенка на виборах “американським проектом”, спрямованим проти Росії. Пояснює Сергій Марков:

“Чому я називаю це “американським проектом”. Звісно, люди, які вийшли на вулиці, вони відстоювали свої права та незалежність. Але організатори цих демонстрацій багато років отримували гроші від західних фондів. Тому це був зовнішній проект. І до нього був причетний Збігнєв Бжезинський, якого ми називаємо “американським Жириновським”. Оскільки в нього повністю протилежна риторика – він хоче відірвати Україну від Росії. Уявіть собі, щоб ми намагалися відібрати у вас Канаду!”

За словами Маркова, Москві не можуть подобатися ті українські політики, які називають Росію імперською державою. Адже, на його переконання, Україна була колискою російської цивілізації. Водночас, Марков рекомендує президенту Путіну застерігти свого американського колегу від спроб перешкодити російсько-українській співпраці. А інший російський політолог Федір Лук’янов стверджує, що ситуація навколо виборів в Україні виявила кризу процесу ухвалення рішень у Кремлі:

“Результат українських президентських виборів деморалізував російську владу та посилив у неї відчуття “оточеної фортеці”, яке притаманне російській психології. Це призведе до багатьох проблем у наших відносинах зі США”.

Американський політолог Айра Штрос погоджується, що російське керівництво досі перебуває у стані шоку від українських виборів. Однак, він не думає, що Путін та Буш приділять багато уваги українському питанню під час їхнього саміту у Братиславі:

“У таких умовах шоку, я очікую, що обидві сторони не будуть активно обговорювати цю проблему. Їхні позиції щодо України поки що надто відмінні, що відчувається і в риториці, і в мисленні. Отже, вони, ймовірно, оберуть стару і добру дипломатичну практику зняття акценту з конфліктного питання - не сипати сіль на рани, а обговорювати інші питання “.

Штрос також наголошує, що у майбутньому США та Росія повинні будуть розпочати конструктивний діалог щодо України, аби уникнути кризи у своїх відносинах. Для цього, на його думку, їм треба відмежуватися від екстремальних поглядів та зосередитися на можливостях тристоронньої співпраці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG