Доступність посилання

ТОП новини

ІСД програв конкурс на польський метзавод Гута Ченстохова?


Володимир Павлів

Варшава, 24 лютого 2005 - Індустріальний Союз Донбасу вірогідно знову програв конкурс на приватизацію польського металургійного заводу - Гута Ченстохова. У середу ввечері організатори конкурсу повідомили про те, що конкурент ІСД британсько-індійська фірма Міттал Стіл Холдінг (Mittal Steel Holding) отримала виключне право на подальші переговори по приватизації Гути Ченстохової.

Вперше конкурс на приватизацію Гути Ченстохової проводився у Польщі ще минулого року. Тоді конкурс, у якому також брали участь Індустріальний Союз Донбасу і британсько-індійська фірма LNM (тепер це “Міттал Стіл Холдінг”), завершився з елементами скандалу. Незважаючи на те, що комерційна пропозиція донецьких підприємців була визнана кращою, право на виключні переговори щодо приватизації було надане британсько-індійському концернові. ІСД подав до суду і польський суд визнав за донеччанами рацію. Тоді навіть деякі польські видання писали про те, що до перемоги LNM був причетний один із віце-міністрів економіки Польщі, котрий начебто отримав хабаря від британсько-індійського концерну.

Cторони дійшли до певного компромісу – польська сторона погодилася провести конкурс ще раз з тими ж претендентами, а самі претенденти відмовлялися від претензій до організаторів конкурсу. Вдруге результати конкурсу повинні були оголосити ще наприкінці січня цього року, але оголосили щойно 23 лютого увечері. Того ж дня заступник міністра економіки Польщі Яцек Пєхота у прямому ефірі телебачення спробував спростувати будь-які спекуляції на тему вибору переможця конкурсу.

Говорить Яцек Пєхота: “Я маю надію, що наші українські партнери не сприйматимуть цього рішення у економічних чи політичних категоріях. Його потрібно оцінювати у категоріях чистого бізнесу. Просто пропозиція конкурентів виявилася кращою”.

У четвер у варшавському представництві “Індустріального Союзу Донбасу” ще не давали жодних коментарів з цього приводу. Як пояснив кореспондентові “Свободи” представник ІСД у Польщі Костянтин Литвинов, лише після того як польська сторона представить офіційні пояснення з приводу результатів конкурсу, донецькі підприємці робитимуть офіційні заяви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG